FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 14 september 2022

Zweedse premier treedt af na winst parlementsverkiezingen door rechts blok

Magdalena Andersson, de sociaal-democratische premier van Zweden, heeft woensdag avond haar nederlaag toegegeven na een nek-aan-nekrace. De uiterst rechtse Zweden Democraten, de conservatieve Gematigde Uniepartij, de christendemocraten en de liberalen moeten nu samen een regering gaan vormen. 

Er moeten nog een aantal stemmen worden geteld, maar uit de voorlopige uitkomst blijkt dat het rechtse blok 176 van de 249 zetels in het Zweedse parlement lijkt binnen te slepen.

De sociaaldemocratische SAP blijft wel de grootste partij in de Rijksdag, gevolgd door de rechts-populistische Zweden Democraten. "Het is belangrijk dat Zweden zo snel mogelijk een nieuwe regering krijgt", zei Andersson vanavond in een persconferentie.

Zweden hanteert een politiek 'blokkensysteem'. Partijen laten voor de verkiezingen weten bij welk blok ze willen horen. Daarmee is op voorhand duidelijk welke partijen in de coalitie komen als hun blok het grootste wordt.

De verkiezingen markeren een keerpunt in de Zweedse politiek. De anti-immigratiepartij Zweden Democraten werd door alle grote politieke partijen genegeerd toen ze in 2010 voor het eerst in het parlement kwamen. Nu is de partij met 20,6 procent van de stemmen de grootste rechtse partij. Dat houdt in dat Zweden Democraten hoe dan ook grote invloed gaat uitoefenen op het regeringsbeleid. Jimmie Akesson, frontman van de Zweden Democraten, zei dat zijn partij de veiligheid in Zweden weer gaat herstellen.

Naast stijgende energieprijzen en inflatie was ook het bendegeweld in Zweedse steden een belangrijk onderwerp bij deze verkiezingen. De afgelopen jaren waren in veel Zweedse steden wilde schietpartijen tussen rivaliserende groepen, die grotendeels bestaan uit jongeren met een migratieachtergrond.

De muziekwereld van de Primeurman! (2)

Hallo allemaal!  

Daar zijn we dan weer met de tweede aflevering van 'De Muziekwereld Van De Primeurman!'.


Gisteren ging het over David Bowie uit 1977. Vandaag blijven we even in de jaren 70 en gaan terug naar 1974. Dat komt door een zeer actuele gebeurtenis gisteren.  

Uw Primeurman was gisteren namelijk in de uitzending op Omroep Brabant. Daar start vanaf komend weekend de Brabant Top 900. Ik had daar een lijstje voor ingestuurd, en warempel, daar kwam ik toch om 16.20 zomaar live in de uitzending zeg! Zij vonden dat ik een prachtig en zeer divers lijstje had ingestuurd. Daarna stroomde de App's binnen, vol complimenten.  

Enfin, het gaat deze keer om 10cc. Vier fantastische muzikanten. Zoals ik al vertelde, concentreer ik mij meer op persoonlijke herinneringen, dan op het album of de personen zelf. 

Omroep Brabant koos voor mijn nummer: 'The Wall Street Shuffle'. Dat zit zo. We schrijven het jaar 1995. Als gezin maakten wij toen een rondreis door Amerika, en we begonnen in New York, dan raad u het natuurlijk al. Ik was toen ongeveer 15 jaar oud, en volgde de beursberichten al een aantal jaar vanuit de krant en op teletekst, mede dankzij mijn vader. Dus het moment dat je werkelijk voor één van de grootste effectenbeurzen ter wereld staat was/is wel heel erg bijzonder en zal mij altijd bij blijven. 

De rondreis voerde ons verder naar de Niagara Watervallen. Ook dat was een zeer bijzondere ervaring.  

Goed, het tweede nummer dat ik van het album 'Sheet Music' haal dat is het eveneens zeer fraaie en door Kevin Godley gezongen: 'Hotel'. 


Tot morgen beste luitjes!  

Random Pics van de Dag #729

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Donny M. bekent het ontvoeren, misbruiken en doden van Gino (9)

Donny M. heeft bekend dat hij in juni de 9-jarige Gino heeft ontvoerd, misbruikt en gedood. Deze bekentenis deed hij op de eerste voorbereidende zitting in deze zaak in Maastricht. Zo meldt de NOS

"Wat er is gebeurd, wat ik heb gedaan is afschuwelijk. Dit had nooit mogen gebeuren", zei M. zelf over de zaak. Tijdens verhoren zou hij hebben gezegd dat hij Gino in de badkamer om het leven heeft gebracht. Hij zou het jongetje daar met een kussen hebben gesmoord. Maar het Openbaar Ministerie (OM) houdt rekening met een mogelijke andere doodsoorzaak.

M. wordt er ook van verdacht de jongen drugs te hebben toegediend. Dat zou gaan om xtc en Kamagra (een soort viagra).

Er zijn tekenen die erop wijzen dat Donny M. het kind ook met het hoofd onder water heeft geduwd. De doodsoorzaak staat daarom nog niet honderd procent vast. Dat kan verstikking zijn, maar ook verwurging of verdrinking.

