FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 16 mei 2022

Rusland lijkt inderdaad gewonde soldaten uit Azovstal te evacueren

Volgens het ministerie van Defensie in Moskou hebben Rusland en Oekraïne een staakt-het-vuren bereikt voor de Azov-staalfabriek in Mariupol, waarover al weken wordt gediscussieerd. De overeenkomst om gewonde Oekraïense soldaten te evacueren werd bereikt met "vertegenwoordigers van het Oekraïense leger die vastzitten in de staalfabriek van Azov", aldus het ministerie. De gewonden worden naar "medische faciliteiten" in de regio van Novoazovsk gebracht, die door Russische en pro-Russische strijders worden gecontroleerd. Aanvankelijk was er geen officiële bevestiging hiervan in Oekraïne. De regering in Kyiv heeft altijd geëist dat de gewonden werden overgebracht naar het door Oekraïne gecontroleerde gebied of naar een derde land.

Talloze Oekraïense strijders, sommigen gewond en onder de meest ongunstige omstandigheden, zouden al wekenlang standhouden op het omsingelde, uitgestrekte staalfabrieksterrein.

Update 22.30 uur: Persbureau Reuters bericht dat volgens een ooggetuige Oekraïense soldaten zijn weggevoerd uit de staalfabriek Azovstal. De ooggetuige vertelde dat ongeveer een dozijn bussen het fabrieksterrein hadden verlaten.

In eerste instantie was het niet mogelijk om vast te stellen hoeveel Oekraïense soldaten er in de bussen zaten. Het was ook onduidelijk of er gewonden in de bussen zaten. Volgens Oekraïense informatie zouden ongeveer 40 gewonde soldaten in de staalfabriek aanwezig zijn geweest en zouden er in totaal ongeveer 600 soldaten zich in de fabriek hebben verschanst.

Een commandant van de Oekraïense troepen die vastzaten in de Azovstal-staalfabriek in Mariupol, zei in een video dat hij bevelen van het opperbevel uitvoerde om het leven van de soldaten te redden. Hij liet open wat er precies werd bedoeld. Hij had het niet over capitulatie. Moskou had eerder gemeld dat er een overeenkomst was bereikt met Oekraïne om gewonde Oekraïense soldaten uit de staalfabriek te evacueren. Ze zouden via een humanitaire corridor naar de door Rusland gecontroleerde stad Novoazovsk worden gebracht, zei het Russische ministerie van Defensie. De Oekraïense onderminister van Defensie Hanna Malyar weigerde commentaar te geven op de televisie om het proces niet in gevaar te brengen, zei ze. "Aangezien het proces aan de gang is, kunnen we niet zeggen wat er momenteel gebeurt."

Op de Russische TV werd ook bericht over de evacuatie uit Azovstal getoond.

Eerdere berichtgeving:

Vertaling TASS Nieuwsbericht: "Maandag werd overeenstemming bereikt over de evacuatie van gewonde Oekraïense soldaten uit het grondgebied van de metallurgische fabriek Azovstal. Hiervoor is een vluchtgang geopend, meldt het RF-ministerie van Defensie.

"Op 16 mei is, als resultaat van onderhandelingen met vertegenwoordigers van Oekraïens militair personeel die op het grondgebied van de Azovstal-metallurgische fabriek in Mariupol vastzitten, een akkoord bereikt over het evacueren van de gewonden", aldus het ministerie.

Ze merkten ook op dat er momenteel een stilteregime is ingevoerd in het gebied van de staalfabriek en dat er een humanitaire corridor is geopend, waardoor gewonde Oekraïense militairen worden vervoerd naar een medische faciliteit in Novoazovsk van de Volksrepubliek Donetsk om hen alle nodige hulp te bieden.

Eerder op maandag gaf Eduard Basurin, plaatsvervangend hoofd van de Volksmilitieafdeling van de DPR, geen commentaar op de informatie waaruit bleek dat 10 mensen uit Azovstal vertrokken en zich overgaven in Mariupol, waar de achtergebleven Oekraïense groep stijders worden geblokkeerd.

Op 21 april noemde de Russische president Vladimir Poetin tijdens een ontmoeting met minister van Defensie Sergei Shoigu de aanval op Azovstal ongepast en beval hij deze te annuleren, waarbij hij het leger opdroeg deze industriële zone zodanig te blokkeren "dat een vlieg niet kan wegvliegen". Op 4 mei zei Shoigu tijdens een telefonische vergadering dat de overgebleven Oekraïense militaire groep veilig was geblokkeerd langs de hele omtrek van Azovstal. De Russische strijdkrachten blijven proberen de Oekraïnse strijders ervan te overtuigen hun wapens neer te leggen en burgers vrij te laten.

