FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 17 december 2022

Iran dreigt Meta met een permanent verbod Instagram en Whatsapp

Iran dreigt met een permanent verbod op WhatsApp en Instagram, die erg populair zijn in het land. Ter rechtvaardiging wezen de autoriteiten erop dat het Amerikaanse Meta nog niet had gereageerd op een Iraanse brief.

Daarin vroeg het land het bedrijf om een vertegenwoordigingskantoor in het land te openen en zijn richtlijnen aan te passen aan die van de Islamitische Republiek. "Als Meta niet reageert op onze brief, zou dit de proloog kunnen zijn van een permanent verbod", zegt Cyber Center-baas Firusabadi in een kranteninterview.

De Iraanse veiligheidsdiensten hebben Instagram en Whatsapp al geblokkeerd als onderdeel van de drie maanden durende protesten tegen de leiding. Volgens Teheran waren de twee apps "betrokken bij de samenzwering tegen Iran onder leiding van de buitenlandse vijanden".

Skeletonster Bos 5e in Lake Placid, Hermann en Weston winnen

In het Amerikaanse Lake Placid is alweer de derde World Cup-wedstrijd van het skeletonseizoen afgewerkt. Dat gebeurde met flink wat sneeuwval om de baan heen, maar in tegenstelling tot in Whistler kwam dat niet op de baan en was er gelukkig weinig invloed op de wedstrijd.

Mannen
De Britten gingen lekker op het Amerikaanse ijs: Matt Weston was in de eerste run de snelste, Marcus Wyatt volgde op 0,28 seconden. De twee Zuid-Koreanen Jung Seung-gi (+0,37) en Kim Ji-soo (+0,39) streden om de derde plek en werden gevolgd door de Duitsers Christopher Grotheer en Axel Jungk (beiden +0,45) - Yin Zheng uit China zat er met 0,46 seconden ook nog lekker bij.

In run twee leverde Yin twee plekken in, waarna Jungk met 0,03 seconden de leiding pakte. Grotheer ging een klap harder en pakte met 0,34 seconden plek één over, waarna Kim met 0,44 seconden drie plekken verloor. Jung kwam op 0,08 seconden van Grotheer's tijd over de streep, maar pakte Wyatt daar wel mee: de Brit gaf 0,24 seconden toe. Weston mocht het afmaken en dat deed hij: met 0,16 seconden pakte hij de winst, voor Grotheer en Jung.

Vrouwen
Het was een Duitse tweestrijd om de winst, in elk geval na één run. Tina Hermann stond bovenaan, maar de jonge Susanne Kreher gaf slechts drie honderdsten van een seconde toe op haar landgenote. Op 0,15 seconden volgde de Australische Jaclyn Narracott, vlak voor haar Nederlandse teamgenote Kimberley Bos (+0,17) en de derde Duitse, Hannah Neise (+0,18). Anna Fernstädt uit Tsjechië en de Amerikaanse Kendall Wesenberg (beiden +0,23) streden ook nog volop mee om de podiumplekken.

Wesenberg viel in run twee 0,22 seconden terug achter landgenote Kelly Curtis, Fernstädt verloor met 0,72 seconden achterstand zelfs vier plekken. Neise haalde het ook niet en kwam 0,14 seconden tekort op Curtis, Bos nestelde zich precies tussen de twee in (+0,10). Narracott kwam tot op 0,04 seconden, maar Curtis hield stand. Kreher bracht daar eindelijk verandering in: de Duitse was twee honderdsten sneller. Hermann deed daar nog een flinke schep bovenop en pakte met 0,31 seconden voorsprong de winst, voor Kreher en Curtis - Bos werd uiteindelijk vijfde.

Pieterse pakt de winst in sneeuwcross Val di Sole

Puck Pieterse heeft de wereldbekercross in Val di Sole gewonnen. De 20-jarige veldrijdster was in de Italiaanse sneeuw de beste, voor Ceylin del Carmen Alvarado en Manon Bakker. Wereldbekerleidster Fem van Empel kwam in de Italiaanse alpen hard ten val en zou moeten opgeven.

In de eerste bocht van het parcours moesten bijna alle dames even met de voet aan de grond nadat de Italiaanse Silvia Persico een bocht verkeerd inschatte. Alvarado profiteerde daarvan en de Nederlandse had direct een mooie voorsprong te pakken op de rest, maar ook de voormalige wereldkampioene bleef niet foutloos en Pieterse en Persico zouden snel aansluiten bij de Nederlandse.

Van het drietal bleek Pieterse de beste te zijn op het gladde parcours. Ze reed vrij snel weg bij Alvarado en Persico en reed eenvoudig naar de zege in de Italiaanse sneeuw. Alvarado en Persico leken de podiumplaatsen te verdelen, maar in de laatste twee rondes ging de Italiaans kampioene meermaals in de fout en zag in de laatste halve ronde Manon Bakker aansluiten. Toch probeerde Persico alles om voor haar thuispubliek een podiumplaats te bemachtigen, maar daarbij kwam ze ten val en kregen we een volledig Nederlands podium.