Volgens het OM heeft  M. nog niet alles verteld. Zo heeft hij pas vorige week woensdag toegegeven dat hij Gino seksueel heeft misbruikt. Hij heeft tot nu toe wisselende verklaringen afgelegd en lijkt zijn bekentenissen af te stemmen op de onderzoeksconclusies in het dossier. M. wordt vervolgd voor moord, ontvoering en seksueel misbruik van Gino.

De 9-jarige Gino werd op de avond van 1 juni uit een speeltuin in Kerkrade ontvoerd. Gino woonde in Maastricht maar logeerde bij zijn zus. Er werd direct een grote zoekactie op touw gezet door talloze vrijwilligers en de politie, met speurhonden, drones en een helikopter.

Op 4 juni werd zijn lichaam gevonden in Geleen, op korte afstand van de woning van M. Het lichaam van Gino werd gevonden op aanwijzingen van M..

Nog meer Yakuza-games in de maak

Sega werkt hard aan de Yakuza-serie, die nu 'Like a Dragon' wordt genoemd. Gisteren werd al bekend dat er een remake komt, maar er wordt natuurlijk ook aan nieuwe games gewerkt. Ryu Ga Gotoku Studio heeft Like a Dragon 8 aangekondigd. Net als het vorige deel is dit weer een turn-based JRPG met Ichiban Kasuga in de hoofdrol. Daarnaast is een grijze Kazuma Kiryu weer van de partij. Deze game moet begin 2024 uitkomen.

Daar blijft het niet bij, want ze hebben ook Like a Dragon Gaiden: The Man Who Erased His Name aangekondigd. In deze actie-game zien we wat Kiryu heeft gedaan tussen Yakuza 6 en Like a Dragon 8. Het is ongeveer de helft zo groot als een reguliere Yakuza-game en gaat in 2023 uitkomen.

Is het terecht dat de bierprijs zo hoog is?

Bierbrouwers zijn klauwen met geld kwijt om hun product op de markt te brengen. Vooral de prijs voor grondstoffen rijst de pan uit. Deze inflatie wordt voornamelijk veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne, maar is het eigenlijk wel terecht dat de prijzen zo hoog liggen? Meer hierover bij WNL.

Het zijn spannende tijden voor een familiebrouwerij zoals wij, zegt bierbrouwer Harry Meens. Hij is van mening dat de leveringsprijs van grondstoffen helemaal niet zo hoog hoeft te liggen. "De oogst van gerst is in Europa op dit moment niet verkeerd, dus waarom moet dan die prijs verdubbelen."

Hij heeft ook zo zijn twijfels over de prijzen die leveranciers voor hun producten vragen. "Ik heb het gevoel dat er soms misbruik wordt gemaakt van de situatie." We moeten blij zijn dát we kunnen kopen en daar betalen we de hoofdprijs voor.

Niet alleen de grondstoffen van bier zijn duurder geworden, ook de glazen flesjes zijn in prijs omhooggeschoten. "Zo’n 30 tot 35 procent", vertelt zoon Martijn Meens. En de etiketten "ook zo’n 20 procent". En als bizar toppunt de flessenkurk: "Dat is ongeveer met 60 procent gestegen."


NASCAR-coureur Wallace wint playoff-race op Kansas vůor teambaas

Voor de NASCAR-liefhebbers keren we nog even terug naar de zondagavond, want op de Kansas Speedway werd de tweede race verreden van de eerste playoff-ronde in de Cup Series - zestien coureurs strijden nog om de titel, na de volgende race vallen er vier af.

De race ging van start met Tyler Reddick, Joey Logano, Alex Bowman en Christopher Bell voorop. Aanvankelijk gebeurde er niet al te veel, tot Kevin Harvick na dik dertig ronden stevig de muur raakte - een week nadat zijn auto in de fik vloog, het zijn geen gelukkige playoffs voor de veteraan.

Met Reddick, Bowman, Blaney en Logano kon de race hervat worden, tot Reddick met een lekke band vanaf de leiding binnen moest komen. Die band had voor dusdanig veel schade gezorgd dat zijn race zelfs voorbij was, ook voor de favoriet bij de wedkantoren was het een fikse tik met het oog op de playoffs.

Bij de herstart hadden we Austin Dillon en Bell voorop en het was Bell die de stagewinst pakte, voor Blaney en Martin Truex. Michael McDowell en Aric Almirola hadden bij het begin van stage twee de leiding, voor Bell en Truex. Kort na de herstart volgde weer een caution, want Corey LaJoie ramde Ty Gibbs tegen de muur.

Ricky Stenhouse was de volgende met bandenproblemen, en tijdens die caution werden Austin Dillon, Kyle Busch en Daniel Suarez op de vingers getikt wegens problemen bij de pitstop. William Byron en Bowman hadden bij de herstart de leiding, voor Logano en Chase Briscoe.

Kort daarna ging het in het middenveld alweer fout met onder meer Harrison Burton, LaJoie, Erik Jones en Almirola. Na nog een onderbreking konden we door met Byron en Bowman voorop, wat ook het geval was na een door een glijpartij van Kyle Busch veroorzaakte caution.

De rest van de stage verliep dan wel rij rustig en Bowman pakte de stagewinst, voor Bell, Byron en Bubba Wallace. Bowman voerde samen met Wallace de herstart aan met nog iets minder dan honderd ronden te gaan. Bowman hield de touwtjes even in handen, maar een ronde of dertig later reed Wallace hem voorbij.

