Biden opent aanval op Trump: 'Filosofie MAGA republikeinen is semi-fascisme'

In november zullen de Amerikanen delen van het Congres herkiezen - en dan zouden de Democraten van president Biden hun meerderheid in beide kamers kunnen verliezen. Na een lange periode van terughoudendheid, schakelt hij nu over op de aanvalsmodus. Het doelwit: Trump.

De Amerikaanse president Joe Biden heeft zich in de aanloop naar de congresverkiezingen van november gemengd in de campagne, waarbij hij oud-president Donald Trump en de Republikeinen scherp heeft aangevallen. Hij schilderde de verkiezingen af als een existentieel richtinggevend besluit voor het land. "Er staat veel op het spel", zei Biden donderdagavond tijdens een campagneoptreden in Rockville, in de staat Maryland, vlak bij de hoofdstad Washington.

Amerikanen zouden bij de "midterms" de keuze hebben tussen twee fundamenteel verschillende visies van Republikeinen en Democraten. De extreme Republikeinen uit het kamp van oud-president Donald Trump zouden achterlijk, vol woede, geweld en haat zijn en zouden het land verder verdelen. De Democraten daarentegen  zouden staan voor de toekomst, voor eenheid, hoop en optimisme.

"Er zijn niet veel echte Republikeinen meer over," zei Biden. Hij sprak uit respect te hebben voor conservatieve Republikeinen, maar niet voor de MAGA-Republikeinen die Trump aanhangen. "MAGA-republikeinen vormen niet alleen een bedreiging voor onze persoonlijke rechten en onze economische veiligheid, maar ook voor onze democratie zelf", aldus Biden. "Zij weigeren de wil van het volk te aanvaarden en omarmen politiek geweld. Ze geloven niet in democratie." Democraten, onafhankelijken en gematigde Republikeinen moeten het land redden, volgens Biden.

Democraten dreigen meerderheid te verliezen
Biden's voorganger Trump weigert nog steeds zijn nederlaag in de presidentsverkiezingen van 2020 toe te geven. De Republikein beweert dat hij door massale verkiezingsfraude van de overwinning is beroofd, maar heeft daarvoor nooit enig bewijs kunnen leveren. Biden had 81 miljoen stemmen gekregen bij de presidentsverkiezingen en een duidelijke meerderheid van het electoraat. Een goede 74 miljoen Amerikanen stemden toen op Trump.

"Donald Trump is niet alleen een voormalig president. Hij is een verslagen oud-president," zei Biden. In 2020 zouden 81 miljoen Amerikanen hebben gestemd om de democratie in het land te redden. Hij deed een beroep op de bevolking van het land: "Nu moeten jullie gaan stemmen om de democratie letterlijk opnieuw te redden."

Op een receptie voor het campagneoptreden noemde Biden de filosofie van de "MAGA-republikeinen" zelfs "semi- fascisme", volgens verslaggevers die met hem meereisden. Bij de verkiezingen voor het Congres op 8 november - in het midden van de ambtstermijn van Biden - zullen in de VS alle 435 zetels in het Huis van Afgevaardigden en ongeveer een derde van de zetels in de Senaat nieuw worden verkozen. In veel staten zijn er ook gouverneursverkiezingen.

Volgens opiniepeilingen maken de Republikeinen een goede kans om de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden te behalen. In de Senaat daarentegen, is het nog onduidelijk wie er kans op de meerderheid heeft. Zonder een meerderheid in ten minste één kamer van het Congres zouden de Democraten van Biden weinig kans hebben om nieuwe wetgeving aan te nemen. De verkiezingen voor het Congres zijn dus van cruciaal belang voor de resterende twee jaar van de ambtstermijn van president Biden.