Martins ondanks tijdstraf naar winst in Formule 2-hoofdrace op Silverstone

De jongelingen in de Formule 2 hebben zondagochtend op het circuit van Silverstone de hoofdrace van dit weekeinde verreden. Het werd een ietwat chaotische en mede daardoor behoorlijk vermakelijke race, tot en met het einde.

Poleposition was in handen van Victor Martins, die Kush Maini naast zich had staan. Op rij twee stonden Ayumu Iwasa en Jack Doohan, voor Oliver Bearman, Enzo Fittipaldi, Zane Maloney, Theo Pourchaire, Isack Hadjar en sprintracewinnaar Frederik Vesti - Richard Verschoor startte vanaf de zeventiende plek.

Iwasa kende een fenomenale start en pakte zelfs even de leiding, maar Martins sloeg al snel terug. Bearman volgde op plek drie, voor Fittipaldi, Doohan en de bepaald niet lekker vertrokken Maini. Na zeven ronden was Fittipaldi de eerste van de mannen vooraan die nieuwe banden kwam halen, Vesti dook ook gelijk naar binnen.

Precies op dat moment kwam de safety car de baan op: Amaury Cordeel was stil komen te staan. Martins kwam ook gelijk naar binnen, net als de rest van de kop van het veld. Na tien ronden konden we door met Hadjar en Arthur Leclerc voorop, zij waren nog niet gestopt, terwijl Martins op plek drie reed, voor de ook nog niet gestopte Clement Novalak, Juan Manuel Correa en Ralph Boschung.

Kampioenschapsleider Vesti kwam ondertussen stil te staan: hij raakte in de clinch met Roman Stanek en Dennis Hauger, wat in schade voor alledrie én een nieuwe safety car-situatie resulteerde. Dat duurde weer een paar ronden, alvorens het groen weer werd gezwaaid. Niet veel later kreeg Martins vijf seconden tijdstraf wegens het afsnijden van de baan, wat zijn kansen op de winst flink pijn deed.

In het achterveld kwamen Campos-teamgenoten Boschung en Maini met elkaar in de clinch: safety car. Hadjar en Leclerc kwamen dit keer eindelijk binnen, net als de rest van de nog niet gestopte coureurs, hoewel ook veel wél gestopte coureurs nog eens nieuwe zachte banden kwamen halen om de druk van de coureurs achter hen te kunnen weerstaan - Martins loste daarbij gelijk zijn tijdstraf in.

Met tien ronden te gaan konden we door, inmiddels was iedereen gestopt: Martins voorop, voor Maloney, Pourchaire, Leclerc, Iwasa, Novalak en Doohan. Met een fraaie actie ging Leclerc langs Pourchaire naar plek drie, hoewel de Fransman even later een paar flinke pogingen deed om terug te komen - zonder succes.

Een volgende poging van Pourchaire slaagde wel, waarna Leclerc in rap tempo weg begon te zakken. Martins kwam ondertussen niet in gevaar: ondanks zijn tijdstraf pakte hij een overtuigende zege, voor Maloney en Pourchaire. Verschoor moest het doen met een zestiende plek.