Op 4 mei zei de perssecretaris van het hoofd van de Russische staat, Dmitry Peskov, dat Russische troepen het grondgebied van de fabriek niet bestormden, maar pogingen van geblokkeerde militanten om ten strijde te gaan, onderdrukten."

Random Pics van de Dag #625

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Meerdere meldingen van 'needle spiking' in horecagelegenheden Amsterdam

De Amsterdamse politie heeft de afgelopen maanden een 'handvol' meldingen ontvangen over drogering met een injectienaald. De incidenten gebeurden in horecagelegenheden in de binnenstad. Om welke gelegenheden het gaat kan de politie niet zeggen. Zo meldt AT5

Rond de meldingen is nog veel onduidelijk. Zo ontbreekt er een motief, omdat er volgens de politie geen bijkomend strafbaar feit is gepleegd nadat de slachtoffers het gevoel hadden dat zij waren gedrogeerd. Ook kan niet meer worden vastgesteld of de slachtoffers inderdaad waren gedrogeerd en zo ja, waarmee. De politie roept slachtoffers op om direct bij een vermoeden naar een huisartsenpost te gaan.

De NOS publiceerde afgelopen week een interview met een 22-jarige vrouw die zei dat zij was gedrogeerd met een naald. De politie hield daarover tegen AT5/NH Amsterdam een slag om de arm, maar kan nu de meerdere meldingen toch bevestigen. Volgens de NOS zijn twee mannen van 19 jaar en een vrouw van 21 ook slachtoffer geworden in onder meer een Amsterdamse nachtclub. Die 21-jarige vrouw zegt tevens van haar bankpas en airpods te zijn beroofd.

Het onderzoek naar de meldingen loopt nog. Wel blijkt het opsporen van verdachten volgens een politiewoordvoerder lastig, omdat de meldingen gaan over drogeringen in een menigte. Ook is niet duidelijk hoe groot het probleem echt is, omdat centrale registratie ontbreekt. Het fenomeen is al langer bekend in Groot-Brittannië, Frankrijk en België.

Alpine beslist over toekomst Alonso rond Britse GP

Alpine verwacht rond de Britse Grand Prix de knoop door te hakken wie het stoeltje naast Esteban Ocon zal opvullen in 2023. Met het aflopende contract van Fernando Alonso aan het einde van dit seizoen heeft hij concurrentie van reserverijder Oscar Piastri.

Alonso heeft meermaals aangegeven nog lang niet klaar te zijn met de Formule 1 en aast op een contractverlenging. De Spanjaard is het rijden nog lang niet verleerd en lijkt daarmee een sterke kandidaat voor het zitje naast Ocon, wiens contract tot eind 2024 doorloopt. De Franse equipe zit daarmee met een luxeprobleem, want F2-kampioen Piastri klopt inmiddels ook aan de deur. Het Australische talent won in de opstapklassen het een na het andere kampioenschap, maar moet dit seizoen vanaf de zijlijn toekijken.

De geruchten gaan rond dat Alpine overweegt om Piastri te stallen bij Williams. Teambaas Otmar Szafnauer heeft hier echter geen weet van, maar erkent dat het uitlenen van zijn coureur aan een ander team tot de opties behoort: "Ik heb gehoord dat we hem zouden stallen bij Williams, maar daar weet ik niets van. Als we Oscar kunnen uitlenen aan een ander team zou hem dat ten goede komen. Hoe meer hij kan rijden, hoe beter. Daar denken we strategisch over na".

Het Franse team heeft voorlopig nog geen beslissing gemaakt, maar verwacht dit in de zomer te doen. "We hebben er nog niet over nagedacht. Het is ook nog een beetje vroeg, maar we verwachten halverwege juli een beslissing te maken, rond de Grand Prix op Silverstone", verklaarde Szafnauer.

Hongarije eist minstens 15 miljard voor goedkeuring van EU olie-embargo

Hongarije wil miljarden hulp van de Europese Unie in ruil voor zijn goedkeuring van het geplande olie-embargo tegen Rusland. In een videoboodschap op Facebook sprak de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijjarto over investeringen van 15 tot 18 miljard euro die nodig zouden zijn voor zijn land om de Russische olie de rug toe te keren.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU oefenen veel druk uit op Hongarije om steun te verlenen aan het olie-embargo tegen Rusland zoals dat in het zesde EU-sanctiepakket is gepland. 

