BMX'sters Smulders en Smulders op World Cup-podium Papendal

Op de BMX-baan van Papendal bij Arnhem is zaterdagmiddag de derde World Cup-wedstrijd van het seizoen gehouden. Er deden uiteraard weer bijzonder veel Nederlanders mee en dat leverde gedurende de dag de nodige mooie successen op.

Mannen
Olympisch kampioen Niek Kimmann en Dave van der Burg streden in de finale om de winst, maar zij konden zich beiden niet echt in de strijd mengen: Kimmann werd zesde, Van der Burg zevende. De winst was voor de Fransman Romain Mahieu, die landgenoot Arthur Pilard nét klopte - Diego Arboleda uit Colombia finishte als derde. Justin Kimmann en Mitchel Schotman gingen er in de halve finales uit, Jaymio Brink en Ynze Oegema sneuvelden in de kwartfinales en Jay Schippers, Elwin Remmerts, Nick Roelofs en Joey Nap kwamen de eerste rondes niet door.

Mannen onder 23
Met Bart van Bemmelen, Tim Goossens en Casper Pipers stonden er drie Nederlanders in de finale, maar de strijd om de winst ging tussen twee anderen: de Nieuw-Zeelander Rico Bearman wist Mateo Colsenet uit Frankrijk op de lijn nog nét achter zich te houden. Goossens werd knap derde, vlak voor Pipers en met Van Bemmelen op plek zes.

Rik Ouwendorp, Mika Lang, Jason Noordam en Julian Bijsterbosch sneuvelden in de kwartfinales, in de eerdere rondes nam men al afscheid van Jaro van Lier, Boris Brekelmans, Ryan Hartman, Jessy Soede, Roy Kater, Rinke Oegema, Brian van Eeuwijk, Lars van Vliet, Sep Korff, Casper van Woggelum, Christijan Bak, Max Kremers, Kees Wildeboer en Bodhi Bakker.

Vrouwen
De zussen Laura en Merel Smulders stonden beiden in de finale en zaten er goed bij, maar er stond al de hele dag geen maat op Saya Sakakibara. De Australische ging er met een ijzersterke zege vandoor, Laura klopte Merel in de strijd om de tweede plek, maar de zussen stonden wel samen op het podium. Manon Veenstra sneuvelde in de halve finales, Judy Baauw in de kwartfinales.

Vrouwen onder 23
Michelle Wissing schopte het namens Nederland tot de finale, maar onderaan de startheuvel was ze ineens de snelheid kwijt: Wissing werd zesde. De Letse Veronika Sturiska pakte een zeer overtuigende zege, voor de Française Tessa Martinez en Megan Williams uit Nieuw-Zeeland. Yvette de Waard en Renske van Santvoort gingen er in de halve finales uit, Lissi van Schijndel sneuvelde in de kwartfinales en Amber Walravens in de herkansingen.