Zo'n vijftig ronden voor het einde begon de laatste serie pitstops, waarbij Wallace de leiding kon behouden. Denny Hamlin kwam ondertussen naar voren en reed zich via Bell naar de tweede plek, waardoor hij met vijftien ronden te gaan de jacht kon openen op Wallace...nota bene rijdend voor het team waar Hamlin deels eigenaar van is.

Hamlin kwam in de buurt, maar het was niet genoeg en zo kon Wallace als niet-playoff-coureur de winst pakken, voor Hamlin en Bell en met Bowman op de vierde plek.

'Patricia gaat voor titel Sterkste vrouw van Nederland'

Krachtsporter Patricia uit Lelystad wil over twee weken een gooi doen naar de Nederlandse titel bij de finale van de ‘Sterkste vrouw van Nederland’. Bij deze contest, die over twee weken wordt gehouden in Brabant, zullen de krachtpatsers bij zes verschillende onderdelen met elkaar de strijd aan gaan. Patricia kijkt met veel zelfvertrouwen uit naar de wedstrijd in Best: "Ik ben niet bezig met de concurrentie. Ik ga voor zes uit zes." Zo meldt Omroep Flevoland.

Het eerste onderdeel is de zogenaamde ‘Truck-pull’. Hierbij trekken de deelnemers een vrachtwagen van minimaal 7,5 ton over een bepaalde afstand. Degene die dat het snelste doet wint dit onderdeel.

Deze week mocht Patricia op het terrein van Bostik Trucks in Lelystad een buitentraining doen. "Ik train ook met de truck-pull-simulator maar het is ook fijn om voor de finale echt een vrachtwagen in de benen te hebben om te kijken hoe het verloopt en waar we nog de puntjes op de i kunnen zetten."

Patricia verwacht hoge ogen te gooien bij het onderdeel truck-pull: "Ik heb hem nog niet eerder gewonnen. Tot nu toe heb ik altijd een gedeelde eerste plaats gehaald. Maar ik ga nu wel voor de absolute winst en bij de wedstrijd voor zes uit zes!"


'State of the Union 2022': kernpunten uit toespraak Von Der Leyen

Veel symboliek en grote plannen - zo kan de State of the EU-toespraak van Commissievoorzitter von der Leyen worden samengevat. Wat blijft er over? Vijf belangrijke punten - van Oekraïne tot Denemarken tot China.

De enscenering maakt deel uit van de toespraak. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen droeg een geel jasje, met daaronder een blauw topje. Sommige van haar collega-commissarissen hadden hun outfits ook gebaseerd op de kleuren Oekraïne, geel en blauw.

"Nooit eerder heeft dit Parlement gedebatteerd over de staat van de Europese Unie terwijl er een oorlog woedt op Europees grondgebied." Met de eerste zin van haar toespraak zette von der Leyen de toon voor alles wat er in de ongeveer 60 minuten zou volgen. De analyse van de crisis werd gevolgd door concrete voorstellen voor politieke gevolgen. De aanval van Rusland op Oekraïne: ook een aanval op het Europese waardesysteem - maar een die de Unie kan afweren.

De energieoorlog met pijnlijke prijsexplosies voor de consument: dat valt niet te ontkennen, maar er zijn manieren en middelen om die tegen te gaan. In Straatsburg liet von der Leyen er geen twijfel over bestaan dat de sancties tegen Rusland effect hebben. Poetin zal falen, zei ze, de  Russische autoproductie is bijvoorbeeld met driekwart gedaald ten opzichte van 2021, het leger haalt chips uit vaatwassers om er wapens van te maken - de Russische industrie gaat achteruit.

De Commissievoorzitter gebruikte de State of the Union-toespraak ook opnieuw om haar politieke doelstellingen voor de komende maanden uiteen te zetten.

1. Onbeperkte toegang tot de Europese interne markt voor Oekraïne
Zelfs vóór de oorlog werd Oekraïne beschouwd als een bevoorrechte partner van de EU; geen enkel ander derde land ontving een vergelijkbaar niveau van financiële steun uit Brussel. Het hulpgeld werd na de Russische aanval voortdurend verhoogd. Nu wordt de hele Europese interne markt opengesteld voor onbeperkte toegang voor Oekraïne. Dit betekent bijvoorbeeld de volledige opheffing van invoerrechten; er wordt gesproken over vrij verkeer van goederen en diensten.

Dit is niet onrealistisch, zegt von der Leyen, zelfs in tijden van oorlog: "In maart hebben we Oekraïne met succes aangesloten op ons elektriciteitsnet, vandaag exporteert Oekraïne elektriciteit naar de EU." Een soortgelijke integratiemaatregel is ook gepland voor de communicatiesector, waarbij Oekraïne zal worden opgenomen in de Europese zone voor roaming.

Dan de grote verrassing in de State of the Union-toespraak: ze zou de details later vandaag in Kyiv bespreken met de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy, kondigde von der Leyen aan. De reisplannen waren geheim gehouden.

2. Het afromen van winsten van elektriciteitsproducenten
De Commissievoorzitter wil meer dan 140 miljard euro extra beschikbaar stellen voor de lidstaten - geld dat ze  door een extra heffing bij de elektriciteitsproducenten wil weghalen. Het gaat om de zogenaamde excessieve winsten die vooral producenten van kernenergie, kolenstroom en groene stroom de afgelopen maanden konden maken omdat de elektriciteitsprijs niet gebaseerd was op hun - relatief lage - producentenprijzen, maar op de duurste producentenprijzen van gasgestookte centrales.

