Zware crashes in Rally van Finland, Evans blijft overeind en wint

Om de week nog even wat te breken en ons voor te bereiden op het sportieve weekeinde kijken we nog even terug naar het afgelopen weekeinde en dan wel naar het rallyrijden. In het wereldkampioenschap stond een van dé grote klassiekers op het programma: de bloedsnelle Rally van Finland.

Op vrijdag werd het veld al flink uitgedund: Ott Tänak en navigator Martin Järveoja raakten in de derde proef, de snelste van allemaal, een rots en moesten hun Ford Puma met schade aan de kant zetten. Niet veel later reed teamgenoot Pierre-Louis Loubet met de achterkant van zijn Ford hard tegen een boom, ook Loubet en navigator Nicolas Gilsoul waren klaar.

Daar bleef het allemaal nog niet bij: voorafgaand aan de vijfde proef kwam de halve oceaan naar beneden, wat de wegen in de bossen bijzonder verraderlijk maakten. Esapekka Lappi kon zijn Hyundai i20 niet meer houden en crashte zwaar, maar zowel hij als navigator Janne Ferm waren gelukkig in orde. De Finse thuishelden hadden het geluk sowieso niet aan hun zijde: wereldkampioen Kalle Rovanperä maakte één foutje met zijn Toyota Yaris en ging vol over de kop. Einde rally, maar Rovanperä en navigator Jonne Halttunen waren in orde.

Na de chaotische vrijdag kwam het allemaal een beetje tot rust, hoewel dat op de snelle Finse boswegen altijd maar relatief is. Elfyn Evans had de leiding te pakken en op zaterdag en zondag stond hij die niet meer af: met navigator Scott Martin pakte de Welshman in de Toyota de winst. De Belgen Thierry Neuville en Martijn Wydaeghe werden op 39,1 seconden tweede in de Hyundai, voor de Japanse Toyota-coureur Takamoto Katsuta en diens navigator Aaron Johnston (+1:36,7). Plek vier was voor de Hyundai van Teemu Suninen en Mikko Markkula, voor Toyota-teambaas Jari-Matti Latvala, die als oude legende weer eens achter het stuur kroop.