Voor het eerst dit seizoen stond Fem van Empel niet op het podium. De Nederlandse wereldbekerleidster was in de verkenning al hard gevallen en ook in de race kwam ze hard in aanraking met een paaltje en werd afgevoerd op een brancard, maar gelukkig lijkt de schade mee te vallen.

Bij de mannen ging de winst naar Michael Vanthourenhout. De Europees kampioen won met ruim een halve minuut op Niels Vandeputte. De Zwitser Kevin Kuhn maakte het podium compleet in Italië. Mathieu van der Poel nam ook deel aan de wereldbeker, maar de Nederlander zou nooit in aanmerking komen voor de winst. Uiteindelijk eindigde hij op de achtste plaats, maar wel op ruim drie minuten van de winnaar.

Results powered by FirstCycling.com

Results powered by FirstCycling.com

Kroatië verslaat Marokko in troostfinale en wordt derde op WK

Marokko heeft zaterdag naast de bronzen medaille gegrepen op het WK voetbal in Qatar. De Marokkaanse voetbalploeg verloor in de troostfinale met 2-1 van Kroatië.

Na zeven minuten spelen opende Kroatië al de score tegen Marokko. Uit vrije trap wist Josko Gvardiol met een kopbal de score te openen. Lang wisten de Kroaten hun voorsprong niet vast te houden, want drie minuten later maakte Marokko alweer gelijk dankzij Achraf Dari. De Marokaanse verdediger wist een vrije trap trap van Hakim Ziyech binnen te koppen.

Kroatië werd gedurende de eerste helft steeds sterker en vlak voor rust zette Mislav Orsic met een fraai geplaatst schot de Kroaten weer op voorsprong. Na rust werd er in Qatar niet meer gescoord, waardoor Marokko een prachtig toernooi afsluit als vierde. Kroatië pakt het brons in Doha.

Nieuwe elektriciteitsstations vergroten mogelijk kans op leukemie bij omwonenden

Door de komst of renovatie van negen elektriciteitsstations in Amsterdam zullen er woningen in een elektromagnetisch veld komen te liggen, dat bij langdurige blootstelling mogelijk de kans op leukemie vergroot. Bij het elektriciteitsstation op Uilenburg gaat dit om zo'n twintig woningen. Ook al is die kans volgens de gemeente heel erg klein, willen ze samen met experts van de GGD in gesprek met bewoners van woningen die binnen die zone gaan vallen. Zo meldt AT5

Dat schrijven wethouders Zita Pels (Duurzaamheid), Reinier van Dantzig (Woningbouw en Stedelijke Ontwikkeling) en Shula Rijxman (Zorg) in een brief aan de gemeenteraad. 

Uit onderzoek van netbeheerder Liander en de gemeente bleek eerder dat de vraag naar elektriciteit in de stad in 2050 drie tot vierenhalf keer hoger zal zijn dan nu. Om aan die vraag te voldoen mikt de gemeente erop voor 2035 29 nieuwe elektriciteitsstations te hebben gebouwd, twaalf bestaande stations worden uitgebreid.

Leukemie bij kinderen
Naar nu blijkt zorgt dat er op negen locaties voor dat bewoners mogelijk langdurig zullen worden blootgesteld aan een elektromagnetisch veld met een sterkte die hoger is dan 0,4 microtesla. In 2018 bevestigde de Gezondheidsraad dat er aanwijzingen zijn dat langdurige blootstelling aan een magneetveld van die sterkte de kans op leukemie bij kinderen vergroot. In 2022 volgde bovendien de conclusie dat dit mogelijk ook geldt voor volwassenen

De negen locaties waarom het gaat zijn: Noord Papaverweg, Hoogte Kadijk, Vliegenbos, Rhijnspoor, Schipluidenlaan, Slotermeer, Marnixstraat, Bijlmer Oost 1 en Uilenburg. Op die laatste locatie zal als eerst worden begonnen met werkzaamheden, vermoedelijk in het tweede kwartaal van 2024. Dat gaat dan eerst om een tijdelijk elektriciteitsstation, in 2027 wordt dat vervangen door een nieuw, permanent station.

Zorgen bij bewoners
"De verwachting is dat bij elektriciteitsstation Uilenburg optimalisatie van het elektriciteitsstation niet voldoende zal zijn om te voorkomen dat enkele woningen (circa 20) zich binnen het jaargemiddelde magneetveld met een sterkte van 0,4 microtesla bevinden", is te lezen in de brief.

Het tijdelijke elektriciteitsstation zal er nog niet voor zorgen dat er woningen binnen de advieszone van 25 meter komen te liggen. Bij het permanente station is dat wel het geval. Het gaat in eerste instantie om circa dertig woningen, na optimalisatie van het station zal het dus om circa twintig woningen gaan, verwacht de gemeente. 

