Zanger Rammstein geeft reactie op beschuldiging seksueel misbruik

Er zijn ernstige beschuldigingen geuit tegen de zanger van de band Rammstein, Till Lindemann. Bij concerten van de rockband zouden jonge vrouwen systematisch naar Lindemann zijn gebracht. Verschillende vrouwen hebben onder ede verklaard dat ze onder invloed van alcohol en drugs seks in de backstage-ruimte met de zanger hebben gehad, soms zonder de uitdrukkelijke toestemming van de vrouwen. In een ander geval is er verdenking van bedwelming. 

Eind mei verwierp de band onmiddellijk de eerste beschuldigingen op sociale netwerken die verwezen naar een specifiek voorval van misbruik. Tot nu toe zwegen de musici echter over de uitgebreide reportages die hierover volgden in de Duitse media.

Rammstein heeft nu gereageerd op hun officiële Instagram-account. De verklaring gaat echter niet specifiek in op de beschuldigingen. "De beschuldigingen raken ons allemaal heel hard en we nemen ze uiterst serieus", staat onder meer in de verklaring. De band veroordeelt "elke vorm van grensoverschrijdend gedrag". Het verzoek aan de fans volgt: "Doe niet mee aan publieke veroordelingen van welke aard dan ook tegen degenen die beschuldigingen tegen ons hebben geuit. Ze hebben recht op hun mening." Rammstein waakt ook voor vooroordelen. "Maar wij, de band, hebben ook het recht - namelijk om ook niet op voorhand schuldig te worden bevonden."

Het bericht kreeg al snel tienduizenden likes op Instagram. Hoewel veel fans de wens van Rammstein naleven en neutraal blijven, klagen critici dat noch Lindemann noch zijn collega's specifiek commentaar geven op de beschuldigingen. Vragen van de media, met name of er een systeem was om vrouwen naar de zanger toe te brengen voor geslachtsgemeenschap tijdens concerten, blijven onbeantwoord. De band geeft toe dat de vermeende slachtoffers "recht hebben op hun standpunt". Ze hebben echter niet specifiek gereageerd op de bedreigingen met geweld tegen deze vrouwen door voornamelijk mannelijke Rammstein-fans in de afgelopen dagen.