Nederlandse turners plaatsen zich voor Olympische Spelen, Schmidt naar meerkampfinale

In Antwerpen zijn de wereldkampioenschappen turnen in volle gang, met naast de strijd om de wereldtitels ook de strijd om startbewijzen voor de Olympische Spelen. De mannen hebben de kwalificatie inmiddels achter de rug en dat verliep voor Nederland met name als team bepaald niet verkeerd. De vrouwen ronden maandagavond hun kwalificatie af.

Team
Loran de Munck, Bart Deurloo, Jermain Gruenberg, Jordi Hagenaar en Casimir Schmidt turnden een uitstekende kwalificatie: met 246,028 punten noteerde het vijftal de elfde score in het veld van 24 landen. Dat was niet genoeg voor een finaleplek, maar wél voldoende om zich als volledig team te plaatsen voor de Olympische Spelen van Parijs volgend jaar.

Meerkamp
Schmidt en Gruenberg waren de Nederlanders die een volledige meerkamp afwerkten in de kwalificatie. Gruenberg besloot die met 79,032 punten en de 42e plek, maar Schmidt kwam met zijn 81,831 punten tot de 21e positie en dat was genoeg voor een plek in de meerkampfinale. Japan domineerde net als in de landenwedstrijd: Kenta Chiba, Kazuma Kaya en Daiki Hashimoto vormden de top-3. Met maximaal twee finalisten per land dreigde wereldkampioen Hashimoto buiten de boot te vallen, maar de Japanse bond heeft hem ten koste van Kaya toch aangewezen voor de finale.

Voltigepaard
De Munck stond vorig jaar in de WK-finale en werd keurig zesde, maar dat zat er nu niet in: met 14,466 punten eindigde hij als tiende, waarmee hij het moet doen met een plek als tweede reserve.

Brug
Gruenberg kwam redelijk in de buurt, maar een finaleplek zat er niet in: met 14,500 punten eindigde hij op een respectabele zestiende plek.

Rekstok
Ook hier uiteindelijk geen individuele finale voor Nederland, tenzij een van de acht finalisten afvalt: Deurloo eindigde met 14,100 punten als tiende en is daarmee eerste reserve - Japan had drie turners in de top-8, waardoor een van hen niet naar de finale mag.