MotoGP-coureur Espargaro pakt prachtige zege op Silverstone, Marquez pakt sprintrace

Op het circuit van Silverstone is dit weekeinde flink gestreden in de MotoGP. Zaterdag werkten de heren de sprintrace af, zondagmiddag stond de Grand Prix van Groot-Brittannië op het programma en vooral die race leverde een prachtige strijd op.

Sprintrace
Marco Bezzecchi veroverde in de drijfnatte kwalificatie de poleposition, Jack Miller en Alex Marquez vergezelden hem op de eerste rij. Francesco Bagnaia, Augusto Fernandez en Luca Marini stonden op rij twee, voor Jorge Martin, Maverick Viñales en Johann Zarco.

Op de nog altijd wat vochtige baan - iedereen reed op regenbanden - pakte Miller bij de start de leiding, voor Bezzecchi, Martin, Fernandez, Marquez en Marini. Marquez werkte zich naar voren en pakte de leiding, van waaruit hij een gaatje kon slaan naar Bezzecchi en Miller.

Viñales kwam op de Aprilia ook lekker naar voren en nam zowaar plek drie over van Miller, die op zijn beurt terug begon te zakken. Voorin hield Marquez met wat moeite stand en sleepte hij de overwinning binnen, voor Bezzecchi en Viñales, met Zarco, Aleix Espargaro en Martin ook in de top-6.

Grand Prix
Met dezelfde startopstelling begon de Grand Prix op een inmiddels zelfs wat zonnig Silverstone, waar het met achttien graden Celsius bijzonder lekker toeven was. In de openingsfase was Bagnaia uiterst sterk, in ronde twee reed de wereldkampioen al naar de leiding, voor Miller, Bezzecchi, Marquez en Viñales.

Miller kwam in een duel bijzonder wijd uit en zakte ver de top-10 uit, Marquez nam de derde plek in beslag, achter Bezzecchi, die op zijn beurt aan bleef haken bij Bagnaia. Na een paar ronden ging dat fout: Bezzecchi drukte iets te hard om erbij te blijven en stuiterde hard, maar gelukkig wel met alleen een gekneusd ego, de grindbak in.

Zo reed Bagnaia aan de leiding en was het de wederom zeer sterk rijdende Espargaro die zowaar de aansluiting begon te vinden, met de ook al erg goed rijdende Brad Binder op de derde plek, voor Viñales en Zarco. Viñales begon alsmaar beter op gang te komen en verschalkte Binder, terwijl Miguel Oliveira voorbij ging aan Zarco, die het steeds zwaarder kreeg.

Met een ronde of zes te gaan begonnen er toch weer druppels te vallen, terwijl Bagnaia met Espargaro, Binder en Viñales een hevig strijdend drietal vlak achter zich had rijden. In het achterveld kwamen meerdere coureurs binnen voor regenbanden, gokkend op een eventueel nog veel grotere bak water.

Bagnaia kwam maar niet los van zijn achtervolgers, die er met een ruime ronde te gaan bovenop zaten. Een paar bochten voor het einde deed Espargaro éindelijk een poging en die maakte hij perfect af: Espargaro pakte zijn tweede overwinning ooit, voor Bagnaia en Binder, die Oliveira van het podium hield.