Bobsleeėr Friedrich weer dominant, Duitse slee kapot door remprobleem

In het Canadese Whistler is het eerste weekeinde van het World Cup-seizoen in het bobsleeën afgerond. Dat gebeurde met een wedstrijd in de tweemansbob voor de vrouwen en de grote viermansbob bij de mannen, waarbij het vooral bij de vrouwen spannend was.

Tweemansbob vrouwen
Melanie Hasler uit Zwitserland opende samen met remster Nadja Pasternack met een bijzonder sterke eerste run, die zelfs de snelste tijd opleverde. De Duitse teams van Kim Kalicki en remster Anabel Galander (+0,02) en Laura Nolte met Tamara Seer (+0,04) zaten er bovenop, en verder had vooral de Amerikaanse Kaillie Humphries met Emily Renna (+0,19) nog kans op een podiumplek.

Humphries behield in de tweede run haar positie ruimschoots en ging met 0,11 seconden voorbij aan Nolte, die een paar flinke fouten maakte. Met 0,41 seconden pakte Kalicki wel ruim de leiding, met alleen de Zwitserse slee van Hasler en remster Pasternack nog te gaan. Hasler maakte echter een flinke fout en gaf zo de zege weg: tweede op 0,20 seconden, achter Kalicki/Galander en Humphries/Renna.

Viermansbob mannen
De Duitse slee van Francesco Friedrich was in de eerste run weer eens de snelste, er bleven er eigenlijk maar twee in de buurt: Taylor Austin en zijn Canadese team stond op 0,10 seconden, terwijl de Britse slee van Brad Hall op 0,15 seconden van Friedrich en co stond. De Duitse slee van Christoph Hafer kende een flink probleem: de rem werkte niet en de slee schoot door en kwam op de parkeerplaats terecht. Iedereen was in orde, maar vooral de grofweg tienduizend euro kostende ijzers van de slee konden bij het oud vuil geknikkerd worden.

Met een uitstekende tweede run verdedigde Hall in elk geval de positie van de Britten, die met 0,51 seconden de leiding pakten. Austin en zijn eveneens nog onervaren kompanen gingen minder lekker naar beneden en zaten met 0,39 seconden ruim achter de Britten, hoewel ze wel zeker waren van een podiumplek. Friedrich en zijn geweldige team van Thorsten Margis, Candy Bauer en Alexander Schüller waren weer ongenaakbaar: de Duitse slee snelde naar de zege met 0,42 seconden voorsprong op de Britten, de eerste dubbelslag van het nieuwe seizoen - hij won ook de tweemanswedstrijd - was alvast een feit.