Bezzecchi wint eerste Grand Prix van India, WK-leider Bagnaia onderuit

Op het Buddh International Circuit is zondag de allereerste Grand Prix van India in de MotoGP-geschiedenis verreden. In het bloedhete Uttar Pradesh was de strijd om de winst weliswaar niet spannend, achter de leiding werd wel degelijk stevig gevochten.

Marco Bezzecchi stond op poleposition, Jorge Martin en Francesco Bagnaia stonden naast hem op de eerste startrij. Op rij twee stonden de Honda's van Joan Mir en Marc Marquez samen met Johann Zarco, terwijl Fabio Quartararo en de Aprilia's van Maverick Viñales en Aleix Espargaro rij drie vormden.

Bezzecchi en Bagnaia duelleerden in de openingsronde en het was Bezzecchi die de leiding in handen nam, voor Bagnaia. Martin, Marquez, Quartararo en Mir volgden, voor Zarco, Brad Binder en Espargaro. Martin opende al snel de aanval op Bagnaia's tweede plek, met succes, terwijl Marquez na een paar ronden vanaf plek vier uit het niks onderuit schoof.

Halverwege de race had Bezzecchi zeer ruim de leiding in handen, Martin en Bagnaia reden min of meer samen en Quartararo probeerde bij hen in de buurt te komen, met Mir en Binder daar weer achter. Wereldkampioen Bagnaia nam even later de tweede plek weer terug van Martin, maar dat was van korte duur: bij het aanremmen raakte hij de controle over zijn Ducati ineens kwijt en zijn race was voorbij.

De valpartij van Bagnaia was ook met het oog op het WK een belangrijke: Martin, nu weer terug op plek twee, stond in het kampioenschap virtueel zo ineens op nog maar een flinke handvol punten van Bagnaia. Daar moest hij in de slotronde nog wel hard voor vechten, want Quartararo was aangesloten en opende volle bak de aanval op de tweede plek.

Bezzecchi was ongenaakbaar en zorgde dat hij nog altijd van de partij is in de strijd om de wereldtitel. Martin hield met moeite tóch vol en werd tweede, voor Quartararo, terwijl Binder, Mir, Zarco, de verrassende Franco Morbidelli en Viñales de top-8 completeerden.