FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 14 januari 2023

Uitslag Ajax - FC Twente

Ajax heeft opnieuw niet weten te winnen in de eredivisie. In de Johan Cruijff Arena werd het 0-0 tegen FC Twente, waardoor Ajax nu vijf wedstrijden op rij niet heeft gewonnen. In de stand is AZ nu Ajax en FC Twente voorbij.

Ajax kwam in de openingsfase goed weg tegen FC Twente. Tot tweemaal toe raakte de ploeg van Ron Jans de paal. Eerst was het Vaclav Cerny en snel daarna ook Michel Vlap. Daarna kreeg Vlap ook nog eens een goede kans, maar kwam de uitploeg niet tot scoren.

Na iets meer dan een half uur spelen moest Ajax door met tien na een rode kaart van Deyvne Rensch die Ricky van Wolfswinkel onderuit haalde. Na de rode kaart waren er minder grote kansen en bleef het 0-0 in de Johan Cruijff Arena, waardoor de Amsterdammers opnieuw niet wisten te winnen in de eredivisie.

Dubbel EK-goud Schulting, goud en zilver Van 't Wout

In het Poolse Gdansk zijn zaterdag de eerste medailles vergeven op het Europees kampioenschap shorttrack. Dat werd een behoorlijk Nederlands feestje: drie van de vier gouden medailles gingen met de oranjeploeg mee naar huis, naast nog een zilveren en bronzen plak.

1500m vrouwen
Suzanne Schulting stond als topfavoriete in de finale, waarin ze uiteindelijk vooral concurrentie kreeg van Anna Seidel uit Duitsland en de Belgische Hanne Desmet. In een zinderende finish wist Schulting haar schaats nét iets eerder over de lijn te drukken dan Desmet, die voor Seidel het zilver pakte. Selma Poutsma won de B-finale en werd zo achtste, Xandra Velzeboer ging er in de halve finales uit met een straf.

1500m mannen
Met Friso Emons en de dit seizoen definitief doorgebroken Jens van 't Wout had Nederland in de finale twee ijzers in het vuur. De Belg Stijn Desmet ging er in de beslissende fase langs, maar met een heerlijk staaltje 'uitschuifbeen' wist Van 't Wout tóch het goud te pakken. Zilver was er voor Desmet, net als eerder voor zijn zus, en Emons pakte keurig brons. Itzhak de Laat sneuvelde eerder in de halve finales.

500m vrouwen
Ook hier stond Schulting als enige Nederlandse in de finale en ook dit keer was het spannend. Voor eigen publiek, en voor het eerst ook voor haar vader, deed Natalia Maliszewska een poging, maar die slaagde niet: weer goud voor Schulting, met Maliszewska en de Italiaanse Arianna Valcepina achter haar. Yara van Kerkhof werd derde in de B-finale en achtste in de eindstand, Velzeboer ging er vrijdag al in de series uit met een valse start.

500m mannen
De tweede finale voor Jens van 't Wout was een feit, maar dit keer kwam er géén Nederlands goud: de Italiaan Pietro Sighel was van start tot finish de beste en pakte het goud. Van 't Wout pakte wel zilver, voor de Let Reinis Berzins, terwijl broer Melle van 't Wout tweede werd in de B-finale, goed voor plek acht overall. Daan Kos startte vrijdag in de series vals en lag er dus al snel uit.

Aflossingen
Poutsma, Van Kerkhof, Xandra Velzeboer en Michelle Velzeboer hadden in de halve finales alleen wat concurrentie van Hongarije, maar plaatsten zich met winst gewoon voor de finale. De Laat, Emons en de gebroeders Van 't Wout deden dat ook zonder problemen, terwijl de gemengde ploeg zondag in de halve finales staat.

Eigen risico wordt per behandeling niet hoger dan 150 euro

Het eigen risico zorgkosten wat verzekerden zelf moeten betalen aan de zorgverzekering wordt beperkt tot een maximumbedrag van 150 euro per behandeling. Dat betekent dat iemand die in een jaar één keer een dure behandeling nodig heeft, niet gelijk het hele eigen risico moet betalen en dus veel goedkoper uit kan zijn. Tegelijkertijd verwacht het kabinet 200 miljoen euro te besparen door deze maatregel.

De maatregel stond al in het coalitieakkoord vermeld en is bedoeld om het eigen risico 'slimmer en betaalbaarder' te maken. Wie in een jaar tijd niet meer dan één medisch-specialistische behandeling moet ondergaan, zal niet meer dan 150 euro zelf hoeven te betalen. Wanneer de maatregel van kracht wordt is nog niet bekend.

Meer hierover bij RTL Nieuws.

Uitslag FC Volendam - RKC Waalwijk

FC Volendam heeft tegen RKC Waalwijk zijn twee overwinning op rij geboekt. Het won met 2-1 en heeft daardoor sinds de winterstop al evenveel punten gepakt als daarvoor.

In de eerste helft was Volendam duidelijk de betere ploeg maar had het pech in de afronding. Het trof o.a. een keer de paal en de lat en een kopbal van Benamar ging recht op de keeper. In de tweede helft kwam RKC meer in de wedstrijd. Nadat er al kansen voor Lelieveld en Lutonda gemist waren schoot Seuntjes uiteindelijk raak, 0-1. Volendam kwam al snel terug en uit een vrije trap Eiting kopte Mbuyamba de gelijkmaker binnen. 

