Eerste Canadese World Cup-zege in 40 jaar voor schansspringster Loutitt

De World Cup schansspringen bij de vrouwen is deze week nog altijd actief in Japan. Na de wedstrijden in Sapporo reisde men naar Zao, waar inmiddels twee wedstrijden af zijn gewerkt.

Individueel
De Canadese Alexandria Loutitt haalde in de eerste ronde stevig uit: de tiener was met afstand de beste en sprong een flink gat richting de Oostenrijkse World Cup-leidster Eva Pinkelnig. Selina Freitag uit Duitsland volgde op plek drie, voor thuisfavoriete Sara Takanashi, de Sloveense Nika Kriznar en de volgende Japanse, Yuki Ito.

Ito kende bepaald geen beste tweede sprong en leverde maar liefst negen plekken in, Kriznar hield de schade beperkt tot één bij de Oostenrijkse Chiara Kreuzer ingeleverd plekje. Takanashi zag hoe ze vijf posities kwijtraakte, waarna Freitag ook achter Kreuzer eindigde. Pinkelnig sprong wél voorbij haar landgenote, waarna Loutitt een historische zege binnen mocht halen.

Zo geschiedde: Loutitt hield het hoofd koel en de eerste Canadese World Cup-zege bij de vrouwen ooit was een feit, en de eerste Canadese World Cup-zege überhaupt sinds Horst Bulau in 1983 zijn dertiende en laatste overwinning pakte.

Teamwedstrijd
Het Oostenrijkse duo Chiara Kreuzer/Eva Pinkelnig was in de eerste ronde het best, voor Alexandria Loutitt en Abigail Strate uit Canada en Katharina Althaus/Selina Freitag voor Duitsland. Ook thuisspringsters Nozomi Maruyama en Sara Takanashi, de Noorse dames Thea Minyan Bjørseth en Anna Odine Strøm en Ema Klinec/Nika Kriznar uit Slovenië deden nog prima mee.

In ronde twee hielden Kreuzer en Pinkelnig de leiding vast, terwijl Bjørseth en Strøm van de vijfde naar de tweede plek klommen voor Noorwegen. Althaus en Freitag hielden Duitsland op de derde plek, een mindere sprong van Loutitt zorgde dat zij en Strate twee plekken inleverden. Maruyama en Takanashi deden voor Japan ook nog wel mee, net als Klinec en Kriznar voor Slovenië.

In de finaleronde vergrootte Kreuzer de Oostenrijkse voorsprong aanzienlijk, Loutitt en Althaus hielden Canada en Duitsland op de podiumplekken, op de voet gevolgd door Noorwegen. Strøm hield Noorwegen in elk geval op de vierde plek, en sprong zelfs langs Duitsland én Canada: Freitag en Strate wisselden van positie en kwamen achter Noorwegen terecht. Pinkelnig sprong de zege simpel binnen, dus Oostenrijk pakte de winst.