Afval bestaat straks niet meer

Icoon WetenschapVenlo wil zichzelf op de kaart zetten als eerste Cradle to Cradle (C2C)-regio ter wereld. Wethouder Mark Verheijen (VVD) van Economische Zaken en Financiën heeft hierover afspraken gemaakt met het bedrijfsleven. In 2012 moeten 50 bedrijven het C2C-concept hebben ingevoerd. De katalysator voor Venlo wordt de Floriade, de wereldtuinbouwtentoonstelling in 2012. Deze moet geheel C2C zijn.

Cradle to Cradle (wieg tot wieg in plaats van wieg tot graf) is bedacht door de Amerikaanse architect William McDonough en de Duitse biochemicus Michael Braungart. Het concept houdt een nieuwe visie in op het duurzaam ontwerpen en ontwikkelen van producten. Het credo daarbij is 'Afval = Voedsel'. Elk product moet als afval een volledig herbruikbare grondstof of biobrandstof opleveren.

Producten volgens het C2C-principe moeten na gebruik volledig uit elkaar te halen zijn, zodat de stoffen kunnen worden teruggegeven aan de biologisch of technische kringlopen. Het moet dus mogelijk zijn om het afval óf op te eten óf te recyclen óf te verbranden om bio-energie op te wekken.

McDonough: "Waarom zou je afval produceren dat geen waarde heeft of zelfs geld kost? De omwenteling naar C2C zal plaats gaan vinden om economische redenen. Niet vanwege ethische overwegingen of technologische vondsten. Groei kan zo goed zijn voor mens en milieu, én voor de ondernemer."

In 2006 zetten McDonough en Braungart hun ideeën uiteen in het programma Tegenlicht. Hierdoor pikken organisaties als de gemeente Venlo en het ministerie van VROM de C2C-ideologie steeds meer op. Bedrijven als Ford en Nike hebben C2C ook omarmd. Niet om weldoenerij, maar om geld te besparen.


Uitzending van Tegenlicht: Afval = Voedsel - Een revolutie in Nederland