Doohan pakt knappe zege F2-hoofdrace, Verschoor 6e

Op het circuit van Spa-Francorchamps is zondag de hoofdrace in de Formule 2 verreden. Het was inmiddels droog genoeg voor het hele veld om op slicks te rijden in de race, die tot en met het einde vermakelijk bleef.

Oliver Bearman en zijn Prema-teamgenoot én kampioenschapsleider Frederik Vesti vertrokken vanaf de eerste rij, of dat was althans de bedoeling: op weg naar de startopstelling crashte Vesti vlak voor Les Combes. Bearman alleen dus, gevolgd door Victor Martins, Zane Maloney, Theo Pourchaire, Dennis Hauger, Ralph Boschung, sprintracewinnaar Enzo Fittipaldi, Richard Verschoor en Jehan Daruvala.

Bearman kende een topstart, Pourchaire schoof door naar plek twee en Boschung viel na La Source stil. In Les Combes ging het fout voor twee Red Bull-juniors: Ayumu Iwasa gleed door en tikte tegen de dankzij Boschung fors teruggevallen Hauger aan, voor beiden was het klaar. Na een onderbreking konden we weer door, met Bearman, Pourchaire, Maloney, Fittipaldi, Martins en Verschoor in de top-6.

Maloney had het lastig bij de herstart en kreeg Fittipaldi en Martins langs zich heen, terwijl voorin geknokt werd: poging één van Pourchaire om Bearman te passeren mislukte. Even na de helft van de raec kwamen Martins en Maloney als eersten van de voorste mannen nieuwe banden halen, een ronde later gevolgd door leaders Bearman en Pourchaire - ook Verschoor kwam binnen voor mediums.

Pourchaire's team was nét iets sneller en dus ging de Fransman vóór Bearman weer de baan op. Met alleen Jack Doohan nog op zijn oorspronkelijke banden reed Pourchaire op plek twee virtueel aan de leiding, voor Bearman, Martins, Maloney, Fittipaldi en Verschoor - Martins kreeg echter een tijdstraf van vijf seconden, nadat hij te hard door de pitstraat gereden was.

In het achterveld kwamen Jak Crawford en Juan Manuel Correa met elkaar in aanraking, wat voor een safety car-situatie zorgde. Dat was perfect voor Doohan: hij kon gelijk zijn pitstop maken en zag alleen Pourchaire langszij komen, dus reed Doohan ineens op een daadwerkelijke tweede plek én ook nog eens op gloednieuwe zachte banden, tegen de mediums van de rest.

Met zes ronden te gaan leek de safety car binnen te komen, tot Joshua Mason stil viel en de safety car toch een ronde langer op de baan bleef. Met Pourchaire, Doohan, Bearman, Martins, Maloney, Fittipaldi en Verschoor voorop konden we weer door, met vijf ronden op de teller. Doohan keek het heel even aan, maar nadat zijn zachte banden op temperatuur waren opende hij met succes de aanval op Pourchaire voor de leiding.

Doohan hield het op zijn banden keurig vol en pakte overtuigend een knappe zege, Pourchaire en Fittipaldi completeerden het podium, voor Maloney, Martins en de prima zesde plek van Verschoor.