Honderd omwonenden boden op 4 november al een petitie aan de gemeenteraad aan. Hun grootste zorgen betreffen deze gezondheidsrisico's. "Het college heeft begrip voor deze zorgen", is te lezen in de brief van de wethouders. "Niemand wil kinderen onnodig blootstellen aan gezondheidsrisico’s ten gevolge van elektromagnetische velden. Zelfs al zijn deze risico’s in dit geval zeer klein, en is er tot op heden nooit een oorzakelijk verband aangetoond."

Verhuisregeling
De gemeente zegt samen met experts van de GGD vanaf begin 2023 in gesprek te gaan met bewoners van woningen die binnen de advieszone komen te liggen. "In dit gesprek zoeken we naar maatwerkoplossingen", aldus de wethouders in de brief. "Hierbij kan gedacht worden aan aanpassingen in de woning. Toch kan het gebeuren dat bewoners de gezondheidsrisico's, ook na het toepassen van maatwerkoplossingen, onaanvaardbaar vinden. In dat geval wordt de bewoner een verhuisregeling aangeboden."

Ondanks de mogelijke gezondheidsklachten staat de uitbreiding van het elektriciteitsnetwerk volgens de wethouders niet ter discussie. Dit vanwege de eerdergenoemde groeiende vermogensvraag. In sommige delen van de stad knelt het nu al behoorlijk. "Dit maakt uitbreiding van het elektriciteitsnetwerk extra urgent", staat in de brief.

Italiaanse skiesters slaan toe op afdaling St Moritz

In de bergen boven het Zwitserse kuuroord St Moritz hebben 's werelds beste alpineskiesters op de snelle onderdelen twee World Cup-wedstrijden afgewerkt. Zowel vrijdag als zaterdag stond er een afdaling op het programma, zondag volgt dan nog een super-G.

Vrijdag
Jasmine Flury kwam als eerste naar beneden, waarna de Zwitserse zag hoe Elena Curtoni uit Italië 0,84 seconden sneller bij de finish was. Vervolgens had de een na de ander vooral op het middelste deel grote moeite om Curtoni's tempo bij te houden, alleen Corinne Suter voegde zich op 0,73 seconden tussen Curtoni en Suter's landgenote Flury in. Daar kwam er uiteindelijk nog één bij: Curtoni's landgenote Sofia Goggia maakte onderin juist tijd goed, maar werd op 0,29 seconden tweede, voor Suter en achter Curtoni.

Zaterdag
De Oostenrijkse Nina Ortlieb noteerde een goede tijd, maar Kira Weidle uit Duitsland dook daar gelijk bijna drie tienden onder en nam de leiding over. Die hield ze even vast, tot Goggia naar beneden kwam. Met een geblesseerde hand - vrijdag had ze een poortje hard geraakt - snelde de Italiaanse naar een 0,52 seconden snellere tijd, waar de een na de ander haar tanden op stuk beet. Pas de achttiende die naar beneden kwam, Ilka Stuhec, vormde nog een bedreiging: de Sloveense tweevoudig wereldkampioene werd op 0,43 seconden tweede, de eerste podiumplek na haar lange blessure - Weidle hield plek drie vast, de Amerikaanse Mikaela Shiffrin werd 0,09 seconden achter haar vierde.

Moskou: lek in Sojoez-capsule levert geen gevaar voor ISS-kosmonauten

Volgens Moskou vormt het lek in de Russische Sojoez-ruimtecapsule momenteel geen bedreiging voor de bemanning van het internationale ruimtestation ISS.

De veiligheid en het comfort van de bemanning zijn niet in gevaar, aldus het Russische ruimteagentschap Roskosmos.

Door het lek liggen de temperaturen in de Sojoez MS-22 module momenteel tussen de 28 en 30 graden. Dit is binnen de limieten en niet kritiek voor de werking van de technologie. De meldingen van een vermeende temperatuurstijging tot 50 graden kloppen niet, had de autoriteit eerder aangegeven. 

De drie kosmonauten zijn nog steeds druk bezig aan boord. De motoren van de module zijn succesvol getest. Er is momenteel geen reden voor de bemanning om eerder van het ISS terug te keren. Desondanks zijn er voorbereidingen getroffen voor de beschadigde module om vervroegd naar de aarde terug te keren. 

Het lek in de Russische ruimtecapsule is donderdag ontstaan. Naast de buitenste coating raakte ook een koelunit beschadigd. Een mogelijke oorzaak is een botsing met een micrometeoriet. Door het defect moest een geplande ruimtewandeling door twee kosmonauten worden geannuleerd.

Het is nog onduidelijk of de Sojoez kan worden gebruikt voor de terugkeer van de bemanning in maart.