"Het is belangrijk dat alle landen samen de weg van de olie-exit kunnen bewandelen", zei de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock op het overleg in Brussel. De Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken Alexander Schallenberg riep op tot eenheid in de EU. Men moet het publiek niet de indruk geven dat men het oneens met elkaar is. "Rusland houdt ons nauwlettend in de gaten." De Litouwse minister van Buitenlandse Zaken Gabrielius Landsbergis bekritiseerde: "We moeten als één naar buiten treden". 

De Vries in actie tijdens VT1 in Barcelona

Nyck de Vries zal in Barcelona zijn eerste meters maken tijdens een officieel F1-weekend. De coureur uit Friesland mag plaatsnemen in de Williams van Alex Albon tijdens de eerste vrije training op het Circuit de Barcelona-Catalunya. 

Omdat de teams dit seizoen verplicht zijn om twee keer een onervaren coureur in te zetten is De Vries komend weekend de gelukkige. Het zal niet de eerste keer zijn dat de Formule E-kampioen in een F1-bolide plaatsneemt. Als Mercedes-junior reed hij al eerder enkele testsessies buiten de GP-weekenden om.

De Vries liet weten in zijn nopjes te zijn: "Ik wil Williams bedanken voor deze kans. Dit is een prachtige kans om het team en de wagen beter te leren kennen. Ik vind het geweldig dat ik tijdens een Formule 1-weekend mag rijden. Het team ondersteunt me en de voorbereidingen lopen voorspoedig. Ik heb er zin in!"

Open beta voor MultiVersus in juli

DC en Warner Bros. kondigen een open beta aan voor MultiVersus, de Smash-actige game met DC- en Warner Bros.-personages in de hoofdrol. Neem het op in twee-tegen-twee gevechten in erg bizarre match-ups.

Ook is er een cinematische trailer vrijgegeven voor de game, die je uiteraard hieronder kunt bekijken. De open beta begint in juli, voor die tijd begint er op 19 mei nog een closed alpha. Daarvoor kun je je nog steeds hier opgeven.

MultiVersusis free to play en komt naar pc, PlayStation en Xbox. Een release date is nog niet bekendgemaakt.

Zweden gaat aanvraag NAVO-lidmaatschap indienen

Zweden wil lid worden van de NAVO. De Zweedse premier Magdalena Andersson zei in Stockholm dat het land een aanvraag zou indienen om te worden opgenomen in de defensiealliantie.

Eerder hebben alle partijen in het Zweedse parlement hun steun uitgesproken voor een aanvraag voor lidmaatschap.

Schietpartij speeltuin Zoetermeer, 8 verdachten opgepakt waarvan 2 weer vrij zijn

Zondagmiddag is een persoon zwaargewond geraakt bij een schietpartij bij de Obrechtrode. Zo meldt Regio15

Update 16 mei 15.00 uur: Nadat er in de omgeving van een speeltuin zondagmiddag 15 mei geschoten werd hielden agenten in totaal acht verdachten aan. Zes daarvan zitten nog vast voor verhoor. Het 17-jarige Leidschendamse slachtoffer ligt in het ziekenhuis en is inmiddels aanspreekbaar.

Bij de politiemeldkamer kwamen omstreeks 14.30 uur meerdere meldingen binnen dat er in de directe omgeving van de speeltuin aan de Paganinirode iemand neergeschoten was. Direct werden meerdere hulpdiensten naar de Paganinirode gestuurd. Terwijl ambulancepersoneel zich ontfermde over het slachtoffer zetten agenten de omgeving ruim af en werd een grote zoektocht ingesteld naar de verdachte(n). Dezelfde middag nog hielden agenten in samenwerking met de Koninklijke Marechaussee vier verdachten aan. Twee van hen bleken niets met de zaak te maken te hebben en werden later op de dag weer heengezonden. In de avonduren konden nog eens vier verdachten worden aangehouden. De aangehouden verdachten, Zoetermeerders in de leeftijd van 16 tot 21 jaar, zitten vast voor verhoor.

Eerdere berichtgeving zondag 15 mei: De schietpartij gebeurde om even na half drie bij een speeltuin in de wijk. Buurtbewoners zouden meerdere knallen hebben gehoord. Er werd daarom groot alarm geslagen.

Meerdere eenheden van de politie, de Koninklijke Marechaussee (KMAR), de ambulancedienst en de traumahelikopter met het Mobiel Medisch Team uit Rotterdam werden met spoed gealarmeerd. Ook vliegt de politiehelikopter boven het incident.

De traumahelikopter is op een veld in de omgeving geland. De politie is in de omgeving aan het zoeken naar de dader en is op verschillende punten in de stad aan het posten.

