Dubbel WK-goud turnster Biles, Wevers en Visser 4e en 6e

In Antwerpen is zondag het wereldkampioenschap turnen afgesloten. De mannen hadden nog drie toestelfinales op het programma staan, voor de vrouwen stonden er nog twee toestellen klaar voor de strijd om de medailles, inclusief Nederlandse deelname.

Sprong mannen
De Brit Jake Jarman pakte vorig jaar de Europese titel, in Antwerpen deed hij er een schep bovenop. Na een week waarin hij sowieso al sterk oogde sprong hij met vooral een geweldige eerste sprong - gevolgd door een uitstekende twee - een gemiddelde van 15,050 punten bij elkaar. Dat was genoeg om de Amerikaan Khoi Young met 14,849 naar het zilver te verwijzen. Brons ging met 14,766 punten ietwat verrassend naar de Oekraïner Nazar Chepurnyi, die zijn beduidend meer ervaren landgenoot Igor Radivilov nipt klopte (14,750).

Balk vrouwen
De Amerikaanse Simone Biles pakte in 2014, 2015 en 2019 de wereldtitel en in Antwerpen voegde de legende daar een vierde titel aan toe: ze maakte geen grote fouten en met 14,800 punten kroonde ze zich wederom tot wereldkampioene. De Chinese Zhou Yaqin zat er niet ver achter met een uitstekende 14,700 punten. Veterane Sanne Wevers zag een fraaie oefening beloond worden met 14,100 punten, maar zag daarna hoe de Braziliaanse Rebeca Andrade daar nog overheen ging: brons met 14,300 punten, Wevers - die door het wegvallen van de geblesseerde Britse Jessica Gadirova mee mocht doen - eindigde zo met plek vier.

Brug mannen
China won vaak het goud, maar de grote favoriet kwam uit Duitsland en Lukas Dauser maakte het helemaal waar. Na zilver op het vorige WK én de vorige Olympische Spelen lukte het de 30-jarige Dauser met een fantastische oefening om het goud te pakken met 15,400 punten. Zilver ging met 15,066 punten naar de Chinees Shi Cong, voor de Japanner Kaito Sugimoto (15,000).

Vloer vrouwen
Biles pakte in 2013 in hetzelfde Antwerpen haar eerste wereldtitels, zondag kwam daar haar zesde titel op vloer bij: de moeilijkheid van haar oefening was zo bizar hoog, dat zelfs een stapje buiten de lijnen haar niet van het goud hield. Biles eindigde op 14,633 punten, net boven de 14,500 punten van Andrade. Flavia Saraiva scoorde 13,966 punten en kon daarmee - ook tot grote vreugde van Andrade - het brons vieren, dubbel Braziliaans succes. Naomi Visser werd met 13,300 punten zesde, een flinke fout kostte haar drie tienden van een punt, maar uiteindelijk geen positie.

Rekstok mannen
De Japanner Daiki Hashimoto pakte op de vorige twee WK's het zilver, maar voor de olympisch kampioen kwam daar zondag dan ook de wereldtitel bij: met een prachtoefening scoorde hij 15,233 punten en daar kwam niemand aan. De Kroaat Tin Srbic pakte met 14,700 punten het zilver, voor de 14,500 punten van de Chinees Su Weide.