Nederlanders fietsen twee keer zo veel als Duitsers

Verschillende mobiliteitsculturen in Duitsland en Nederland hebben invloed op het gebruik van de fiets. Dat blijkt uit een studie van het Instituut voor Sociologie en Sociale Psychologie van de Universiteit van Keulen. Volgens dit onderzoek gebruiken Nederlanders hun fiets ongeveer twee keer zo vaak als Duitsers, zelfs in de winter.

Voor het onderzoek vergeleken onderzoekers de mobiliteitsgegevens van beide landen uit middelgrote en steden met meer dan 50.000 inwoners. Bij de daaropvolgende analyse werd ook rekening gehouden met stadsspecifieke klimaatgegevens. Resultaat: in de zomer tussen juni en augustus leggen Nederlanders 23 procent van alle verplaatsingen op de fiets af, in Duitsland is dat slechts 16,7 procent. In de wintermaanden fietst nog ruim 20 procent in Nederland, terwijl in Duitsland slechts elke 10e rit per fiets wordt afgelegd.

Aangezien de klimatologische omstandigheden om te fietsen in beide landen vergelijkbaar zijn, kan dit de verschillen in fietsgebruik niet verklaren, legt studieleider Hudde uit. “Wij in Duitsland zijn gevoeliger voor kou en duisternis. Dat Nederlanders het hele jaar door fietsen en Duitsers alleen in de zomer, heeft niet te maken met de verschillende klimaten, maar met verschillende mobiliteitsculturen”, zegt Hudde.

In Duitsland heerst een fietscultuur die seizoenspatronen weerspiegelt en promoot. Campagnes als 'stadsfietsen' of 'fietsen naar het werk' vinden volgens Hudde meestal alleen in de zomer plaats. Gebruik het hele jaar door en betere verlichting van fietspaden zou de acceptatie en normaliteit van fietsen vergroten.

"Nederland laat zien dat er nog een enorm potentieel is voor een betere verkeerssituatie en meer duurzaamheid als het gaat om het hele jaar door fietsen", somt studieleider Hudde op.

Nuis en Schouten winnen in Calgary, In 't Hof schittert in B-groep

De World Cup schaatsen is weer begonnen aan een driedaagse in Calgary, waar een week eerder ook al een World Cup werd afgewerkt. Op het rappe Canadese ijs werden vrijdagavond gelijk al Nederlandse successen geboekt en de tijden waren ook zeker niet verkeerd.

1500m mannen
In rit vijf kwam Peder Kongshaug in actie en de Noor wist als eerste een serieus scherpe tijd neer te zetten: 1:43,59 minuten. Landgenoot Sander Eitrem kwam daar met 1:43,63 in de buurt, maar het was Thomas Krol die sneller ging: 1:43,34. In de rit erna werd het uiteindelijk beslist: Kjeld Nuis reed tegen de jonge Amerikaan Jordan Stolz en de twee jutten elkaar op naar een toptijd. Nuis won in 1:42,59 minuten, voor de 1:43,19 van Stolz. Krol werd derde, Patrick Roest zesde (1:43,78) en Wesly Dijs - een week eerder nog de winnaar - noteerde de tiende tijd (1:44,23).

500m vrouwen
Alleskunner Miho Takagi kwam vroeg in actie en de Japanse noteerde weer eens een zeer snelle tijd: ze sprintte naar de finish in 37,26 seconden. Daar ging uiteindelijk alleen dé vrouw van het seizoen onderdoor: met 36,96 pakte de Zuid-Koreaanse Kim Min-sun de winst, voor Takagi en de Amerikaanse Erin Jackson (37,35). Femke Kok (37,38) en Jutta Leerdam (37,41) completeerden de top-5, Michelle de Jong werd achtste (37,48), Dione Voskamp tiende (37,53) en Marrit Fledderus twaalfde (37,65).

5000m vrouwen
Irene Schouten wilde haar teleurstellende drie kilometer van een week eerder goedmaken en reed tegen Joy Beune, die hard vertrok. Schouten hield het hoofd koel en wist juist een prachtig vlakke race te rijden, wat beduidend sneller bleek: 6:48,06 minuten, nog geen tien seconden boven het wereldrecord. De Noorse Ragne Wiklund reed naar plek twee in een fraaie 6:52,86 minuten, voor de 6:54,81 van Ivanie Blondin uit Canada. Joy Beune werd met 6:58,00 vierde, Merel Conijn reed de achtste tijd (7:04,77). De snelste tijd van de dag was overigens van een andere Nederlandse: Sanne in 't Hof reed in de B-groep een fenomenaal goede race en snelde naar 6:47,48 minuten.

Teamsprint mannen
Voor Polen hadden Marek Kania, Piotr Michalski en Damian Zurek met 1:18,90 een toptijd gereden en dat bleek nét te snel voor Nederland: Merijn Scheperkamp, Hein Otterspeer en Kjeld Nuis kwamen drie honderdsten van een seconde tekort. Achter het Nederlandse drietal ging de derde plek in 1:19,40 naar Christopher Fiola, Laurent Dubreuil en Antoine Gelinas-Beaulieu uit Canada.