De Commissie wil met een verordening, d.w.z. een wet die voor alle lidstaten geldt, afdwingen dat de buitensporige winsten worden omgebogen naar huishoudens en bedrijven. De ministers van Financiën van de EU hebben in principe al hun goedkeuring gegeven.

3. Denemarken als rolmodel in energietransitie
Een halve eeuw geleden, in de jaren zeventig, beleefde Europa een oliecrisis. Von der Leyen herinnerde zich de nijpende situatie  van toen- het ging niet om de olieprijs, maar om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen zelf. Eén land in de EU had toen al de juiste conclusies getrokken: Denemarken - met enorme investeringen in de uitbreiding van windenergie.

Toen werd de basis gelegd voor de leidende rol van Denemarken op de wereldmarkt, met het scheppen van tienduizenden nieuwe banen in die sector. Von der Leyen liet na te vermelden dat Duitsland tijdens Merkels kanselierschap enkele duizenden banen in de sector hernieuwbare energie heeft verloren door een gebrek aan steun. Wel kondigde zij aan dat de doelstellingen van de "Green Deal" met de ecologische transformatie van de economie nu onverwijld zullen worden uitgevoerd.

Opgedroogde rivieren in Europa, brandende bossen, warmterecords en smeltende gletsjers in de Alpen - de zomer van 2022 zal ooit worden gezien als een "keerpunt". Als een moment waarop iets veranderde. De EU zal vasthouden aan haar ambitieuze doelstellingen op het gebied van klimaatbescherming en instandhouding van biodiversiteit, aldus von der Leyen. Lobbygroepen uit de landbouwindustrie, maar ook Europarlementariërs uit de gelederen van de conservatieven en liberalen, hebben zich hier de afgelopen maanden tegen verzet. Gezien de voedselcrisis moet de industrie nu volop kunnen produceren zonder nieuwe ecologische eisen, en een beperking op het gebruik van pesticiden en meststoffen zou nu een verkeerde maatregel. zijn

Nieuw is een programma van drie miljard euro voor de uitbreiding van de waterstofproductie. Speciaal hiervoor zal een Europese waterstofbank worden opgericht. Het moet helpen "de aankoop van waterstof veilig te stellen" en tegelijkertijd de onderontwikkelde Europese infrastructuur voor waterstof te verbeteren.

4. Hervorming van de schuldregels in de Verdragen van Maastricht
Volgens de Commissie kan men niet om de erkenning van de hogere schuldniveaus heen. Zij hebben zich in de meeste EU-landen opgestapeld, eerst tijdens de pandemie en nu dagelijks als gevolg van de oorlog, ver voorbij de door de Verdragen van Maastricht voorgeschreven grenzen. Zozeer dat slechts enkele deskundigen naleving van de schuldregels nog realistisch achten.

Slechts drie procent nieuwe schuld per jaar en een totale schuld van niet meer dan 60 procent van het nationale bruto binnenlands product - deze schuldregels van Maastricht lijken nu achterhaald, vooral voor de Zuid-Europese landen. "De lidstaten krijgen meer flexibiliteit in hun schuldreductieplannen", kondigt von der Leyen aan. De zuidelijke hoofdsteden zouden blij zijn geweest dat te horen, ware het niet dat dit naschrift luidt: "Ze moeten meer verantwoordelijk worden gehouden voor de uitvoering."

Wat dit betekent voor de eis uit Parijs om bijvoorbeeld alle investeringen in de ecologische transformatie van de economie niet mee te tellen voor het algemene schuldniveau valt nog te bezien. Er zal meer duidelijk worden in oktober - dan wil de EU-Commissie haar hervormingsvoorstellen voor het stabiliteits- en groeipact presenteren. 

5. Voorzichtig met afhankelijkheid van grondstoffen China
Na de ervaring met de onzekerheid over Russische gasleveringen waarschuwde von der Leyen voor nieuwe afhankelijkheden, bijvoorbeeld van China. Lithium en zeldzame aardmetalen zouden in de toekomst waarschijnlijk belangrijker gaan worden dan olie en gas, en tegen deze achtergrond zijn de cijfers alarmerend. China controleert momenteel 90 procent van de wereldmarkt voor zeldzame aardmetalen en 60 procent voor lithium.

Als uitweg pleit de voorzitter van de Commissie voor gerichte handelsovereenkomsten met andere producenten. Zij noemde Chili, Mexico en Nieuw-Zeeland, waar het slechts een kwestie van bekrachtiging van de overeenkomsten is, en Australië en India, twee landen waarmee de onderhandelingen nog gaande zijn.

EU wil overtollige winst energiebedrijven afromen, om burgers te onlasten

De Europese Commissie wil overtollige winsten incasseren bij energiebedrijven om de bevolking verder te ontlasten met het oog op stijgende kosten. Dat heeft EU-Commissiechef Von der Leyen bekendgemaakt, die vandaag naar Oekraïne wil reizen voor overleg.

