Knotsgekke slotfase Grand Prix van Australië

Op het altijd prachtige circuit van Phillip Island is zaterdagochtend de Grand Prix van Australië verreden in de MotoGP. Het was de eerste zaterdagse Grand Prix sinds de GP van Nederland in 2015 - de sprint en GP in Australië werden omgewisseld in verband met het slechte weer dat zondag op de planning staat.

De twee kemphanen in de strijd om de wereldtitel stonden beiden op de eerste startrij: Jorge Martin had poleposition te pakken, kampioenschapsleider Francesco Bagnaia stond op plek drie, met Brad Binder tussen hen in. Aleix Espargaro, Johann Zarco en Fabio Di Giannantonio vormden rij twee, voor Marc Marquez, Jack Miller en Maverick Viñales.

Martin startte als een van de weinigen met een zachte achterband en daarmee kende hij in elk geval een dijk van een start, alleen Binder kon hem volgen. Bagnaia duelleerde met de heerlijk gestartte Miller om de derde plek, hoewel ook Di Giannantonio zich in die strijd kwam mengen - al snel leverde hem dat daadwerkelijk plek drie op.

In de eerste vijf ronden werd de kop van het veld wat uit elkaar geslagen: Martin, Binder en Di Giannantonio reden allemaal al wat eenzaam rond, terwijl Bagnaia zich op plek vier los probeerde te rijden van Zarco, Marquez en Espargaro. Dat lukte deels: Zarco kon nog wel volgen, terwijl Di Giannantonio halverwege de aansluiting terug had gevonden bij Binder.

Met negen ronden te gaan zette Di Giannantonio zijn Ducati op het rechte stuk met succes langs de KTM van Binder, terwijl Bagnaia en Zarco de aansluiting beetje bij beetje ook vonden - Martin reed ondertussen ver voorop. Een paar ronden later ging Zarco langs Bagnaia, waarna hij vlak voor zich zag hoe Binder weer terug voorbij Di Giannantonio reed.

Drie ronden voor het einde begon het toch ook een beetje spannend te worden wat de winst betreft, want onder leiding van Binder reed het achtervolgende groepje ineens toch een stuk harder dan Martin. Zarco nam de leiding in het groepje over met een prachtige move, wat in theorie goed moest zijn voor Martin: de twee zijn immers teamgenoten en Zarco zou normaliter zijn voor de titel strijdende teamgenoot niet bij moeten halen.

Toch had ook Zarco de gashendel vol open en met eén ronde te gaan zaten ze ineens allemaal op het achterwiel van Martin. Uitgerekend Zarco opende de aanval op zijn teamgenoot en nam de leiding, Bagnaia kwam ook binnendoor. Zarco hield stand en boekte in zijn achtste seizoen éindelijk zijn eerste MotoGP-zege, voor Bagnaia en Di Giannantonio. Binder werd vierde, een verslagen Martin eindigde als vijfde en in plaats van een mooie slag te slaan, leed hij zo een flinke nederlaag in de titelstrijd.