Cv-ketel te lang uit laten staan kan voor problemen zorgen

De Amsterdamse cv-monteur Nicolas draait overuren. Hij racet van lekkende cv-ketel naar onderhoudsbeurt en moet regelmatig nee verkopen. Nicolas heeft het elke winter druk, maar dit jaar lijkt het drukker dan voorgaande jaren. En dat heeft mogelijk te maken met de hoge gasprijzen. Zo meldt AT5

Nicolas heeft een volle agenda. Hij is vandaag in De Pijp om een 20 jaar oude cv-ketel te vervangen. Een klus die twee dagen duurt en dan is het op naar de volgende. "Als ik vrijdag naar mijn planning kijk dan ziet het er maandag sowieso weer heel anders uit. Er komen altijd wel weer onverwachte situaties bij. Spoedgevallen, mensen die in de kou zitten, lekkages."

Een probleem dat vaker voorkomt dan andere jaren heeft te maken met de hoge gas- en energieprijzen. Hierdoor stellen veel mensen het aanzetten van de cv-ketel langer uit. En dat is volgens Nicolas de reden dat veel ketels nu niet optimaal werken of kapot gaan.

"Het is belangrijk dat de ketel even heeft gebrand voordat je hem intensief gaat gebruiken. Er kan een probleem ontstaan als het toestel te lang heeft stilgestaan. En dat het toestel dan niet werkt of niet optimaal werkt, waardoor mensen in de kou komen wanneer het echt heel koud wordt."

De belangrijkste tip die Nicolas kan geven: jaarlijks onderhoud. "Dat is heel belangrijk. Daarmee kan je heel veel problemen voorkomen. Als je in augustus besluit om de cv-ketel te laten reinigen of controleren, kan je eventuele problemen in de winter voor zijn."

NASA gaat de diepte van zeeën en meren nauwkeurig in kaart brengen

Met een nieuwe satelliet wil de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie voor het eerst bijna alle wateroppervlakken op aarde meten. NASA kondigde de lancering aan van de Surface Water and Ocean Topography (SWOT) -missie. Ook de ruimtevaartorganisaties van Frankrijk, Canada en Groot-Brittannië zijn bij het onderzoeksproject betrokken.

De satelliet werd gelanceerd vanuit een ruimtehaven in de Amerikaanse staat Californië met behulp van een 'Falcon 9'-raket van het particuliere ruimtevaartbedrijf SpaceX.

De satelliet moet ongeveer drie jaar lang de diepten van de oceanen, rivieren en meren op aarde meten. Het kan de gebieden van rivieren vanaf een breedte van ongeveer 100 meter en meer dan een miljoen meren met een oppervlakte van meer dan 62.500 vierkante meter volledig vastleggen. NASA en haar partners hopen onder meer informatie te krijgen van de 'SWOT'-missie over hoe zoet- en zoutwatereenheden veranderen.

Amerika geeft meer geheime documenten vrij over moord op Kennedy

De Amerikaanse regering heeft ongeveer 13.000 eerder geheime documenten vrijgegeven die verband houden met de moord op John F. Kennedy in 1963.

Het Witte Huis in Washington zei dat 97 procent van deze dossiers in het Nationaal Archief nu openbaar toegankelijk zijn. President Biden komt daarmee zijn belofte na om zoveel mogelijk informatie vrij te geven in verband met de moord op Kennedy. Volgens de informatie worden er nog ongeveer 3.000 documenten geheim gehouden. Daarvan zal een deel over zes maanden vrij worden gegeven. 

Kennedy werd op 22 november 1963 doodgeschoten in een open auto in Dallas, Texas. De omstandigheden van de moord op Kennedy en de moord op de vermeende dader Lee Harvey Oswald zijn sindsdien het onderwerp van samenzweringstheorieën. Al in 1992 had het Amerikaanse Congres de geleidelijke openbaarmaking van de dossiers wettelijk voorgeschreven.

Verrassend Zweeds 1-2'tje in World Cup biatlon, Noorse mannen ook op 1 en 2

De World Cup biatlon is deze week neergestreken in het Franse Annecy-Le Grand Bornand. Daar zijn de eerste wedstrijden inmiddels afgewerkt: de mannen en vrouwen werkten een sprint af, waarbij één keer in liggende en één keer in staande positie wordt geschoten.

Mannen
Johannes Thingnes Bø uit Noorwegen was de grote favoriet en hij maakte dat gelijk weer helemaal waar: hij was rap op de ski's en als hij dan ook nog eens tien keer raak schiet is er aan de Noor helemaal niks te doen. Hij heeft dit seizoen inmiddels acht World Cup-wedstrijden afgewerkt, waaronder twee estafettes, en won er nu zeven.

Achter Bø was het eigenlijk ook niet al te spannend. Zijn landgenoot Sturla Holm Lægreid schoot eveneens alle schijven omver en was met afstand de 'best of the rest': tweede op 17,6 seconden. Benedikt Doll uit Duitsland trof ook tien keer doel en werd op 38,8 seconden derde, terwijl de Zweed Martin Ponsiluoma op 52,1 seconden en plek vier de eerste was met een misser.

