Specials-zanger Terry Hall (63) overleden

Terry Hall, de zanger van de Specials en een voormalig lid van Fun Boy Three and the Colourfield, is op 63-jarige leeftijd overleden, zo hebben zijn bandleden in de Specials bevestigd.

"Het is met grote droefheid dat we het overlijden aankondigen, na een korte ziekte, van Terry, onze mooie vriend, broer en een van de meest briljante zangers, songwriters en tekstschrijvers die dit land ooit heeft voortgebracht", twitterde de band. 

Hall sloot zich aan bij de eerste incarnatie van de Specials - toen nog de Automatics genoemd - kort nadat de Coventry-band in 1977 werd opgericht, ter vervanging van zanger Tim Strickland. Na een periode als de Coventry Automatics, noemden ze zich Special AKA, bekend als de Specials. 

Ze brachten hun debuutsingle Gangsters (een bewerking van Al Capone van Prince Buster) uit in 1979, die nummer 6 bereikte in de UK Singles Chart. Ze zouden de komende twee jaar de Top 10 domineren, met als hoogtepunt hun tweede nummer 1-single en visitekaartje, Ghost Town, in 1981. De teksten, geschreven door de belangrijkste songwriter van de band, Jerry Dammers, gingen over het stedelijke verval in Groot-Brittannië, werkloosheid en kansarme jongeren.

Na het succes van Ghost Town in 1981 ging de band in juli met onenigheid uit elkaar. Hall richtte Fun Boy Three op met zijn Specials-bandleden Lynval Golding en Neville Staple. Ze genoten ook een aantal jaren van succes in de hitparade en werkten twee keer samen met meidenband Bananarama, aan It Ain't What You Do (It's the Way That You Do It) en Really Saying Something. Hall zou ook een Top 10-single binnenhalen met Our Lips Are Sealed, een nummer dat hij samen met de Amerikaanse indiester - en vervolgens romantische partner - Jane Wiedlin schreef voor haar band de Go-Go's.

Hall heeft met veel verschillende artiesten samengewerkt waaronder Ian Broudie van Lightning Seeds, de Amerikaanse actrice Blair Booth, Toots and the Maytals, Lily Allen, Damon Albarn van Blur - en later met zijn band Gorillaz - en Dave Stewart van Eurythmics. met wie hij in 1992 een duo vormde dat bekend staat als Vegas.

Hall laat zijn vrouw, regisseur Lindy Heymann achter. Uit deze relatie laat hij een zoon na, uit een eerder huwelijk laat hij twee zonen na.