De thuisclub trok alsnog de winst naar zich toe toen na een goede actie van Oristanio op de achterlijn Da Silva de winnende kon binnen tikken.

FC Volendam

2 - 1

RKC Waalwijk

 69' Mbuyamba
 81' F.da Silva
   63' Seuntjens
 
 Gele kaart: Murkin, (FC Volendam),
 
Stadion: Kras Stadion, Volendam
Toeschouwers: 6.604
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Stankovic
Mbuyamba
Benamar
Mirani (v.Mieghem/66)
Buur (Plat/66)
Eiting
F.da Silva
Murkin
B.Ould-Chikh
Mühren (Veerman/77)
Oristanio (Flint/84)
  Vaessen
Lelieveld
Gaari
Adewoye
v.d.Buijs (Bakkali/81)
Lutonda
Oukili
Clement (Kramer/81)
Anita
Seuntjens
Biereth (Kuijpers/72)

Uitslag sc Heerenveen - AZ

AZ heeft zaterdagavond in Friesland met 0-2 gewonnen van sc Heerenveen. Door de zege in het Abe Lenstra stadion staat de ploeg van Pascal Janssen nu tweede in de eredivisie.

Na iets meer dan een half uur spelen kwam AZ dankzij een rake kopbal van Dani de Wit op voorsprong. Vlak na rust verdubbelde AZ de voorsprong na een goede aanval. Tijjani Reijnders zorgde voor de tweede treffer van de avond. Met nog twintig minuten te spelen kreeg de thuisploeg een goede kans op de aansluitingstreffer, maar Amin Sarr wist de strafschop niet te benutten.

Door de overwinning staat AZ nu tweede op één punt van Feyenoord, die wel een wedstrijd minder heeft gespeeld.

Kilde wint afdaling op majestueuze Lauberhorn, Brignone wint in St Anton

De beste alpineskiërs van de wereld kwamen zaterdag weer op twee locaties in actie. De vrouwen werkten een super-G af in het Oostenrijkse St Anton, waar oorspronkelijk een afdaling gepland stond. Die kwam er wel in het Berner Oberland in Zwitserland, waar de afdaling van de majestueuze Lauberhorn in Wengen op het programma stond.

Super-G vrouwen, St Anton
De tijd van Marta Bassino leek best aardig, maar haar Italiaanse landgenote Federica Brignone liet zien dat er nog heel veel te verbeteren viel op de spectaculaire piste: 1,03 seconden sneller. Thuisfavoriete Tamara Tippler nestelde zich er op 0,89 seconden tussenin, maar die positie bleef niet staan.

Lara Gut-Behrami uit Zwitserland kwam tot op 0,66 seconden van Brignone, haar Zwitserse landgenote Joana Hählen ging met 0,54 seconden nog wat harder. Daarmee bleek het podium uiteindelijk bekend: Brignone won met een zeer indrukwekkende run, voor Hählen en Gut-Behrami en met de Française Tessa Worley (+0,82) en Tippler nog in de top-5.

Afdaling mannen, Wengen
De start was wat verlaagd op de beroemde Lauberhorn, omdat het bovenaan te hard waaide, maar met bijna één en driekwart minuut was het alsnog een lange afdaling. De Italiaan Mattia Casse werkte die op sterke wijze af, hoewel het niet heel lang duurde voor de Noor Aleksander Aamodt Kilde er maar liefst 1,01 seconden onderdoor dook.

Na Kilde kwam lokale held Marco Odermatt naar beneden, maar de alleskunner kon niet aan Kilde's tijd tippen: +0,88 seconden, dus wel sneller dan Casse. De een na de ander bleef daar vervolgens buiten, en de ogen gingen op Beat Feuz. De Kugelblitz kondigde onlangs aan na de wedstrijden in Wengen en - volgende week - Kitzbühel te stoppen, maar het lukte hem niet een vierde zege op de Lauberhorn te pakken: vijfde op 1,25 seconden, terwijl Kilde, Odermatt en Casse de podiumplekken pakten.

Hockeyers naar ruime zege op Maleisië tijdens WK

De Oranje hockeymannen zijn hun WK begonnen met een ruime 4-0 zege op Maleisië. In Rourkela stond Nederland dankzij Thijs van Dam en Jip Janssen al voor rust op een veilige 2-0 voorsprong. De Europees kampioen gaat door de overwinning aan de leiding in poule C, waarin eerder op de dag Nieuw-Zeeland met 3-1 van Chili won.

Er moest, na een stroef begin, twintig minuten gewacht worden op succes. Maar na die openingsgoal van de bejubelde Thijs van Dam, die met een korte polsbeweging binnenpushte, was de ban gebroken tegen het zwakke Maleisië. De kop was eraf voor de ploeg met liefst elf WK-debutanten, die hun ontgroening beleefden op zo’n internationaal podium.

Bijna anderhalf jaar leefde Jeroen Delmée met zijn ploeg toe naar deze dag. Sinds zijn entree als bondscoach in september 2021 was het WK een stip aan de horizon. Een punt waar naar werd toegeleefd naar de mislukte Olympische Spelen van Tokyo, waar een relatief oud Oranje niet verder kwam dan de kwartfinales.