In de EU moeten eventuele overtollige winsten van energiebedrijven worden afgeroomd en in de toekomst worden herverdeeld om de consumenten te ontlasten bij stijgende energiekosten. Dit werd aangekondigd door de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, in een toespraak in het Europees Parlement in Straatsburg. Ze verwacht van deze maatregel ruim 140 miljard euro, die naar de EU-lidstaten zal vloeien.

De basis voor de geplande 'overtollige winst heffing' voor bedrijven zijn wetsvoorstellen van de Europese Commissie, waarover op 30 september gestemd gaat worden. Als ze akkoord gaan met de plannen, heeft de extra heffing niet alleen gevolgen voor gas- en oliemaatschappijen, maar ook voor producenten die energie opwekken uit hernieuwbare bronnen zoals wind, zon of water.

De reden hiervoor is het 'Merit-Order' principe dat geldt voor de Europese elektriciteitsmarkt: elektriciteitsopwekking uit hernieuwbare energiebronnen is momenteel goedkoper dan het gebruik van gas. De prijs van energie wordt echter bepaald door de duurste producerende elektriciteitscentrale, op dit moment de op gas gestookte centrales. Als gevolg hiervan maken bedrijven die toegang hebben tot hernieuwbare energiebronnen veel hogere winsten.

Crisisheffing voor gas- en oliemaatschappijen, maar ook verder gaan met energie-besparen
Volgens Von der Leyen moeten bedrijven die elektriciteit opwekken uit hernieuwbare bronnen de inkomsten boven de 180 euro per megawattuur afstaan aan de staat, die op zijn beurt deze middelen gebruikt om noodmaatregelen voor burgers te financieren.

Het wetsontwerp van de Europese Commissie voorziet in een crisisheffing voor gas- en oliemaatschappijen: zij moeten een solidariteitsheffing van 33 procent betalen over de winst van het lopende jaar die 20 procent boven het gemiddelde van de afgelopen drie jaar ligt.

Naast het weggeven van overwinsten, richtte von der Leyen zich wederom op het doel voor de EU-lidstaten om zoveel mogelijk energie te besparen in de strijd tegen de energiecrisis. Volgens het wetsontwerp moet het stroomverbruik op piekmomenten met minimaal vijf procent worden verminderd. De EU-landen moeten hiervoor prikkels blijven creëren.

Tweede Kamer stemt in met maximale gevangenisstraf van 4 jaar voor bezit pedohandboek

Het verspreiden, verwerven of in bezit hebben van een handleiding met tips en trucs voor het seksueel misbruiken van kinderen wordt expliciet strafbaar gesteld. Er komt een gevangenisstraf van maximaal vier jaar op te staan. Zo’n ‘pedohandboek’ of ‘pedohandleiding’ brengt kinderen in gevaar, omdat het een voedingsbodem is voor de kindermisbruiker die zijn slag wil slaan. Dit is de kern van een wetsvoorstel dat vandaag is aangenomen door de Tweede Kamer.

Volgens minister Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid is de wetswijziging van groot belang:

“Er circuleren al langer, onder andere op het internet, handleidingen over het seksueel misbruik van kinderen. De handleidingen gaan zo ver dat tot in details wordt uitgelegd hoe met kinderen seksuele handelingen te verrichten zonder dat er beschadigingen ontstaan of hoe bij seksueel contact dna-sporen kunnen worden vermeden. Deze praktijken zijn weerzinwekkend en echt te gruwelijk voor woorden. Daders van seksueel misbruik van kinderen moeten dan ook stevig kunnen worden aangepakt. Daarom komt er een maximale gevangenisstraf op te staan van 4 jaar.”

Dit wetsvoorstel geeft uitvoering aan de in de Tweede Kamer aangenomen motie (van het lid Van Wijngaarden) om het in bezit hebben van teksten met advies en/of richtlijnen over het seksueel misbruiken van kinderen expliciet strafbaar te stellen. De Eerste Kamer moet het wetsvoorstel nog behandelen.

Rentevrij lenen voor verduurzaming woning voor mensen met kleinere beurs

Huishoudens met een verzamelinkomen tot 45.014 euro per jaar hoeven vanaf 1 november geen rente te betalen op een lening bij het Nationaal Warmtefonds om hun koophuis te verduurzamen. Deze Energiebespaarlening met 0% rente is een van de maatregelen om verduurzaming te versnellen en de energierekening te helpen verlagen.

Minister De Jonge: “We weten dat elke euro die je besteedt aan verduurzaming zichzelf terugverdient. Maar veel mensen hebben dat geld niet. Juist daarom is een renteloze lening bij het Warmtefonds een uitkomst. Dit aanbod helpt gezinnen om de hoogte van de energierekening terug te dringen. Zeker omdat je het kan combineren met andere maatregelen om verduurzaming goedkoper en simpeler te maken.”

Bij meerdere energiebesparende maatregelen subsidieert de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland ongeveer 30% van de kosten. Ook krijgen gemeenten vanuit het Nationale Isolatieprogramma geld om inwoners zo goed mogelijk voor te lichten en te helpen bij energiebesparende oplossingen. Bij de aankoop van zonnepanelen krijgen woningeigenaren hun betaalde BTW terug.

