FOK! Wat een weer!: actie in de tent?

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goeiedag!

Komt er dan eindelijk weer eens wat ruring in de tent? Ja en nee. Bepaalde delen van ons land maken morgen zeker kans op een paar stevige onweersbuien. Andere delen van het land zijn daar helaas van uitgesloten en dat zal daar ongetwijfeld tot geklaag en gezeur leiden, met als aanvoerder.... juist. Dan weet u al welk landsgedeelte zeker is uitgesloten.  

In de warme lucht die gister ook ons land heeft bereikt is een frontensysteem ontstaan. Daarop ontwikkelde zich boven Frankrijk al een aantal felle donderbuien. Dit hele gebeuren trekt geleidelijk in noordelijke richting, alleen de timing is gewoon volkomen fout. De huidige buien zullen in de loop van de avond en nacht grotendeels gaan uitsterven. Dat komt omdat de energie van de zon er dan uiteraard niet is. Ook is het geen goed georganiseerd koufront en dat speelt ook zeker mee. En al was dat wel zo geweest, ook dan heeft het westen meestal de minste kans. 

De restanten van de buien zorgen er voor dat in de loop van de nacht de bewolking gaat toenemen. Aan het einde van de nacht zou er in de zuidwestelijke helft misschien nog een buitje kunnen vallen als gevolg van de onstabiliteit op middelbare hoogte.

En dan trekt vandaag dat systeem over ons land. Ik zei het al, de hele westelijke helft hoeft nergens op te rekenen, omdat de wind daar dan al snel draait naar het westen en ook toeneemt. Dit zorgt voor een aanmerkelijke stabilisatie van de atmosfeer, dus buien kunnen dan helaas niet gevormd worden. 

Zodra de temperatuur gaat oplopen komt er dan ook weer meer energie beschikbaar en tevens zal de zeewind in het binnenland ook duidelijk minder zijn. Uiteindelijk denk ik dat er zich in de hele oostelijke helft van het land wel een paar stevige onweersbuien kunnen ontstaan. Toch sluit ik ook niet helemaal uit dat het feest pas in Duitsland echt losbarst.

De temperaturen liggen in het binnenland uiteraard het hoogst met maxima tussen de 23 en 27 graden. In het westen zal het opmerkelijk genoeg ook niet meteen sterk afkoelen en waarschijnlijk blijft het daar dan ook nét boven de 20 graden. Dit hangt wel af van eventuele laaghangende bewolking die zich mogelijk kan vormen. 

De kans op windstoten en hagel bij buien zijn aanwezig, doch niet op uitgebreide schaal. Verder staat er aan zee een vrij krachtige westenwind.

Niks dus voor hier. Nieuwe kansen zijn er waarschijnlijk pas op vrijdag. Genoeg gelegenheid voor de modellen om ook dit weer om zeep te helpen.  

Tot ziens!  

Nabij Naarden (Foto: DJMO)
In de schaduw was het goed toeven. Dit onder toezicht van een bok. (Foto: DJMO)


 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!