Er was een renovatie nodig. Sterker nog: er bleef verdomd weinig van ‘team Tokyo’ over. Acht olympiërs keerden helemaal niet meer binnen de lijnen, alleen Seve van Ass kwam van de oudgedienden na een pauze terug bij Oranje. Een Nederlands elftal zonder Billy Bakker, Jeroen Hertzberger, Sander de Wijn en Robbert Kemperman. Om maar een paar voormalige blikvangers te noemen. Dat was wennen. Zoeken. Heropbouwen onder een nieuwe coach.

Tegenvaller op gunstig moment
De groep was nieuw, fris, extreem gretig en onervaren. Het regende debutanten in de Pro League, waarin Oranje boven verwachting presteerde en zelfs afgelopen zomer de titel opeiste. Onbevangen en met een vette smile danste Nederland – met pijlsnelle uitbraken als handelsmerk – op een roze wolk. De nieuwe garde ging als de brandweer en zette daarmee een streep onder het verleden. Het nieuwe tijdperk was ingeluid, al bleef Delmée altijd voorzichtig.

Hij stelde, ook na overwinningen en fraaie series, dat er nog veel te verrichten was. Die voorspelling kwam afgelopen maand pas echt uit, toen de start van het nieuwe Pro League-seizoen tegenviel. De dubbels tegen Groot-Brittannië en Argentinië leverden slechts één zege en twee gelijke spelen op – waarin ook de shoot-outs nog werden verloren. De 3-0 nederlaag tegen de Britten deed pijn.

Een tegenslag die eigenlijk op een heel gunstig moment kwam. Om vijf voor twaalf, vlak voor de WK-start. Tegen Maleisië kwam Nederland moeizaam op gang. Werden kleine foutjes gemaakt en duurde het lang voordat er kansen werden gecreëerd. Pas na een minuut of tien leek de eerste spanning verdwenen. Kwamen die mogelijkheden er wel, via een schot van Tijmen Reyenga, een gekraakte corner en een tip-in van Tjep Hoedemakers.

Ook Janssen tankt vertrouwen
Nadat Van Dam voor de bevrijdende openingsgoal zorgde, was het snel opnieuw raak. Jonas de Geus wilde in de cirkel uithalen, werd aangetikt en kreeg – volkomen terecht – een strafbal mee. Jip Janssen tankte vertrouwen door raak te pushen vanaf de stip. Nederland verschafte zich daarmee lucht tegen Maleisië, de nummer elf van de wereld. Maar om nou te zeggen dat de machine daardoor perfect begon te lopen? Nou niet helemaal. De Aziaten kregen in het derde kwart de beste kansen en mochten twee keer aanleggen voor een strafcorner.

Bovendien ging zo’n twintig minuten voor tijd captain Thierry Brinkman hinkend van het veld, nadat hij uitgleed in een duel. Gelukkig kwam de aanvaller in het laatste kwart weer terug binnen de lijnen. Hij zag daarin Bloemendaal-teamgenoot Teun Beins de score naar 3-0 tillen uit een strafcorner. Het was de eerste interlandgoal van de verdediger, die bij zijn club amper aan slepen toekomt. In de slotfase maakte Jorrit Croon, ook al van Bloemendaal, met een korte, fraaie beweging nog de 4-0.

Spectaculair was het heus niet allemaal wat Oranje liet zien op deze zaterdag in Rourkela. Maar het was wel meer dan voldoende om met een glimlach aan het WK te beginnen. Een ruime zege, koploper in de poule, vier verschillende doelpuntenmakers en de nul die werd gehouden. Absoluut fijne ingrediënten om mee toe te werken naar maandag, wanneer Nederland in Nieuw-Zeeland een veel sterkere tegenstander treft.

Het bericht Hockeyers naar ruime zege op Maleisië tijdens WK-ontgroening verscheen eerst op Hockey.nl.

Eerste Canadese World Cup-zege in 40 jaar voor schansspringster Loutitt

De World Cup schansspringen bij de vrouwen is deze week nog altijd actief in Japan. Na de wedstrijden in Sapporo reisde men naar Zao, waar inmiddels twee wedstrijden af zijn gewerkt.

Individueel
De Canadese Alexandria Loutitt haalde in de eerste ronde stevig uit: de tiener was met afstand de beste en sprong een flink gat richting de Oostenrijkse World Cup-leidster Eva Pinkelnig. Selina Freitag uit Duitsland volgde op plek drie, voor thuisfavoriete Sara Takanashi, de Sloveense Nika Kriznar en de volgende Japanse, Yuki Ito.

Ito kende bepaald geen beste tweede sprong en leverde maar liefst negen plekken in, Kriznar hield de schade beperkt tot één bij de Oostenrijkse Chiara Kreuzer ingeleverd plekje. Takanashi zag hoe ze vijf posities kwijtraakte, waarna Freitag ook achter Kreuzer eindigde. Pinkelnig sprong wél voorbij haar landgenote, waarna Loutitt een historische zege binnen mocht halen.

Zo geschiedde: Loutitt hield het hoofd koel en de eerste Canadese World Cup-zege bij de vrouwen ooit was een feit, en de eerste Canadese World Cup-zege überhaupt sinds Horst Bulau in 1983 zijn dertiende en laatste overwinning pakte.

