Moto3-coureur Veijer nÚt naast eerste Grand Prix-podium in Oostenrijk

Op de Red Bull Ring is zondagochtend de Grand Prix van Oostenrijk in de Moto3 verreden. De Nederlandse fans hadden daar genoeg te zien in de race die tot in de allerlaatste meters spannend bleef.

Niemand minder dan Collin Veijer vertrok vanaf poleposition, de eerste Nederlandse Grand Prix-pole sinds Jurgen van den Goorbergh in de 500cc in Tsjechië in 1999. Daniel Holgado en Deniz Öncü stonden naast Veijer op rij één, voor Jaume Masia, José Antonio Rueda, Riccardo Rossi, David Alonso, Ayumu Sasaki en Joel Kelso.

Veijer kende een prima begin en nestelde zich tussen Holgado en Öncü op plek twee, terwijl de machine van Masia achter hen de geest gaf. Richting de helft van de race pakte Veijer brutaal de leiding over van Holgado, terwijl Alonso en Sasaki aan kwamen sluiten bij het leidende trio.

Alonso nam de leiding al snel over, maar dat was nog sneller voorbij: hij gleed het grind in en zo waren er met Holgado, Öncü, Sasaki en Veijer nog vier over in de kopgroep. Bij het ingaan van de laatste ronde zaten die vier nog altijd bij elkaar en dus werd het een spannende strijd om de winst, inclusief Veijer.

Sasaki pakte gelijk de eerste plek, maar werd in de laatste paar bochten wat weggedrukt door Holgado en Öncü. Het was uiteindelijk de Turk die de snelste was: hij pakte de winst, vlak voor Holgado en met Sasaki welgeteld 0,017 seconden voor teamgenoot Veijer nog op het podium - de Nederlander pakte met plek vier wel zijn beste GP-resultaat ooit.