Lampaert verrast favorieten in openingstijdrit Tour de France, Van der Poel vijfde

Yves Lampaert heeft de openingstijdrit van de Tour de France gewonnen. De Belg van Quick-Step Alpha Vinyl pakte verrassend de zege voor zijn landgenoot Wout van Aert. Tadej Pogacar was van de klassementsrenner de beste. De tweevoudig winnaar van de Tour de France werd derde.

De tijdritspecialisten en favorieten voor de eindzege gingen al vroeg van start doordat er later in de tijdrit regen werd verwacht. Maar de regen kwam eerder dan verwacht en moesten de specialisten en favorieten voor de eindzege in de regen van start. Ook Mathieu van der Poel ging vroeg van start en zou lang de snelste tijd neerzetten, hij was aan de finish sneller dan Bauke Mollema.

Uiteindelijk was het Filippo Ganna sneller dan Van der Poel. De Italiaanse wereldkampioen was drie seconden sneller dan de Nederlander. Lang kon hij niet genieten van de snelste tijd. Wout van Aert, die een minuut na de Ganna was gestart, was maar liefst vijf seconden sneller dan de wereldkampioen. Ook Tadej Pogacar kwam niet aan de tijd van de Belg, de tweevoudig Tour de France kwam twee seconden te kort.

Daarmee deed Pogacar van de klassementsrenners de beste zaken. De Sloveen van UAE Team Emirates was acht seconden sneller dan Jonas Vingegaard en negen seconden dan Primoz Roglic.

Nadat de meeste favorieten waren geweest droogde het parcours steeds meer op en daar wist Yves Lampaert van te profiteren. Aan het eerste tussenpunt was Lampaert nog wat langzamer dan Van Aert, maar dankzij een zeer sterk tweede deel was hij aan de meet maar liefst vijf seconden sneller dan zijn landgenoot. In het vervolg kwam niemand meer aan de tijd van Lampaert, waardoor de Belg de eerste leider is in de Tour de France.