Het zwaargewonde slachtoffer is door de hulpdiensten in het speeltuintje aan zijn verwondingen behandeld.

Het slachtoffer is daarna met spoed en onder motorbegeleiding van de politie naar het ziekenhuis vervoerd.

Over de toedracht van de schietpartij is nog niets bekend. Er zijn meerdere verdachten gevlucht, de politie is naar hen op zoek. Het is niet bekend of het slachtoffer een minderjarige is of hoe het nu met diegene gaat. Een woordvoerder van de politie laat weten dat het onderzoek nog gaande is.

Update 18:00 uur: De KMAR heeft op straat één aanhouding verricht. Het arrestatieteam heeft een inval gedaan in een woning aan de Korsakovrode, daar zijn nog enkele verdachten aangehouden. Voor zover bekend zijn er vier personen aangehouden

Later vond er nog een schietpartij plaats in Zoetermeer, er is onderzoek gedaan maar de politie heeft niets aangetroffen. 

Ubisoft+ Classics wordt onderdeel van PlayStation Plus

Ubisoft maakt bekend dat Ubisoft+, hun abonnementsdienst waarmee je toegang hebt tot alle Ubisoft-titels, in de toekomst ook komt naar PlayStation en Xbox. Ubisoft+ is al beschikbaar op pc. Een datum hiervan is nog niet bekend.

Daarnaast maakt het bedrijf bekend dat een variant hierop, Ubisoft+ Classics, onderdeel wordt van PlayStation Plus Extra en Premium (de twee duurdere opties). Ubisoft+ Classics biedt, zoals de naam al doet vermoeden, voornamelijk wat oudere Ubisoft-games. Op de launch worden 27 games beschikbaar (zie lijst hieronder). De lijst met games moet voor het einde van 2022 uit zijn gegroeid tot ruim vijftig titels.

In Europa lanceert Ubisoft+ Classics op 23 juni.

 • Assassin’s Creed Valhalla

 • For Honor

 • The Crew 2

 • Child of Light

 • Eagle Flight

 • Far Cry 3: Blood Dragon

 • Far Cry 3 Remaster

 • Far Cry 4

 • Legendary Fishing

 • Risk: Urban Assault

 • South Park: The Fractured but Whole

 • South Park: The Stick of Truth

 • Space Junkies

 • Star Trek: Bridge Crew

 • Starlink: Battle for Atlas

 • STEEP

 • The Crew

 • The Division

 • Trackmania Turbo

 • Transference

 • Trials Fusion

 • Trials of the Blood Dragon Game

 • Trials Rising

 • Valiant Hearts: The Great War

 • Watch Dogs

 • Werewolves Within

 • ZOMBI

Abortus in de VS: 'waarom Roe vs Wade moet worden verdedigd'

"Abortus is een diep morele kwestie waarover Amerikanen sterk tegenstrijdige meningen hebben." Zo begint een ontwerpadvies van Associate Justice Samuel Alito, dat op 2 mei 2022 uitlekte van het Amerikaanse Hooggerechtshof. Indien dit advies wordt bekrachtigd, zou dit oordeel de eerdere beslissingen van het Hof om het recht op toegang tot abortus vast te stellen, terzijde schuiven. In de woorden van Alito, "de bevoegdheid om abortus te reguleren moet worden teruggegeven aan de mensen en hun gekozen vertegenwoordigers". Het oordeel van het Hof berust op een strikt historische uitleg van de Amerikaanse grondwet: "De grondwet verwijst niet naar abortus, en geen enkele grondwettelijke bepaling beschermt een dergelijk recht impliciet." Deze merkwaardige tekst stelt abortus herhaaldelijk gelijk met moord.

De "Due Process"-clausule van het 14e Amendement op de Grondwet is de belangrijkste grondslag geweest voor het recht van Amerikaanse vrouwen op een abortus. Dat amendement van 1868 werd aangenomen in de periode van de Amerikaanse Wederopbouw, toen de bevoegdheden van de staten aan bepaalde beperkingen werden onderworpen.

Het doel van het amendement was te voorkomen dat staten de vrijheden van hun burgers al te zeer zouden inperken. Die waarborg van persoonlijke vrijheid, zo had het Hooggerechtshof eerder geoordeeld, betrof ook zwangere vrouwen, die onder bepaalde voorwaarden, een abortus wilden laten uitvoeren.

Alito verwierp die redenering. Hij betoogde dat een recht dat niet in de Grondwet wordt genoemd, alleen kan worden beschermd als kan worden aangetoond dat het diepe wortels heeft in de geschiedenis en de traditie van de natie. Abortus voldoet niet aan die voorwaarde. Erger nog, Roe was een oefening in "ruwe rechterlijke macht", het "kortsluitte het democratisch proces", en het was "gruwelijk verkeerd" vanaf het allereerste begin. Het was nu tijd, volgens Alito, "om de geschiedenis recht te zetten".