Vrouwen
Denise Herrmann-Wick uit Duitsland was vroeg onderweg en hield het bij één misser op de schietbaan, waardoor de tijd van de snelle Duitse lang bleef staan. Even leek de winst mogelijk, maar dat was buiten twee Zweedse verrassingen gerekend: niet de zusjes Hanna en Elvira Öberg, maar Anna Magnusson en Linn Persson gingen er met de eerste twee plekken vandoor.

Magnusson schoot alles raak en was snel genoeg op de ski's om 12,8 seconden sneller te zijn dan Persson, die in de staande schietbeurt één keer mis schoot. Herrmann-Wick werd op 15,2 seconden derde, hoewel dat nog even spannend werd: de jonge Française Sophie Chauveau schoot foutloos en kwam op 19,9 seconden uit het niks op een vierde plek uit, wat zo'n sensatie was dat haar meer ervaren teamgenotes haar op stonden te wachten en op de schouders namen voor het juichende Franse publiek.

Musk de-blokkeert Twitter-accounts journalisten na kritiek

Twitter-baas Musk heeft de gebruikersaccounts van verschillende prominente journalisten gedeblokkeerd. Dit naar aanleiding van internationale kritiek op de blokkering door onder meer de VN en de EU.

Musk rechtvaardigde deze beslissing middels een tweet met een enquête, hierin gaf bijna 59 procent aan de geschorste accounts onmiddellijk weer geactiveerd te willen hebben.

Twitter had in eerste instantie een gebruikersaccount afgesloten waarop de vluchten van de privéjet van bedrijfsleider Musk konden worden gevolgd. Accounts van tenminste zes prominente Amerikaanse journalisten die hierover berichtten werden vervolgens geblokkeerd. Getroffenen werken voor de 'New York Times', de 'Washington Post' en de omroep CNN. De Washington Post meldde dat de schorsingen zonder waarschuwing kwamen. De accounts zijn nu weer toegankelijk.

De zaak leidde tot internationale bezorgdheid. Zo zei een UNO-woordvoerder in New York zich grote zorgen te maken over de huidige ontwikkeling van het online netwerk. Verslaggevers mogen niet het zwijgen worden opgelegd door willekeurige opschortingen van accounts op een platform dat zelf beweert een ruimte voor vrije meningsuiting te zijn. De stap schept een gevaarlijk precedent in een tijd waarin journalisten over de hele wereld te maken hebben met censuur, fysieke bedreigingen en erger.

Vicevoorzitter van de Europese Commissie Jourova beschreef de willekeurige lockdowns als 'zorgwekkend'. Ze dreigde Twitter met sancties. 

WK darts begonnen; Smith en Wright simpel door, Wattimena naar huis

In het Alexandra Palace in Londen is het wereldkampioenschap darts van start gegaan. De eerste drie sessies zijn al achter de kiezen, maar daar was nog niet al te veel sensatie in te melden. Toch een moment om even terug te blikken, alvorens de zaterdagsessies van start kunnen gaan.

Op donderdagavond kwam wereldkampioen Peter Wright voor het eerst in actie. De Schot speelde tegen de Noord-Ier Mickey Mansell, die even daarvoor in de eerste ronde met 3-1 afrekende met Ben Robb uit Nieuw-Zeeland. Mansell deed het in die eerste partij prima, maar tegen Wright was het een ietwat pathetische vertoning: hij won bij god's gratie één leg, maar daar bleef het bij.

In een rotslechte, maar soms nog wel wat spannende partij nam de Ier Keane Barry het op tegen Grant Sampson uit Zuid-Afrika. Die begon succesvol en won de eerste twee sets met 3-2, waarna Barry terugsloeg. Toch maakte Sampson het af, maar een dag later ging hij er met nog véél slechter spel totaal kansloos af tegen de Belg Kim Huybrechts.

Jermaine Wattimena was de eerste Nederlandse vertegenwoordiger die in actie kwam en wel tegen de Noord-Ier Nathan Rafferty. Wattimena had het erg zwaar met de jongeling, hoewel hij kansen zat kreeg. Die liet hij vooral in de laatste set echter allemaal liggen en zo kon Rafferty het met 3-2 afmaken. Ook zijn toernooi was verder niet een veel langer leven beschoren: vrijdagavond maaide Michael Smith hem met drie keer 3-0 van het podium af.

De drie eersterondepartijen op vrijdagmiddag leverden allemaal weinig op: de Schot Alan Soutar stuurde Mal Cuming met 3-0 terug naar Australië, terwijl Boris Krcmar uit Kroatië met dezelfde cijfers van de Japanner Toru Suzuki won. Tweevoudig wereldkampioen Adrian Lewis gunde Daniel Larsson in elke set één leg, maar de Zweed droop zo wel met 3-0 af.

