IndonesiŽ: dodental voetbalstadion opgelopen tot 174 na traangasgebruik bij rellen

In Indonesië zijn minstens 127 voetbalfans omgekomen nadat er rellen uitbrak na de competitiewedstrijd van Arema FC tegen Persebaya Surabaya. Daarnaast zouden er minstens 180 gewonden zijn gevallen. 

Update 12.35 uur: Het topmanagement van de wereldvoetbalbond FIFA heeft met afschuw gereageerd op de stadionramp in Indonesië. De voetbalwereld is in 'shock', zei FIFA-voorzitter Gianni Infantino: "Dit is een donkere dag voor iedereen die bij voetbal betrokken is en een onvoorstelbare tragedie."

Hij betuigt "mijn diepste medeleven aan de families en vrienden van de slachtoffers die het leven lieten na dit tragische incident."

Het dodental is opgelopen tot minstens 174 mensen die stierven in massale paniek na een voetbalwedstrijd. Dat heeft de vice-gouverneur van de regio Oost-Java bekendgemaakt. Meer dan 100 gewonden werden naar ziekenhuizen gebracht en elf bevinden zich in kritieke toestand.

Volgens de politie bestormden duizenden fans het veld na het laatste fluitsignaal. Veiligheidstroepen gebruikten toen traangas. Dat zorgde voor paniek. Onder de doden waren twee politieagenten.

De woede van de fans ontstond toen de club Arema Malang de wedstrijd voor het eerst in twee decennia verloor van aartsrivaal Persebaya Surabaya.

Het is een van de grootste stadionrampen in de geschiedenis van het voetbal wereldwijd. Volgens de autoriteiten waren er 42.000 toeschouwers aanwezig in het stadion in de stad Malang. De Indonesische president Joko Widodo beval een tijdelijke stopzetting van alle Premier League-wedstrijden en een veiligheidscontrole.

Eerdere berichtgeving: Meerdere lokale media hebben melding gemaakt van het dodental - dat de hele avond opliep - van fans die stierven op het veld in het Kanjuruhan-stadion in Malang na het Op rennen van het veld na afloop van de wedstrijd. Veel supporters werden met spoed naar het plaatselijke Kanjuruhan-ziekenhuis en het Wava Husada-ziekenhuis gebracht.

Akhmad Hadian Lukita, de voorzitter van PT Liga Indonesia Baru (LIB), heeft gezegd: "We zijn bezorgd en betreuren dit incident ten zeerste. We delen ons medeleven en hopelijk zal dit een waardevolle les zijn voor ons allemaal."

Persebaya's officiële Twitter - account plaatste zaterdagavond: “De uitgebreide familie van Persebaya rouwt diep om het verlies van mensenlevens na de wedstrijd Arema FC vs Persebaya. Voetbal is geen enkel leven waard. We bidden voor de slachtoffers en steunen de achtergebleven families.”

Alle resterende wedstrijden van de BRI Liga 1 voor deze week zijn opgeschort na het incident, terwijl de Indonesische FA heeft bevestigd dat Arema de rest van het seizoen geen wedstrijden meer zal organiseren.

Persebaya Surabaya won de wedstrijd - een East Jarva derby - met 3-2, wat duizenden fans van Arema FC ertoe bracht om vanaf de tribunes het speelveld te betreden. Dit leidde ertoe dat meerdere lokale politie en leden van de Indonesische Nationale Strijdkrachten het veld opgingen om de veiligheid af te dwingen, hierbij werden spelers van Persebaya van het speelveld geëscorteerd en in veiligheid werden gebracht.

Lokale media melden dat er vervolgens schermutselingen uitbraken tussen de veiligheidstroepen en de fans op het veld, waarbij voorwerpen werden gegooid waarna veiligheidsagenten traangas begonnen te gebruiken. Suryamalang meldt dat dit zowel bij de fans op het veld als bij de tribunes werd gebruikt.

Dit zou hebben geleid tot massale paniek onder fans, ze probeerden te ontsnappen aan het traangas en daarbij vielen velen op de grond en werden vertrapt door de menigte. Er werd gezegd dat veel supporters kortademig waren na het inademen van het gas, terwijl vele anderen het bewustzijn verloren op het veld.

Een bericht in het lokale mediakanaal Kompas beweert dat het traangas op het veld en de lagere tribunes is blijven hangen nadat het was gebruikt, terwijl spelers van Arema - die nog op het veld stonden - bewusteloze fans van het veld droegen.

Algemeen voorzitter Mochamad Iriawan heeft gezegd (via Daily Star): "PSSI betreurt de acties van Aremania-supporters in het Kanjuruhan Stadium. Het spijt ons en bieden onze excuses aan aan de families van de slachtoffers en alle partijen voor het incident." De PSSI is direct een onderzoek gestart.