Novalak wint F2-hoofdrace op Zandvoort, Verschoor 4e

Op het circuit van Zandvoort hebben de vele tienduizenden racefans zondag toch gewoon een Formule 2-race kunnen zien. Nadat de sprintrace zaterdag in het water viel, werd er zondag wél gewoon gereden in de hoofdrace, met hier en daar wat chaos.

Poleposition was voor Jak Crawford, met mede-Red Bull-junior Dennis Hauger naast zich. Op rij twee stonden Frederik Vesti en Zane Maloney, voor Jack Doohan, Oliver Bearman, Juan Manuel Correa, Victor Martins, Isack Hadjar en Theo Pourchaire - Richard Verschoor startte vanaf de veertiende plek.

De race ging van start met een rollende start, de baan was nog licht vochtig. De meeste coureurs startten op slicks, maar dat bleek bijzonder lastig - Doohan ging zelfs al de baan af voor hij überhaupt het rechte stuk op kwam. Voor Bearman en Vesti ging het ook fout: Bearman ging in de Tarzanbocht in de rondte na een tik van Correa, Vesti spinde zelf en de safety car kwam gelijk de baan op.

Na de herstart behield Crawford gewoon de leiding, voor Hauger, Maloney, Correa, Hadjar en Pourchaire. Na een paar ronden kwamen de coureurs die op regenbanden waren gestart naar binnen voor slicks, ondanks de lastige openingsfase bleek die gok niet ideaal. Maloney was de eerste van de mannen vooraan die een stop kwam maken, van de zachte naar de mediumbanden.

Crawford en Hauger kwamen kort daarop ook binnen, niet lang daarna gevolgd door onder meer Pourchaire. Die ging snel daarna in de fout: op zijn koude banden ging hij er stevig af in het Scheivlak, waardoor het met het oog op de safety car ook gelijk nog even druk werd in de pitstraat met onder meer Bearman die naar binnen kwam.

Achter de safety car ging het wéér fout voor Vesti: nota bene beide achterbanden schoten kort na zijn pitstop los. De safety car betrad wederom de baan, na een paar ronden konden we door met Clement Novalak voorop, gevolgd door Crawford, Maloney, Verschoor, Martins, Bearman en Hauger - de chaotische pitstops hadden de boel flink overhoop gegooid, in het voordeel van vooral Novalak en Verschoor.

Het gevecht tussen Martins en Bearman om plek vijf resulteerde in een tikje tegen Bearman bij het uitkomen van de Hugenholzbocht, waardoor hij kansloos was voor een goed resultaat. Maloney startte geweldig en ging buitenom de Tarzanbocht langs Crawford, maar had flinke moeite om Novalak serieus aan te vallen.

Die aanval kwam er ook in het restant van de race niet, Novalak boekte een verrassende overwinning en Maloney completeerde met Crawford het podium. Verschoor finishte op een uitstekende vierde plek.