Het Warmtefonds is een initiatief van de Rijksoverheid. Kredietverstrekkers zoals banken nemen deel in de financiering van het fonds. De afgelopen jaren is het uitgegroeid tot een fonds dat de verduurzaming van woningen van eigenaar-bewoners en Verenigingen van Eigenaars op grote schaal stimuleert. Het fonds helpt deze doelgroepen aan laagdrempelige financieringsmogelijkheden.

De verlaagde rente voor mensen die per jaar minder dan 45.014 euro per jaar verdienen blijft in ieder geval 2 jaar, daarna wordt geëvalueerd of de maatregel langer nodig is. Voor de rente voor andere woningeigenaren gelden de normale mogelijkheden voor fiscale aftrek van de inkomstenbelasting.

VS: Kremlin betaalde $300 miljoen aan steekpenningen

Sinds de verkiezing van Trump in 2016 zijn de VS bijzonder waakzaam als het gaat om Russische invloed. Een Amerikaans inlichtingenrapport onthult nu met hoeveel geld Moskou heimelijk buitenlandse politici zou hebben gefinancierd. Maar Rusland heeft waarschijnlijk veel meer onder tafel door geschoven.

Volgens de Amerikaanse inlichtingendiensten heeft Rusland in het buitenland diverse politieke partijen en hun kandidaten met honderden miljoenen euro's heimelijk gesteund. Volgens een vandaag gepubliceerd inlichtingenrapport is er sinds 2014 minstens 300 miljoen dollar vanuit Moskou naar meer dan 24 landen overgemaakt om aldaar de nationale politiek te beïnvloeden.

Het genoemde bedrag is waarschijnlijk slechts "het topje van de ijsberg", aldus een hoge Amerikaanse regeringsfunctionaris. Rusland heeft waarschijnlijk "in het geheim nog meer geld overgemaakt dat niet is ontdekt", aldus de regeringsfunctionaris. In het rapport wordt niet gespecificeerd naar welke landen de Russische donaties zouden zijn gegaan. De Russische ambassadeur zou echter onder meer enkele miljoenen dollars hebben gegeven aan een presidentskandidaat in een niet nader genoemd Aziatisch land.

Bosnië-Herzegovina en Ecuador werden al genoemd in eerdere rapporten van de Amerikaanse inlichtingendienst overde  Russische invloed. De regering van de Amerikaanse president Joe Biden had om het rapport over de Russische invloed op de politiek van andere landen gevraagd nadat Rusland op 24 februari met zijn invasie in Oekraïne was begonnen. Het maakte deel uit van Biden's "Democracy Summit", die hij kort na zijn verkiezingsoverwinning lanceerde, zei een Amerikaanse regeringsfunctionaris.

Verdere informatie over Russische steekpenningen volgt
De VS hebben de buitenlandse partijen en politici laten weten dat als zij in het geheim Russisch geld aannamen, dit openbaar kon en zou worden gemaakt. Bovendien is de Amerikaanse regering bezig om bepaalde informatie uit het rapport vrij te geven, zei hij.

Het verslag gaat niet in op eventueel aan de VS betaald smeergeld. Amerikaanse inlichtingendiensten hadden Moskou al eerder beschuldigd van inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 ten gunste van Donald Trump, die later de verkiezingen won.

VVD keert zich tegen deel woonplannen Hugo de Jonge

De VVD is niet blij met de laatste woonplannen van minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening). De liberale partij vind het geen goed idee als gemeenten de helft van de koopwoningen mogen toewijzen aan de eigen inwoners. Zo meldt WNL

Hoewel de woonplannen met goedkeuring door het hele kabinet zijn ingediend, heeft de VVD toch enkele bedenkingen bij dit plan. Wat het volgende omhelst: De Jonge wil gemeenten zelf de bevoegdheid geven om de helft van huur- en koopwoningen met voorrang toe te wijzen aan hun eigen inwoners.

De VVD wil dat het plan niet gaat gelden voor koopwoningen, omdat het de mogelijkheid voor mensen tot zowel aankoop als verkoop aanzienlijk beperkt. Ook zou de verkoopprijs mogelijk lager uitvallen. 

Uitstoot broeikasgassen 9 procent lager in tweede kwartaal 2022

In het tweede kwartaal van 2022 was de uitstoot van broeikasgassen 9 procent lager dan in hetzelfde kwartaal van 2021. Dat komt vooral door minder aardgasverbruik in de industrie, landbouw en de gebouwde omgeving. Een ontwikkeling die ook al zichtbaar was in het eerste kwartaal van 2022. Dit melden het CBS en RIVM/Emissieregistratie op basis van de voorlopige kwartaalcijfers over de broeikasgassenuitstoot conform de richtlijnen van de IPCC.

Minder uitstoot door industrie, landbouw en gebouwde omgeving
Mede door de hoge aardgasprijzen en het relatief zachte en zonnige voorjaar werd er minder aardgas verbruikt door vrijwel de gehele economie en maatschappij. Dat leidde in de industrie, landbouw en gebouwde omgeving tot een forse vermindering van de broeikasgassenuitstoot. Het aardgasverbruik maakt in deze sectoren een relatief groot aandeel uit van het energieverbruik en het is moeilijk om op korte termijn andere energiedragers voor hun bedrijfsprocessen in te zetten.