Teamwedstrijd
Het Oostenrijkse duo Chiara Kreuzer/Eva Pinkelnig was in de eerste ronde het best, voor Alexandria Loutitt en Abigail Strate uit Canada en Katharina Althaus/Selina Freitag voor Duitsland. Ook thuisspringsters Nozomi Maruyama en Sara Takanashi, de Noorse dames Thea Minyan Bjørseth en Anna Odine Strøm en Ema Klinec/Nika Kriznar uit Slovenië deden nog prima mee.

In ronde twee hielden Kreuzer en Pinkelnig de leiding vast, terwijl Bjørseth en Strøm van de vijfde naar de tweede plek klommen voor Noorwegen. Althaus en Freitag hielden Duitsland op de derde plek, een mindere sprong van Loutitt zorgde dat zij en Strate twee plekken inleverden. Maruyama en Takanashi deden voor Japan ook nog wel mee, net als Klinec en Kriznar voor Slovenië.

In de finaleronde vergrootte Kreuzer de Oostenrijkse voorsprong aanzienlijk, Loutitt en Althaus hielden Canada en Duitsland op de podiumplekken, op de voet gevolgd door Noorwegen. Strøm hield Noorwegen in elk geval op de vierde plek, en sprong zelfs langs Duitsland én Canada: Freitag en Strate wisselden van positie en kwamen achter Noorwegen terecht. Pinkelnig sprong de zege simpel binnen, dus Oostenrijk pakte de winst.

Darter Smith wint eerste World Series-toernooi 2023

Het wereldkampioenschap darts bij de PDC zit er alweer even op en deze week is het nieuwe jaar dan ook echt van start gegaan. De World Series streek deze week neer in Bahrein, waar de PDC acht van hun toppers naartoe stuurden om het tegen acht Aziatische spelers op te nemen.

In die acht eersterondepartijen waren er een paar Aziaten die prima indruk maakten. Alain Abiabi uit de Filipijnen maakte het de Belgische halvefinalist op het WK, Dimitri van den Bergh, na een mooie comeback knap lastig, maar ging toch met 5-6 onderuit. De jonge Man Lok Leung uit Hong Kong liet zien een serieus talent te zijn en gooide een strakke partij, maar Luke Humphries was met 6-3 wel gewoon te sterk.

Wereldkampioen Michael Smith was begonnen met een partij tegen de lokale 60+-er Abdulnaser Yusuf, die in de slotfase zowaar een leg wist te winnen. In de kwartfinales rekende Smith met 6-4 af met Van den Bergh, terwijl Humphries met 6-5 onderuit ging tegen Raymond van Barneveld, die op zeer indrukwekkende wijze een achterstand omdraaide in een overwinning.

In de andere helft van het schema rekende Rob Cross af met de eveneens voormalig wereldkampioen Peter Wright (6-5), terwijl Gerwyn Price een Welsh onderonsje van Jonny Clayton met 6-4 won. In een uitstekende halve finale rekende Smith vervolgens met 7-5 af met Van Barneveld, waarna Price met 7-3 te sterk was voor Cross.

In de finale was Smith ruimschoots op weg naar de overwinning, maar hij liet een paar kansen liggen en Price kwam zowaar terug tot 7-6. Smith had nog één leg nodig, kreeg meerdere kansen om hem uit te gooien en deed dat uiteindelijk toch gewoon: 8-6 en winst op de Bahrain Darts Masters, waarna men volgende week in actie komt in Kopenhagen voor de Nordic Darts Masters.

VK gaat zware Challenger-2 tanks naar Oekraïne sturen

Het Verenigd Koninkrijk gaat Challenger 2-tanks naar Oekraïne sturen om het land te ondersteunen, aldus premier Rishi Sunak. De Britse premier sprak zaterdag met de president Zelenskyy, waarin hij toezegde de tanks en extra artilleriesystemen naar oekraïne zou sturen.

Vooraf waren er al berichten in de media over de levering van de Challenger-tanks aan Oekraïne. Het is de eerste keer dat een westers land moderne gevechtstanks aan Oekraïne levert. Tot nu toe heeft Kyiv alleen oudere modellen van Sovjetontwerp ontvangen uit Oost-Europese NAVO-landen. 

Daarnaast hebben verschillende landen, zoals Duitsland en Frankrijk, alleen lichtere modellen verkennings-, infanterie- en luchtafweertanks geschonken.

Het besluit van Londen zal waarschijnlijk de druk op andere regeringen verhogen om zelf ook maar moderne gevechtstanks, zoals de Leopard 2, te leveren - of in ieder geval mee te werken als andere landen deze modellen willen leveren aan Oekraïne.

De schaduwkant van Onlyfans

Grote Onlyfans-makers waarschuwen dat geld verdienen op 't platform echt niet zo gemakkelijk is als het lijkt. Nos op 3 is in gesprek gegaan met een aantal Onlyfans-creators over hoe het platform werkt, hoelang het duurt voor men een following opbouwt, derden op de loer liggen om geld aan jouw content te verdienen, hoe eenvoudig je content voor niets op straat belandt en hoe je toch je eigen grenzen overgaat om te groeien en geld te verdienen.

Van de tientallen Onlyfans-creators die de NOS sprak vertoont deze aflevering beelden terugkomen van Vixyless, lesleyx97, roxys89, Sepanta Arya en Belle LaVie.


