VS: Kremlin betaalde $300 miljoen aan steekpenningen

Sinds de verkiezing van Trump in 2016 zijn de VS bijzonder waakzaam als het gaat om Russische invloed. Een Amerikaans inlichtingenrapport onthult nu met hoeveel geld Moskou heimelijk buitenlandse politici zou hebben gefinancierd. Maar Rusland heeft waarschijnlijk veel meer onder tafel door geschoven.

Volgens de Amerikaanse inlichtingendiensten heeft Rusland in het buitenland diverse politieke partijen en hun kandidaten met honderden miljoenen euro's heimelijk gesteund. Volgens een vandaag gepubliceerd inlichtingenrapport is er sinds 2014 minstens 300 miljoen dollar vanuit Moskou naar meer dan 24 landen overgemaakt om aldaar de nationale politiek te beïnvloeden.

Het genoemde bedrag is waarschijnlijk slechts "het topje van de ijsberg", aldus een hoge Amerikaanse regeringsfunctionaris. Rusland heeft waarschijnlijk "in het geheim nog meer geld overgemaakt dat niet is ontdekt", aldus de regeringsfunctionaris. In het rapport wordt niet gespecificeerd naar welke landen de Russische donaties zouden zijn gegaan. De Russische ambassadeur zou echter onder meer enkele miljoenen dollars hebben gegeven aan een presidentskandidaat in een niet nader genoemd Aziatisch land.

Bosnië-Herzegovina en Ecuador werden al genoemd in eerdere rapporten van de Amerikaanse inlichtingendienst overde  Russische invloed. De regering van de Amerikaanse president Joe Biden had om het rapport over de Russische invloed op de politiek van andere landen gevraagd nadat Rusland op 24 februari met zijn invasie in Oekraïne was begonnen. Het maakte deel uit van Biden's "Democracy Summit", die hij kort na zijn verkiezingsoverwinning lanceerde, zei een Amerikaanse regeringsfunctionaris.

Verdere informatie over Russische steekpenningen volgt
De VS hebben de buitenlandse partijen en politici laten weten dat als zij in het geheim Russisch geld aannamen, dit openbaar kon en zou worden gemaakt. Bovendien is de Amerikaanse regering bezig om bepaalde informatie uit het rapport vrij te geven, zei hij.

Het verslag gaat niet in op eventueel aan de VS betaald smeergeld. Amerikaanse inlichtingendiensten hadden Moskou al eerder beschuldigd van inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 ten gunste van Donald Trump, die later de verkiezingen won.