Uitstoot door elektriciteitssector en mobiliteit gelijk gebleven
De elektriciteitssector heeft ruim 4 procent meer geproduceerd dan in het tweede kwartaal van 2021. Door de veranderde energiemix is de uitstoot van CO2 echter vrijwel gelijk gebleven. De energiemix die ingezet wordt voor de elektriciteitsproductie fluctueert in de elektriciteitssector meer dan in andere sectoren.

Net als de industrie, landbouw en gebouwde omgeving verbruikt de elektriciteitssector relatief veel aardgas, maar door de hoge aardgasprijzen is er minder elektriciteit geproduceerd met aardgas. Daarentegen zorgden relatief lage prijzen voor steenkool, zelfs bij de gestegen CO2-prijs, er voor dat er meer kolen zijn ingezet voor de elektriciteitsproductie. Verder vindt al langere tijd een groeiende inzet van hernieuwbare energiedragers plaats, die de verschuiving van aardgas naar kolen opvangt qua CO2-uitstoot.

De broeikasgassenuitstoot door de mobiliteitssector is eveneens vrijwel gelijk gebleven, net als de ontwikkeling van het motorbrandstofverbruik door het binnenlandse wegverkeer.

Het CBS berekent ook de uitstoot van CO2 door alle Nederlandse economische activiteiten volgens de nationale rekeningen. Hierbij wordt in vergelijking met de uitstoot volgens de IPCC-definities ook de CO2-uitstoot van de internationale lucht- en zeevaart en de uitstoot door verbranding uit biomassa door personen en bedrijven behorend tot de Nederlandse economie meegenomen. In het bericht hieronder worden de CO2-emissies conform de berekeningswijze van de nationale rekeningen gepresenteerd.

Uitstoot CO2 Nederlandse economie ruim 6 procent lager
De CO2-uitstoot door de Nederlandse economie was in het tweede kwartaal 6,4 procent lager dan in hetzelfde kwartaal van 2021, terwijl het bruto binnenlands product (bbp) in diezelfde periode met 5,3 procent groeide. Voor de meeste sectoren van de economie geldt dat de toegevoegde waarde hoger lag, terwijl de CO2-emissies lager waren. Zo daalden de emissies in de industrie, delfstoffenwinning en bouwnijverheid met 19 procent terwijl de toegevoegde waarde met 4 procent groeide. De CO2-emissies waren met name lager in de chemische industrie, de aardolie-industrie en de basismetaalindustrie.

De transportsector heeft daarentegen 22 procent meer CO2 uitgestoten dan een jaar eerder. Deze toename is vooral toe te schrijven aan het gedeeltelijke herstel van de luchtvaart. De CO2-emissies van de Nederlandse luchtvaart waren 61 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Rode Kruis zoekt duizend extra vrijwilligers in het hele land

Het Rode Kruis heeft 1.000 extra vrijwilligers nodig om de komende maanden te kunnen beantwoorden aan de toenemende hulpvraag. De vrijwilligers kunnen op allerlei manieren ondersteunen. Op vaccinatielocaties, in zorginstellingen of bij de opvang van asielzoekers. En bij evenementen, bij uitstek de manier om noodhulp te simuleren. Directeur Marieke van Schaik: “We willen ervoor zorgen dat we kunnen blijven helpen wanneer het nodig is.”

Marieke van Schaik, directeur van het Rode Kruis: “We zien dat er steeds vaker uit diverse hoeken een beroep op onze hulpverlening wordt gedaan. Sinds de start van het evenementenseizoen in het voorjaar verlenen we al EHBO-ondersteuning bij evenementen. De komende weken maken we ons daarnaast op voor mogelijke ondersteuning bij de covidvaccinaties. En vanwege de crisis in de asielopvang staan we met hulpverleners bij veel (crisis)noodopvanglocaties in het hele land.”

Volgens Van Schaik heeft de noodhulporganisatie momenteel geen vrijwilligerstekort. “Het Rode Kruis staat altijd klaar om te helpen wanneer het nodig is. Onze hulpverlening is niet in gevaar. En dat wil ik zo houden als we straks op meer plekken tegelijk nodig zijn. Daarom is het belangrijk dat we nu extra mensen krijgen. Dan kunnen we hen op tijd trainen en zijn we des te meer voorbereid als de nood zich aandient.”

Korte online- en praktijktraining
Het Rode Kruis zoekt mensen die minimaal zes uur per maand beschikbaar zijn om hulp te verlenen. En om aanvullende trainingen te volgen om hun bekwaamheid te onderhouden en uit te breiden.

De nieuwe vrijwilligers doorlopen eerst een online opleidingstraject vanuit huis. Hierin leren zij praktische zaken als hoe je eerste hulp verleent en natuurlijk waar het Rode Kruis voor staat. Het opleidingstraject neemt ongeveer 30 uur in beslag en bestaat naast online modules uit een praktijkdeel. Daarin oefenen de aspirant-vrijwilligers de geleerde technieken. Mensen die al in het bezit zijn van een EHBO certificaat doorlopen een sneller traject.

Verschillende soorten inzet
Eenmaal gediplomeerd EHBO-er kiest de vrijwilliger zelf wat voor soort inzetten het beste bij hem of haar passen. Zo is het Rode Kruis jaarlijks actief op honderden evenementen. De noodhulporganisatie beschouwt evenementen in de eerste plaats als een belangrijke simulatie van een noodsituatie. Daarnaast wordt het Rode Kruis vaak gevraagd om te helpen in geval van een crisis. Denk daarbij aan ondersteuning bij covid-19 test- of vaccinatielocaties of ondersteuning bij opvanglocaties voor asielzoekers. En in de winter vraagt de opvang van dak- en thuisloze mensen ook inzet van Rode Kruis-vrijwilligers.

