Vandaag wordt nieuwe Eerste Kamer gekozen

Vandaag om 15.00 uur kiezen de 572 leden van Provinciale Staten in de twaalf provincies, die samen met de leden van de kiescolleges voor Caribisch Nederland (19) en die voor Nederlanders in het buitenland (25) de nieuwe Eerste Kamer.

Op basis van de provinciale verkiezingen op 15 maart is al duidelijk dat de BoerBurgerBeweging (BBB) de grootste partij zal worden in de Eerste Kamer. De regeringspartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie verloren stevig bij die verkiezingen, en dus wordt de invloed van oppositiepartijen op wetgeving alleen maar groter. Om wetten door het parlement te krijgen, hebben de kabinetten van Mark Rutte al jaren steun van oppositiepartijen nodig.

Hoe er vandaag gestemd gaat worden, kan nog grote invloed hebben op de politieke besluitvorming. Ook omdat er nog acht restzetels te verdelen zijn. Door onderlinge afspraken te maken, wie er op wie gaat stemmen, is het mogelijk om extra zetels binnen te halen voor de coalitie of de oppositie. Het is traditiegetrouw een beetje een koehandel.

Rond 16.00 uur vanmiddag moet duidelijk zijn hoe de nieuwe senaat eruit gaat zien.