Van Opzeeland grijpt wereldtitel windfoiling

Windsurfer Luuc van Opzeeland heeft in Scheveningen de wereldtitel gegrepen in de windfoilen. In deze nieuwe olympische klasse, die het windsurfen in de RS:X klasse vervangt, bleef hij in de medalrace Sebastian Kördel en Nicoló Renna voor.

Door zich te plaatsen voor de finale was Van Opzeeland al zeker van een medaille en daarin pakte hij direct de leiding om die in de rest van de race niet meer af te staan. "Geweldig, ik ben zo blij, ik wil woorden gebruiken die ik niet mag gebruiken," aldus Van Opzeeland na afloop.

Na brons op het WK van 2021 en zilver vorig jaar is het nu eindelijk raak voor de 21-jarige Nederlander. "Drie jaar geprobeerd. Een keer drie, een keer twee en eindelijk één. Op thuiswater, veel blijer kun je mij niet maken. Ik kan een gat in de lucht springen, enorm blij."

Vanwege het verdwijnen van het windsurfen en de komst van de nieuwe iQFOiL klasse maakte ook Olympisch kampioen Kiran Badloe de overstap naar deze klasse, maar hij kende afgelopen week een teleurstellend WK. Na diverse tegenvallende resultaten en materiaalpech gaf hij er al voortijdig de brui aan.