Momenteel telt het Rode Kruis ruim 15.000 vrijwilligers en ruim 106 duizend Ready2Help burgerhulpverleners. Belangstellenden kunnen zich opgeven als vrijwilliger via www.rodekruis.nl/aanmelden.

FOK! Wat een weer: te warm voor de tijd van het jaar

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Vanochtend is het bewolkt en regent het eerst in de zuidelijke helft van ons land. Het regengebied trekt langzaam zuidwaarts. Er staat weinig wind.

Vanmiddag trekt het regengebied geleidelijk zuidoostwaarts. Vooral in het noorden is er ook ruimte voor de zon. De maximumtemperatuur ligt in het noorden rond 19°C, in het zuidoosten komt de temperatuur nauwelijks boven de 15°C uit. Boven land is er weinig wind, maar later neemt in het Waddengebied de wind toe naar matig uit een westelijke richting.

Vanavond verlaat de laatste regen het zuidoosten, elders is het droog en is er een afwisseling van bewolking en opklaringen. Boven land staat er weinig wind, langs de kust wordt de matige wind noordwestelijk.

Purmerend, vanaf de brug over de Where  (Foto: Pukeko)
Purmerend, vanaf de brug over de Where (Foto: Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!


Yakuza: Ishin! remake aangekondigd

Yakuza: Ishin! is een ietwat lastige game om uit te leggen. Het is een samoerai spinoff van de Yakuza-serie en de sequel op Yakuza: Kenzan! De laatstgenoemde game kwam in 2008 uit voor de PS3 en Ishin kwam in 2014 uit voor de PS4. Beide games spelen zich af in oud Japan. Beide games zijn ook nooit vertaald of in het Westen uitgekomen.

Dat gaat volgend jaar veranderen, want Like a Dragon: Ishin! komt in februari 2023 uit voor PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X|S en pc. De remake verfijnt uiteraard de gameplay en de graphics zijn dankzij Unreal Engine 4 vele malen beter natuurlijk. Bekijk de eerste trailer hieronder.

Bandai Namco kondigt mech-game Synduality aan

Synduality is een nieuwe mech-game van Bandai Namco die in 2023 moet uitkomen voor PS5, Xbox Series X|S en pc (Steam). De game speelt zich af in 2222 in een dystopische toekomst waarin bijna de hele mensheid uitgeroeid is.

In Synduality speel je als een zogenoemde Drifter, iemand die 'AO Crystals' verzamelt in de gevaarlijke buitenwereld. Om die buitenwereld te kunnen overleven maken Drifters gebruik van een 'Crade Coffin', de naam van de mechs in deze game. Het spel bevat een uitgebreid verhaal, maar je kunt ook online spelen en andere Drifters tegenkomen om tegen te vechten.

Team Ninja presenteert Rise of the Ronin

Team Ninja, tegenwoordig vooral bekend van Nioh, werkt aan een nieuw IP genaamd Rise of the Ronin. De game speelt zich af in het Japan van 1863. De game oogt in de trailer meer open dan voorgaande Team Ninja games en de gameplay lijkt meer weg te hebben van Assassin's Creed dan van Dark Souls. Volgens Sony is Rise of the Ronin, die pas in 2024 moet uitkomen, een console exclusive.

Team Ninja werkt ook al aan Wo Long: Fallen Dynasty die begin 2023 moet uitkomen.

Beelden van PlayStation-exclusieve quest Hogwarts Legacy onthuld

Tijdens PlayStations State of Play vanavond zijn nieuwe beelden getoond van Hogwarts Legacy, de langverwachte game gebaseerd op het Harry Potter-universum. Hogwarts Legacy verschijnt op 10 februari 2023.

De beelden uit de nieuwe trailer komen uit een quest genaamd The Haunted Hogsmeade Shop, een quest die alleen beschikbaar wordt op PlayStation 4 en 5. De game verschijnt ook op pc, Xbox One, Xbox Series X|S en Nintendo Switch, alleen zullen die platforms het dus zonder deze quest moeten doen.

Triangle Strategy krijgt pc port

Triangle Strategy komt op 13 oktober uit voor pc (Steam). Dat heeft Square Enix aangekondigd. De strategiegame kwam in maart al uit voor de Nintendo Switch.

Triangle Strategy is geïnspireerd lijkt te zijn door klassiekers zoals Final Fantasy Tactics. In de game vinden gevechten plaats op terrein met hoogteverschillen. Het aanvalsbereik van personages in afhankelijk van hun positie en hun wapen, dus het is belangrijk dat je het slagveld bestudeert voordat je tot actie overgaat. Daarnaast hebben je beslissingen invloed op hoe het verhaal zich ontvouwt en welke personages zich bij je aansluiten.

Lees anders ook onze recensie hier.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #185 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1117
special
Random Pics van de Dag #1116
special
Random Pics van de Dag #1115
special
Random Pics van de Dag #1114
review
Doctor Who - The Star Beast: de Doctor is terug in een nostalgisch, maar toch vernieuwend, avontuur
©FOK.nl e.a.