Journalist Willibrord Frequin (80) overleden

Journalist Willibrord Frequin (80) is overleden, meldt zijn familie aan persbureau ANP. Hij werkte in de jaren 70 en 80 als reporter bij het actualiteitenprogramma Brandpunt van de KRO en had later bij RTL en SBS eigen tv-programma's.

Frequin leed aan de ziekte van Parkinson. De presentatie in februari van een boek over zijn leven was een van Frequins laatste publieke optredens. Toen was al duidelijk hoe broos zijn gezondheid was.

Frequin heeft een veelbewogen carriëre achter de rug; tijdens zijn programma's ging hij enige sensatie niet uit de weg. Hij was een journalist in hart en nieren en heeft voor veel sensationele momenten op tv gezorgd. 

Frequin begon in 1963 zijn journalistieke loopbaan bij de KRO als assistent-regisseur bij Studio Sport en grote evenementen. Hij werd vooral bekend als reporter voor KRO’s Brandpunt. In die hoedanigheid ontmoette hij onder anderen paus Johannes Paulus II en Moeder Theresa. In 1976 was Frequin de enige televisieverslaggever die prins Bernhard van Lippe-Biesterfeld rechtstreeks vroeg wat hij vond van de beschuldigingen tegen hem inzake de Lockheed-affaire.

Frequin eindigde zijn carrière bij Brandpunt na de zogenaamde “hoofdenaffaire”. Later zou worden vastgesteld dat die reportage toch in grote zorgvuldigheid tot stand was gekomen. Frequin bleef programma’s maken bij de KRO.

In de jaren negentig ging Frequin aan de slag bij RTL 4, RTL 5 en later SBS6 als presentator van Achter Gesloten Deuren en De week van Willibrord. Dit laatste was een confronterend nieuwsprogramma waarin Frequin allerlei soorten onrecht in de samenleving aan de kaak stelde. Zijn journalistieke methode was zeer direct en werd al snel als controversieel bestempeld. Persiflages van zijn optreden en achtervolgingen verschenen in Kopspijkers en Koefnoen. Tussen 1996 en 2003 maakte Frequin ook Ooggetuige en Toppers.