Eťn op de acht COVID-19 geÔnfecteerden ontwikkelt 'Long Covid' klachten

Een grootschalige studie die is gepubliceerd in het tijdschrift The Lancet concludeert dat gemiddeld één op de acht met Sars-Cov-2 besmette mensen waarschijnlijk aan Long Covid lijdt. Voor de studie werden ongeveer 76.000 mensen van maart 2020 tot augustus 2021 herhaaldelijk gevraagd naar typische symptomen.

Het bijzondere van de studie is dat naast de besmette mensen ook een grote controlegroep is ondervraagd - d.w.z. mensen die niet ziek zijn geworden. Het bleek dat niet alleen een deel van de besmette mensen, maar ook een kleine groep niet-besmette mensen Long Covid-symptomen bij zichzelf waarnam.

Hierdoor konden de onderzoekers een beter onderscheid maken tussen de gevolgen van de pandemie in het algemeen en de echte Corona-effecten op lange termijn. De 'echte' langetermijneffecten zijn vaak pijn op de borst, ademhalingsmoeilijkheden, spierpijn, verlies van smaak en reuk, en algemene vermoeidheid.

De gegevens hebben echter alleen betrekking op infecties met de eerste coronavirusvarianten. De onderzoekers kondigden aan dat zij in de toekomst ook symptomen zullen onderzoeken die vaker zijn voorgekomen met de opkomst van delta en omikron, zoals de zogenaamde "brainfog". De getroffenen hiervan melden concentratieproblemen en lusteloosheid.