Musk de-blokkeert Twitter-accounts journalisten na kritiek

Twitter-baas Musk heeft de gebruikersaccounts van verschillende prominente journalisten gedeblokkeerd. Dit naar aanleiding van internationale kritiek op de blokkering door onder meer de VN en de EU.

Musk rechtvaardigde deze beslissing middels een tweet met een enquête, hierin gaf bijna 59 procent aan de geschorste accounts onmiddellijk weer geactiveerd te willen hebben.

Twitter had in eerste instantie een gebruikersaccount afgesloten waarop de vluchten van de privéjet van bedrijfsleider Musk konden worden gevolgd. Accounts van tenminste zes prominente Amerikaanse journalisten die hierover berichtten werden vervolgens geblokkeerd. Getroffenen werken voor de 'New York Times', de 'Washington Post' en de omroep CNN. De Washington Post meldde dat de schorsingen zonder waarschuwing kwamen. De accounts zijn nu weer toegankelijk.

De zaak leidde tot internationale bezorgdheid. Zo zei een UNO-woordvoerder in New York zich grote zorgen te maken over de huidige ontwikkeling van het online netwerk. Verslaggevers mogen niet het zwijgen worden opgelegd door willekeurige opschortingen van accounts op een platform dat zelf beweert een ruimte voor vrije meningsuiting te zijn. De stap schept een gevaarlijk precedent in een tijd waarin journalisten over de hele wereld te maken hebben met censuur, fysieke bedreigingen en erger.

Vicevoorzitter van de Europese Commissie Jourova beschreef de willekeurige lockdowns als 'zorgwekkend'. Ze dreigde Twitter met sancties.