Tänak domineert Rally van Chili, zware crashes Lappi en Loubet

Voor de liefhebber van rallyrijden keren we nog even terug naar het weekeinde. In Chili werd de op twee na laatste wedstrijd van het wereldkampioenschap van dit jaar verreden, wat voor de winst niet al te spannend werd.

De eerste volledige dag in Chili stond in het teken van twee zware crashes, waar iedereen gelukkig wel zonder kleerscheuren vanaf kwam. In proef één zat Esapekka Lappi met navigator Janne Ferm iets teveel aan de binnenkant van een van de laatste bochten, waarna hij volle bak over de kop sloeg met zijn Hyundai. Niet veel later ging het fout voor Pierre-Louis Loubet, die met navigator Nicolas Gilsoul van de weg schoot en snoeihard richting de bomen stuiterde. Voor de Ford was het einde verhaal, Loubet en Gilsoul stonden er gelukkig al vrij snel naast.

Ott Tänak voelde zich met navigator Martin Järveoja uitstekend op zijn gemak op de Chileense wegen en sloot dag één als leider af in de Ford. De Hyundai van Teemu Suninen en Mikko Markkula volgde op slechts 4,2 seconden, met de Toyota van Welshman Elfyn Evans en Scott Martin op 12,7 seconden van de leiding. Ook de Belgen Thierry Neuville en Martijn Wydaeghe (Hyundai, +27,7), de Finse wereldkampioenen Kalle Rovanperä en Jonne Halttunen (Toyota, +38,7) en de Japanner Takamoto Katsuta met zijn Ierse navigator Aaron Johnston (Toyota, +45,6) stonden nog binnen een minuut.

Tänak kende een geweldige tweede dag en kwam geen moment in de problemen, terwijl men achter hem onder meer met de nodige lekke banden te maken kreeg. Tänak had het rubber onder zijn Ford perfect onder controle en vergrootte de voorsprong op Suninen naar 58,3 seconden. Neuville wipte over Evans heen en volgde op 1:12,2 minuten op plek drie, met de Welshman op 1:22,9 minuten. Rovanperä kwam er niet lekker in en stond op 2:24,0 minuten op plek vijf, ruim voor Katsuta (+4:07,2).

Op de slotdag kwam Tänak niet meer in de problemen, de Est boekte samen met Järveoja zijn negentiende overwinning in het WK. Voor Suninen ging het nog wél fout: in de voorlaatste proef ramde hij een boomstronk, waardoor de auto van de weg raakte en naar beneden gleed. Suninen en navigator Markkula waren in orde, maar hun rally was voorbij. Neuville schoof zo een plekje op en werd op 42,1 seconden tweede, voor Evans (+1:06,9). Rovanperä won de afsluitende power stage en werd op 2:11,0 minuten vierde, voor Katsuta (+4:41,5), waardoor de Fin met nog twee rallies te gaan 31 punten voorsprong heeft op Evans in het WK.