Winnaars NCAP-crashtest 2022: Hyundai, Tesla, Wey en Ora

Nog niet zo lang geleden waren auto's uit China veel slechter dan hun Europese concurrenten op het gebied van veiligheid. Maar in verbazingwekkend korte tijd draaiden de Chinezen het om. In het afgelopen jaar hebben een aantal nieuwe auto's uit het Verre Oosten met succes de Euro NCAP-procedure doorlopen. De veiligheidsorganisatie Euro NCAP (European New Car Assessment Program) heeft nu de winnaars van de crashtestklasse voor 2022 bekendgemaakt. 

De testwinnaars zijn allemaal elektrische voertuigen, waaronder twee Chinese modellen. De winnaars overtuigden de testers met inzittendenbescherming voor volwassenen en kinderen, voetgangersbescherming en veiligheidshulptechnologieën.

De Hyundai Ioniq 6 behaalde de eerste plaats onder de middenklasse sedans. De Ioniq 6 behaalde een percentage van 97 procent voor de bescherming van inzittenden voor volwassenen.

De NCAP prijst de zeer goede bescherming van de inzittende kinderen (87 procent). De Hyundai presteerde ook goed in de categorieën veiligheidssystemen (90 procent) en voetgangersbescherming (66 procent).

De Tesla Model S behaalde de eerste plaats onder zakelijke sedans met 94 en 91 procent voor de bescherming van inzittenden (volwassenen en kinderen). Geen enkel ander voertuig dat in 2022 is getest haalde het quotum van 98 procent voor de uitrusting met veiligheidssystemen. Ook op het gebied van voetgangersveiligheid loopt het Tesla-model ver vooruit (85 procent). Bijna op hetzelfde niveau bevindt zich een ander Tesla-model, Model Y. Het 4,75 meter lange voertuig behaalde de eerste plaats in de categorie SUV ("Small Off-Road").

De Wey Coffee 01 behaalde de eerste plaats onder de grote SUV's ("Large Off-Road") met onder meer zeer goede beoordelingen voor kinderveiligheid (87 procent) en veiligheidssystemen (94 procent). Ora Funky Cat, ook uit China, behaalde de eerste plaats in de categorie compacte auto's. Zo kwam hij uit op een score van 92 procent voor inzittendenbescherming voor volwassenen en 83 procent voor bescherming van inzittende kinderen.

De Euro NCAP is een op consumentenbescherming gericht programma voor het evalueren van de veiligheid van personenauto's, dat wordt uitgevoerd door een consortium van Europese transportministeries, automobielclubs, verzekeringsverenigingen en onderzoeksinstituten. Het programma voert crashtests uit met nieuwe typen auto's en evalueert hun veiligheid.

Sinds eind december zo'n 200 dode dolfijnen en bruinvissen aan Atlantische kust

In de afgelopen drie weken zijn bijna 200 dode dolfijnen en bruinvissen gestrand aan de Atlantische kust van Frankrijk. 

Dat heeft het zeezoogdierenobservatorium Pelagis bekend gemaakt. De meeste dieren zijn dolfijnen. De meeste karkassen vertonen sporen van visnetten. Elke winter spoelen er veel zeezoogdieren aan, maar meestal pas in februari of maart. De reden voor de eerdere tijd zou een sterkere westenwind kunnen zijn, zei men.

Dolfijnen komen vaak als bijvangst in visnetten terecht en sterven dan omdat ze niet meer naar de oppervlakte van het water kunnen komen om te ademen. Pelagis schat dat elk jaar 5.000 dolfijnen sterven als bijvangst voor de Franse kust.

Helft jonge vrouwen slachtoffer seksueel grensoverschrijdend gedrag in 2022

In 2022 gaf 1 op de 8 Nederlanders van 16 jaar of ouder aan in de afgelopen twaalf maanden seksueel grensoverschrijdend gedrag te hebben meegemaakt. Dat zijn omgerekend 1,8 miljoen mensen. Het gaat om seksuele intimidatie die al dan niet online plaatsvindt en om fysiek seksueel geweld. Meer dan de helft van de jonge vrouwen (52 procent) was naar eigen zeggen afgelopen jaar slachtoffer van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dat maken het CBS en het WODC vandaag bekend.

De cijfers zijn afkomstig uit de Prevalentiemonitor huiselijk geweld en seksueel grensoverschrijdend gedrag 2022. Dit is een internetenquête waaraan ruim 24 duizend mensen van 16 jaar of ouder deelnamen in maart en april 2022.
Meer offline dan online seksuele intimidatie

Bij de meeste slachtoffers ging het om seksuele intimidatie. 9 procent zei dat de intimidatie plaatsvond in de ‘echte wereld’, dus niet online. Het gaat dan bijvoorbeeld om het maken van seksueel kwetsende opmerkingen. 6 procent had te maken met online seksuele intimidatie zoals het verspreiden van naaktfoto’s of seksfilmpjes via internet. 4 procent was slachtoffer van fysiek seksueel geweld zoals ongewenst aangeraakt worden op een seksuele manier of andere ongewenste seksuele handelingen.

Meer seksuele intimidatie gerapporteerd
In 2022 zeiden meer Nederlanders dat ze in de afgelopen twaalf maanden te maken hadden met seksueel grensoverschrijdend gedrag dan in 2020 (13 procent tegen 11 procent). Vooral seksuele intimidatie nam toe, het percentage slachtoffers van fysiek seksueel geweld veranderde nauwelijks. Dat meer mensen aangaven slachtoffer te zijn geweest van seksueel grensoverschrijdend gedrag kan te maken hebben met de maatschappelijke discussie hierover in 2022, maar ook de coronapandemie kan een rol hebben gespeeld.

