Schansspringer Zajc zet thuispubliek in vuur en vlam met wereldtitel

In het Sloveense Planica is de laatste individuele wereldtitel in het schansspringen vergeven tijdens de huidige wereldkampioenschappen op de noordse sporten. Dat werd een groot feest voor de thuisfans, die na een fraaie wedstrijd flink uit hun dak konden gaan.

Na de eerste ronde was de leiding in handen van Ryoyu Kobayashi uit Japan, maar het Sloveense thuispubliek had ook reden om te hopen: Timi Zajc stond vlak achter Kobayashi op de tweede plek. Halvor Egner Granerud uit Noorwegen volgde op plek drie, voor de Pool Dawid Kubacki, Karl Geiger uit Duitsland en het volgende Pools-Duitse tweetal, Kamil Stoch en Markus Eisenbichler. De Oostenrijker Daniel Tschofenig voerde de rest van het veld aan op plek acht.

Tschofenig zakte in de tweede ronde vier plekken terug, met zijn landgenoot Stefan Kraft aan de leiding. Eisenbichler behield zijn positie, veruit zijn beste wedstrijd van het seizoen, waarna Stoch voor de Duitser bleef. Geiger leverde drie plekken in, Kubacki pakte vervolgens plek één over, met nog drie mannen te gaan. Granerud maakte het niet waar: vier plekken verlies voor de Noor, dus een medaille was zeker voor Kubacki. Het dak ging er vervolgens af onderaan de schans, want Zajc sprong met nog één man te gaan naar de eerste plek. Kobayashi moest het doen met het zilver, voor Kubacki en achter de eerste Sloveense wereldkampioen op de grote schans ooit, Timi Zajc.