Vrijdagavond openden de Oostenrijker Rowby-John Rodriguez en de Filipijn Lourence Ilagan de sessie en dat werd best vermakelijk. Ilagan stond als een dolle zijn finishes te gooien, tot hij het totaal kwijtraakte en Rodriguez in no-time van 2-0 terug kwam tot 2-2. Halverwege de beslissende set vond Ilagan zijn 'schwung' echter weer en zo wist hij het warempel af te maken met 3-2.

Een van de grootste vrouwelijke talenten ooit, de 18-jarige Engelse Beau Greaves, debuteerde met een partij tegen William O'Connor. Vooral in de eerste twee sets bood ze de Ier meer dan uitstekend partij, maar het was net niet genoeg en in de derde set maakte O'Connor het af: 3-0.

De beste partij van het WK tot nu toe ging tussen Keegan Brown en Florian Hempel. De Engelsman en de Duitser verdeelden de eerste twee sets na vijf legs, Brown pakte set drie na eveneens vijf legs. Hempel trok de vierde set wat makkelijker naar zich toe, waarna hij het in de beslissende set in de beslissende leg afmaakte: 3-2.

Man die huisgenoot in zijn rug stak krijgt 140 dagen celstraf

Een 58-jarige man die in oktober 2021 bij een ruzie een huisgenoot met een mes in zijn rug stak, is door de rechtbank veroordeeld tot 140 dagen celstraf. Ook moet hij 800 euro schadevergoeding betalen. Zo meldt AT5

Aan het incident op 17 oktober 2021 zouden al langere spanningen tussen de twee huisgenoten vooraf zijn gegaan. De rechtbank acht niet bewezen dat de man schuldig is aan poging tot doodslag, wel is hij nu veroordeeld voor poging tot zware mishandeling. 

De man is op die dag aan het koken in de woning in Amsterdam. Hij gebruikt daarbij een mes van ongeveer dertig centimeter. Als het slachtoffer de keuken binnen wil komen, duwt de man de deur dicht. Het slachtoffer krijgt de deur uiteindelijk toch open, waarna de twee ruzie krijgen.

Er ontstaat een worsteling en het slachtoffer wordt op een gegeven moment in zijn rug gestoken. In het ziekenhuis moet de wond gehecht worden, het slachtoffer loopt verder geen schade op aan onderliggende spieren. Wel houdt het slachtoffer psychische klachten en slapeloosheid over aan het incident.

Hoewel door een psychiater werd vastgesteld dat de man kwetsbaar was en last had van angstklachten, acht de rechtbank hem volledig toerekeningsvatbaar. De rechtbank rekent het de verdachte verder aan dat hij geen spijt heeft betuigd en de schuld bij het slachtoffer lijkt te leggen. 

AI Picture Gallery #71

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Barbie arriveert met een ode aan Kubrick in eerste teaser

Je dacht misschien dat het een grapje was, toen je voor het eerst hoorde dat er een Barbie-speelfilm wordt gemaakt. Of je denkt het nu, omdat je er nu voor het eerst over leest. Maar hoewel het een film met een dikke knipoog wordt is het wel degelijk iets dat je volgend jaar kunt gaan zien. Voor die film is nu de eerste teaser verschenen.

In de teaser wordt de komst van Barbie op de poppenmarkt vergeleken met de eerste grote evolutiestap in Stanley Kubricks 2001: A Space Odyssey. En ja, Margot Robbie (als Barbie) knipoogt erbij.

Barbie, een film van Greta Gerwig, die zij schreef samen met haar man Noah Baumbach, is vanaf juli in de bioscopen te zien. Castleden zijn, naast Robbie, onder andere Ryan Gosling, Will Ferrell, Emma Mackey, Kate McKinnon, Michael Cera, Simu Liu, America Ferrera, Alexandra Shipp en Ncuti Gatwa.

FOK! Wat een weer: voorlopig laatste winterweekend

winterbanner

Mogguh!

Wat zal ik er van zeggen? Grijs, glad, ijzel, code geel.. Niet een beste dag. Maar gelukkig komt de zon wel even tevoorschijn zo nu en dan vanmiddag. Het wordt ongeveer een graadje boven het vriespunt. De wind is wel weer wat meer aanwezig met windkracht 5 tot 6. 

Morgen begint mooi, daarna komt er warmere lucht het land binnen en is het gedaan met de vorst. De neerslagkans is dan 80 tot 90% bij ongeveer 10 graden. Goed voor de gasrekening maar minder goed voor het weerbeeld.

Meer kan ik er vandaag niet van maken helaas. Dus zeg ik: tot morgen!

 

ijzel was vooral in de ochtend op veel plaatsen zichtbaar  (Foto: _UserName_)
ijzel was vooral in de ochtend op veel plaatsen zichtbaar (Foto: _UserName_)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Zwemster Steenbergen wereldkampioene 100m wisselslag, brons voor estafette en Schouten

Op de wereldkampioenschappen kortebaanzwemmen in Melbourne is de vierde dag vol met finales afgewerkt. Dat leverde de Nederlandse ploeg weer een prima avond op, met succes op meerdere fronten.