52 procent jonge vrouwen slachtoffer
Van de 18- tot 24-jarige vrouwen gaf 52 procent aan in de afgelopen twaalf maanden slachtoffer te zijn geweest van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Van de 16- tot 18-jarige meisjes was dat 46 procent. Ter vergelijking: bij mannen in dezelfde leeftijdsgroepen gaf 15 procent aan slachtoffer te zijn geweest. Een andere groep die kwetsbaar blijkt voor seksueel grensoverschrijdend gedrag zijn biseksuele vrouwen. Van hen had bijna de helft hiermee te maken.

Seksuele intimidatie vaker door onbekende, seksueel geweld vaker door bekende
Bij seksueel grensoverschrijdend gedrag is de pleger meestal afkomstig van buiten de huiselijke kring. Van de slachtoffers van offline seksuele intimidatie zei iets meer dan de helft dat de pleger een onbekende was. Een collega of iemand die ze kennen van uitgaan of een feestje werd ook relatief vaak genoemd. Ook de slachtoffers van online seksuele intimidatie gaven aan dat het in iets meer dan de helft van de gevallen om een onbekende ging. Verder noemden zij met ruim 30 procent iemand die ze online hadden leren kennen maar nog niet in het echt hadden gezien.

Bij fysiek seksueel geweld daarentegen kenden 7 op de 10 slachtoffers de pleger. Bij een kwart ging het om iemand die ze kennen van het uitgaan of een feestje. Bij 2 op de 10 werd het fysiek seksueel geweld binnen de huiselijke kring gepleegd, vooral door de eigen partner.

Seksueel grensoverschrijdend gedrag relatief weinig gemeld bij hulpverleners en instanties
Minder dan 10 procent van de slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag heeft over hun ervaringen gepraat met hulpverleners zoals de huisarts, psycholoog of maatschappelijk werker. Met de politie of melding- en adviesinstanties nam 2 procent of minder contact op. Slachtoffers praatten vaker met vrienden, hun partner of andere gezins- en familieleden: ongeveer 60 tot 70 procent deed dit.

Amsterdamse woningprijzen dalen in rap tempo, aantal bezichtigingen implodeert

In sneltreinvaart verandert de Amsterdamse woningmarkt in een kopersmarkt. Dat blijkt uit onderzoek van AT5 onder vijftig makelaars in de stad. Woningen die een halfjaar geleden nog als zoete broodjes over de toonbank gingen, blijven nu te koop staan. Ook neemt het aantal bezichtigingen flink af en steeds vaker moeten vraagprijzen naar beneden worden bijgesteld. Zo meldt AT5.

De ommezwaai op de markt werd donderdag bevestigd door de kwartaalcijfers van makelaarsvereniging MVA. Huizenprijzen in kwartaal vier van 2022 zijn in Amsterdam, in vergelijking met kwartaal vier 2021, zo'n tien procent gedaald. 

De afgelopen jaren werden huizen in Amsterdam elk kwartaal duurder, maar dat is dus verleden tijd. Waar jarenlang de verkopers de macht hadden en zo goed als alles konden eisen, hebben kopers nu steeds meer opties. 

Kopersmarkt
AT5 deed onderzoek onder vijftig makelaars in Amsterdam. Ook zij zien de verandering op de woningmarkt. Ruim zeventig procent van de makelaars spreekt inmiddels van een kopersmarkt. Wel zeggen veel makelaars in een toelichting dat deze periode beter omschreven kan worden als een overgangsfase tussen de jarenlang heersende verkopersmarkt en de aanstaande kopersmarkt.

"Het is meer een kopersmarkt aan het worden. We moeten er nu weer hard voor werken en verkopers ervan overtuigen dat ze niet alles aan kunnen vragen. Aankopen is ook veel makkelijker. De omslag kwam in juni. Het trekt nu weer een beetje aan, mensen zijn het wachten zat. Kopers komen weer aan boord", zegt een makelaar in een reactie.

De nieuwe realiteit wordt voornamelijk veroorzaakt door de flink gestegen hypotheekrente. Na een jarenlange daling werd vorig jaar plotseling een historisch snelle stijging ingezet. De oorzaak hiervan: de inflatie. Hierdoor waren centrale banken genoodzaakt hun rente te verhogen. Hypotheekverstrekkers moesten hierin meegaan.

Ruim driekwart van de makelaars vindt de markt nu een stuk gezonder dan de afgelopen jaren. Het massale overbieden met soms wel een ton of nog meer op woningen is voor nu ook verleden tijd. Woningen worden nu zelfs onder de vraagprijs verkocht: dat gebeurt bij bijna veertig procent van de transacties, zeggen makelaars. 

Vraagprijs
Ook hebben drie op de vier makelaars het afgelopen jaar al de vraagprijs voor een woning naar beneden moeten bijstellen. Het gaat dan vaak om vijf tot tien procent van de oorspronkelijke vraagprijs. Na zo'n aanpassing verkoopt in 90 procent van de gevallen de woning wel. 

