Voetballegende Pelé (82) overleden

Voetballegende Pelé is op 82-jarige leeftijd overleden, zo hebben Braziliaanse media bekendgemaakt. Edson Arantes do Nascimento leed al geruime tijd aan darmkanker, en vooral in de afgelopen weken ging het flink achteruit met de gezondheid van O Rei - 'De Koning', algemeen gezien als de beste voetballer aller tijden.

Pelé werd geboren in de staat Minas Gerais, maar kwam al snel in buurstaat São Paulo terecht. Daar debuteerde hij in 1956 op zijn 15e bij Santos, waar hij tot en met 1974 zou blijven spelen. In die tijd speelde hij 636 wedstrijden, waarin de Braziliaan tot 618 goals kwam, en hielp hij de club aan onder meer zes landstitels, twee titels in de Copa Libertadores en een hele rits staatskampioenschappen.

Ook voor het nationale elftal debuteerde Pelé al zeer jong en dat leverde grote successen op: hij bracht de Seleção in 1958 op zijn 17e naar de wereldtitel in Zweden, met drie goals in de halve finale en twee in de finale, een titel die vier jaar later in Chili geprolongeerd werd. Ook in 1970 werd in Mexico de wereldtitel gepakt, wederom met Pelé aan het roer. Na zijn legendarische tijd bij Santos speelde de Braziliaan ook nog enige tijd in de VS bij de New York Cosmos.

Buiten het voetbal om stond Pelé dan weer beduidend minder prettig bekend. Zo weigerde hij jarenlang zijn biologische dochter te erkennen, die zeker niet zijn enige buitenechtelijke kind was, zelfs toen zij uiteindelijk kwam te overlijden aan borstkanker. Over zijn roem als voetballer zijn experts wel eensgezind: niemand komt bij hem in de buurt, en vermoedelijk zal niemand zijn grootsheid op het veld ooit evenaren.

Submitter:  Bron: FOK!sport