4x50m vrije slag gemengd, finale
Frankrijk begon geweldig met Maxime Grousset en Florent Manaudou en de vrouwen Beryl Gastaldello en Melanie Henique wisten dat af te maken: goud in een nieuw wereldrecord van 1:27,33 minuten. Met Kyle Chalmers, Matthew Temple, Meg Harris en Emma McKeon pakte Australië in 1:28,03 het zilver, voor de 1:28,53 van de Nederlandse ploeg met Kenzo Simons, Thom de Boer, Maaike de Waard en Marrit Steenbergen - vooral De Boer noteerde een zeer snelle splittijd.

200m schoolslag vrouwen, finale
Tes Schouten zwom in de series al een nieuw Nederlands record en daar deed ze in de finale nog een schepje bovenop: 2:18,19 minuten, wat de Nederlandse een uitmuntende bronzen medaille opleverde. Het goud was in een kampioenschapsrecord van 2:15,77 voor de Amerikaanse Kate Douglass, voor haar landgenote Lilly King's 2:17,13.

200m schoolslag mannen, finale
Daiya Seto liet weer eens zien een van de meest veelzijdige zwemmers op aarde te zijn: dit keer pakte de Japanner op de schoolslag het goud in 2:00,35 minuten, een benadering van Kirill Prigoda's wereldrecord. De Amerikaan Nic Fink moest in 2:01,60 genoegen nemen met zilver, voor de 2:02,22 van de Chinees Qin Haiyang.

50m rugslag vrouwen, finale
Margaret MacNeil liet haar fantastische onderwatertechniek weer zien en met de kortebaan - en dus een extra 'kick' onderwater - kwam dat er perfect uit: goud in 25,25 seconden, een kleine verbetering van haar eigen wereldrecord. Het zilver was in 25,54 voor de Amerikaanse Claire Curzan, voor de Australische Mollie O'Callaghan (25,61) - Maaike de Waard werd in 26,16 seconden achtste.

50m vrije slag vrouwen, halve finales
Valerie van Roon kwam met haar tijd van 24,19 seconden, goed voor de tiende plek, een goede twee tienden tekort voor een plek in de finale. Kim Busch zat er iets verder af: met 24,34 seconden noteerde ze de veertiende tijd van de zestien halvefinalisten.

100m wisselslag vrouwen, finale
Op basis van de halve finales was Marrit Steenbergen de topfavoriete in de finale en dat wist ze waar te maken: haar kersverse Nederlands record ging eraan en met wederom een sterk slot op de vrije slag tikte Steenbergen aan in 57,53 seconden, goed voor goud. Achter haar was het zilver in 57,63 voor de Française Beryl Gastaldello, voor de Zweedse Louise Hansson (57,68).

100m wisselslag mannen, finale
De strijd om goud was spannend en werd uiteindelijk gewonnen door Thomas Ceccon: de Italiaan tikte aan na 50,97 seconden en hield Canada daarmee van het goud af. Dat land pakte wel het zilver en brons en wel in de persoon van Javier Acevedo (51,05) en Finlay Knox (51,10).

50m rugslag mannen, finale
De eerste poging verliep niet bepaald vlekkeloos: een probleem met de start zorgde ervoor dat een paar mannen de hele wedstrijd zwommen, terwijl een paar anderen het signaal hoorden en wel stopten. Poging twee verliep beter en dat leverde in 22,64 seconden het goud op voor de Amerikaan Ryan Murphy, voor de Australiër Isaac Cooper (22,73) en de Pool Kacper Stokowski (22,74).

1500m vrije slag vrouwen, finale
Lani Pallister was vanaf de eerste meters al de beste en de Australische kwam geen moment in gevaar: na goud op de 400 en 800 meter vrije slag kwam er ook goud op de 1500 meter en wel in 15:21,43 minuten. Alleen de Japanse Miyu Namba wist met 15:46,76 nog net een baantje achterstand te voorkomen, brons was voor de Amerikaanse Kensey McMahon in 15:49,15. Imani de Jong noteerde met 16:15,61 minuten de tiende tijd van iedereen.

4x200m vrije slag mannen, finale
Er stond geen enkele maat op de Amerikaanse ploeg: Kieran Smith, Carson Foster, Trenton Julian en Drew Kibler waren allemaal bijzonder goed en zwommen in een dik nieuw wereldrecord van 6:44,12 minuten naar het goud. Australië pakte met Thomas Neill, een geweldige Kyle Chalmers, Flynn Southam en Mack Horton zilver in 6:46,54 minuten, voor de Italianen Matteo Ciampi, Thomas Ceccon, Alberto Razzetti en Paolo Conte Bonin (6:49,63).

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.