Wel plaatsen makelaars een nuance bij de dalende vraagprijzen. Zij zeggen dat deze strategisch wordt bepaald: woningen worden soms te laag geprijsd, om zo ervoor te zorgen dat er een stormachtige toeloop van potentiële kopers is. Hierdoor kan het effect van overbieden worden gecreëerd. Nu de verkoopprijzen dalen, is volgens de meeste makelaars het verstandiger om een woning te koop te zetten voor een prijs dicht bij de reële waarde. Kopers hebben namelijk steeds meer het idee dat er ruimte is om onder de vraagprijs te bieden.   

Bezichtigingen
Het aantal bezichtigingen bij een woning die te koop staat, is de afgelopen maanden ook geïmplodeerd. Gemiddeld krijgt een makelaar in Amsterdam nog negen bezichtigingen per woning. Dat zijn er fors minder dan een jaar geleden. Wel zeggen makelaars dat het verschilt per woning: op een instapklaar huis tussen de vier en vijf ton komen soms nog wel tientallen mensen af. Een opknapwoning met een slecht energielabel wordt veel minder bezocht: soms komen daar verspreid over meerdere weken nog geen handvol mensen op af.

Negentig procent van de makelaars zegt op dit moment dat het verkopen van een woning langer duurt dan vorig jaar. Bij bijna de helft staat een huis nu vaak tussen de vijf en tien weken te koop, waar eerder de doorlooptijd vaak slechts enkele weken was.

Tekort aan woningen blijft
Ondanks de kantelende markt is het maar de vraag hoelang dit duurt en of de prijzen nog verder zullen dalen, want zeg een makelaar: "Er is een structureel tekort en nieuwbouw komt door de hoge erfpacht en eisen van de gemeente niet van de grond. Door de hogere rente zijn de kosten voor kopers hoger geworden, maar het verandert allemaal niets aan de schaarste."

FOK! Skribbl-avond een groot succes

Moemoe organiseert om de zoveel tijd een Skribbl-avond voor de Fok!kers. Hierbij gaat het erom dat je een woord krijgt, hier een tekening van maakt en dat de andere deze tekening moeten raden. Wie dit het snelst doet krijgt de meeste puntjes. De winnaar is dus degene met de meeste puntjes!

Gisteren vond er weer een editie plaats, er kwamen veel mensen op af en het was een daverend succes!

De eerste ronde werd gewonnen door HappyCharly!! Daarna gingen nog een groot aantal fanatiekelingen door, deze ronde werd gewonnen door Moira! Wil jij ook een keer meedoen? KLIK DAN HIER EN JE MIST NIETS!

FOK! Wat een weer: langdurig regen

winterbanner

Goede morgen!

Ha! Weekend! Als u nu denkt: lekker klussen buiten huis, hou dan maar op met denken tenzij je van regen houdt. In zeeland regent het al, rond 7 uur zijn Utrecht, Noord-Holland en Zuid-Holland aan de beurt, om 8 uur is het enkel nog drog in Groningen, Drenthe, een groot deel van Overijssel en het oosten van Gelderland. En wat komt, gaat ook weer. Al lijkt dat wel even te gaan duren vandaag. 

Naast regen is er ook wind, een vrij krachtige wind boven land en aan de kust soms stormachtig, de wind komt uit het zuidwesten. De temperatuur loopt op tot 11 graden. Vanavond wordt het dan toch nog droog vanuit het zuidwesten. De nacht naar zondag verloopt wat rustiger al blijft het niet geheel droog in het noorden.

Morgen weer een natte dag met code geel, maar daar later meer over. Dan de voruitzichten, na het weekend aanhoudend kouder met een (natte) sneeuwkans, vanaf woensdag lijkt het alsof we van de neerslag af zijn met temperaturen overdag tussen de 3 en 5 grade en in de nacht rond het vriespunt. Maar eerst de laatste druppels weerstaan. Tot morgen!

De bewolking vloog door de lucht door de harde wind (Foto: _UserName_)
De bewolking vloog door de lucht door de harde wind (Foto: _UserName_) 

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

IMF verwacht geen wereldwijde recessie

Het Internationaal Monetair Fonds verwacht dit jaar geen wereldwijde recessie, ondanks de gevolgen van de oorlog in Oekraïne en de hoge inflatie.

De groei zal vertragen ten opzichte van 2022, zei IMF-directeur Georgieva in Washington. Ze verwacht echter niet dat de wereldeconomie in een recessie terechtkomt. Georgieva wil eind deze maand nieuwe cijfers presenteren.

In zijn economische prognose van oktober voorspelde het IMF voor 2023 een wereldwijde economische groei van 2,7 procent. Volgens voorlopige gegevens zou dat 0,5 punt minder zijn dan vorig jaar.

Robbie Bachman, drummer van Bachman-Turner Overdrive, is overleden

Robbie Bachman, voormalig drummer van de Canadese hardrockband Bachman-Turner Overdrive, is op 69-jarige leeftijd overleden. Dat maakte zijn oudere broer en voormalig bandmaat Randy Bachman bekend op sociale media. "Bachman-Turner Overdrive" werd beroemd door hits als "Takin' Care of Business" en "You Ain't Seen Nothin' Yet".

De twee gebroeders Bachman uit het Canadese Winnipeg richtten de band in 1973 op. Na wat bezettingswisselingen en ruzies ging de band in 1980 uit elkaar. In de jaren die volgden, waren er af en toe juridische gevechten tussen Randy en Robbie Bachman. Dat ging om royalty's en rechten op de bandnaam. Vanaf het begin van de jaren negentig verschenen de twee broers zelden samen. Bestsellerauteur Stephen King was een fan van de band. Als erkenning voor de groep nam hij het pseudoniem Richard Bachman aan.

Missouri: 'vrouwen moeten hun armen bedekken in Huis van Afgevaardigden'

Vrouwelijke leden van het Huis van Afgevaardigden van Missouri hebben een strikte dress code opgelegd gekregen. Op de eerste dag van de nieuwe termijn drong de Republikeinse meerderheid aan op het vereist dragen van een vest en/of  blazer door vrouwen. 

De nieuwe regel bepaalt dat in de plenaire zaal de vrouwenarmen bedekt moeten zijn. Democratische parlementsleden noemden de nieuwe dresscode 'belachelijk'. De dresscode voor heren is ongewijzigd, zij moeten een colbert, overhemd en stropdas blijven dragen. Democraat Raychel Proudie gaf veel geld uit voor een nieuwe outfit en is woedend dat ze het niet kan dragen "omdat iemand die niets van mode af weet mij zegt dat mijn kleding ongepast is". Andere Democraten hebben de nieuwe regel als 'seksistisch' bestempeld en de Republikeinen beschuldigd van 'hypocrisie'. Tijdens de coronapandemie wezen de Republikeinen in Missouri de mondkapjesplicht af, maar vertellen vrouwen nu wel hoe ze zich moeten kleden

AI Picture Gallery #95

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Random Pics van de Dag #833

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Skiër Kilde wint super-G op de Lauberhorn

In het Zwitserse Wengen zijn vrijdagochtend de Lauberhornrennen geopend, de beruchte en beroemde World Cup-wedstrijden op de afdaling en de super-G. Dat laatste onderdeel stond vrijdag op het programma, zaterdag om 12.30 uur is het tijd voor de legendarische afdaling aldaar.

De Zwitser Beat Feuz komt dit weekeinde voor het laatst voor eigen publiek in actie en de Kugelblitz leek het weekeinde met een goede run te openen. Hij bleef een tijdje bovenaan de tijdenlijst, tot landgenoot Stefan Rogentin naar beneden kwam en er meer dan een seconde onderdoor dook.

Rogentin's tijd werd benaderd door de volgende Zwitser, Marco Odermatt, maar die kwam wel 0,39 seconden tekort. Vincent Kriechmayr uit Oostenrijk zat er nog wat verder achter, waarna Aleksander Aamodt Kilde het mocht doen. De Noor maakte weer eens indruk en dook 0,27 seconden onder Rogentin's tijd door.

Niemand zou meer aan de tijd van Kilde komen en ook Rogentin en Odermatt bleven op het podium staan, voor Rogentin was dat de eerste keer. Feuz zakte uiteindelijk nog terug naar de zevende plek op 1,42 seconden van Kilde.

Skeletonster Bos 3e in World Cup Altenberg, indrukwekkende zege Hermann

De World Cup skeleton is neergestreken in het Duitse Altenberg, waar twee wedstrijden op rij afgewerkt worden. Volgende week zal dat tevens dienst doen als EK, vrijdag was het een normale World Cup.

Vrouwen
In de eerste run haalde thuisfavoriete Tina Hermann stevig uit: de Duitse was met afstand de snelste, terwijl haar jonge landgenote Susanne Kreher verrassend de tweede tijd noteerde op 0,62 seconden. De Canadese Mirela Rahneva volgde op 0,72 seconden, voor de voor Tsjechië uitkomende Anna Fernstädt (+0,78), de volgende Duitse Jacqueline Lölling (+0,86) en de Nederlandse Kimberley Bos (+1,03).

In run twee verdedigde Bos haar positie in elk geval met verve, terwijl ze Lölling met 0,27 seconden passeerde. Met 0,59 seconden achterstand kwam ook Fernstädt niet aan de tijd van de Nederlandse en ook Rahneva kwam tekort: 0,16 seconden, om precies te zijn, waarmee Bos' podiumplek zeker was. Kreher dook vervolgens 0,18 seconden onder de tijd van Bos door, waarna Hermann het af kon maken. Dat deed ze bijzonder overtuigend: Hermann won met 1,04 seconden, voor Kreher en Bos.

Mannen
De strijd was weer eens bijzonder spannend wat de podiumplaatsen betreft: voor eigen publiek was Christopher Grotheer de snelste, maar de Duitser had de Zuid-Koreaan Jung Seung-gi slechts twee honderdsten achter zich, met landgenoot Axel Jungk op vier honderdsten van een seconde. Daarachter waren de verschillen net zo groot: de Chinees Chen Wenhao stond verrassend op 0,06 seconden op plek vier, voor de Brit Matt Weston (+0,08), wiens landgenoot Marcus Wyatt op 0,36 seconden de rest aanvoerde.

Wyatt hield zijn positie in de tweede run vast, waarna Weston de strijd om de winst opende door met een dijk van een run met maar liefst 0,88 seconden de leiding te pakken. Chen leverde veel in, maar met 0,81 seconden viel hij slechts één positie terug. Jungk zat er met 0,50 seconden tussenin en wipte daarmee over Jung heen; de Koreaan kwam 0,59 seconden tekort. Grotheer was de laatste die Weston van de winst kon houden, maar ook hij kon dat niet: tweede op 0,14 seconden, achter winnaar Weston en voor Jungk.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.