Wat zo schokkend, onmenselijk en irrationeel is aan dit ontwerpadvies van Alito is dat het Hooggerechtshof zijn advies baseert op een 18e eeuws document dat geen enkel zicht kan hebben op de realiteit van de 21e eeuw voor vrouwen. Geschiedenis en traditie kunnen worden gerespecteerd, maar zij mogen slechts gedeeltelijke gidsen zijn. De wet moet in staat zijn zich aan te passen aan nieuwe en voorheen onvoorziene problemen en benarde omstandigheden.

Hoewel Alito een uitputtende juridische omschrijving van abortus geeft, gaat hij volstrekt voorbij aan de gezondheid van vrouwen die vandaag de dag een abortus wensen. Onbedoelde zwangerschap en abortus komen over de hele wereld voor. Wereldwijd zijn er jaarlijks ongeveer 120 miljoen onbedoelde zwangerschappen. Daarvan eindigt drievijfde in een abortus. En daarvan wordt naar schatting 55% veilig gedaan, dat wil zeggen uitgevoerd volgens een medisch aanbevolen methode en door een opgeleide hulpverlener. Dit betekent dat 33 miljoen vrouwen een onveilige abortus ondergaan, waarbij hun leven in gevaar wordt gebracht doordat wetten de toegang tot veilige abortusmogelijkheden beperken.

In de VS is het percentage onbedoelde zwangerschappen onder zwarte vrouwen twee keer zo hoog als onder niet-Spaanse blanke vrouwen. En het moedersterftecijfer voor zwarte vrouwen, waarvan een groot deel door een onveilig uitgevoerde abortus wordt veroorzaakt, is bijna drie keer zo hoog als voor blanke vrouwen. Deze scherpe verschillen tussen ras en klasse vereisen dringend oplossingen, niet nog meer wettelijke belemmeringen.

Feit is dat als het Amerikaanse Hooggerechtshof zijn ontwerpbesluit bekrachtigt, hierdoor vrouwen onnodig zullen sterven. De rechters die voor de vernietiging van Roe vs Wade stemmen zullen er niet in slagen om een einde te maken aan abortus, zij zullen er alleen in slagen een einde te maken aan veilig uitgevoerde abortus. Alito en zijn aanhangers zullen het bloed van vrouwen aan hun handen hebben kleven.

De Guttmacher-Lancet Commission on Sexual and Reproductive Health and Rights For All uit 2018 concludeerde dat deze rechten, waaronder het recht op  het veilig kunnen ondergaan van een  abortus en de behandeling van complicaties na een onveilig uitgevoerde abortus, centraal staan in elke opvatting over het welzijn van een vrouw en gendergelijkheid.

De beschikbaarheid van een essentieel pakket van seksuele en reproductieve gezondheidsinterventies zou een fundamenteel recht moeten zijn voor alle vrouwen - waaronder een alles omvattende seksuele voorlichting; toegang tot moderne voorbehoedsmiddelen; veilige abortusmogelijkheden; preventie en behandeling van HIV en andere seksueel overdraagbare ziekten; preventie en behandeling van gender-gerelateerd geweld; advies inzake seksuele gezondheid; en hulp bij onvruchtbaarheid. Wat voor samenleving is de VS geworden wanneer een kleine groep rechters vrouwen, hun gezinnen en hun gemeenschappen, die zij geacht worden te beschermen, schade mag berokkenen?

De weg vooruit is onduidelijk en gevaarlijk. Het betoog van dit Hof wijst op mogelijke toekomstige schendingen van een hele reeks andere burgerrechten, van het homohuwelijk tot het gebruik van voorbehoedsmiddelen. Ondanks dringende verzoeken van een aantal Congresleden, ziet het er niet naar uit dat de regering Biden de uitspraak van Roe vs Wade nog in de wet zal verankeren.

Dat een Hof op het punt staat een gezondheidsbeleid door te drukken dat door slechts 39% van de Amerikaanse bevolking wordt gesteund, is rampzalig. Als het Hof vrouwen het recht op een veilige abortus ontzegt, zal dat een juridische bekrachtiging zijn van de zeggenschap van de overheid over vrouwen - een verbijsterende tegenslag voor de gezondheid en de rechten van vrouwen, een beslissing die wereldwijde gevolgen zal hebben.

Roe v. Wade in het kort
Roe vs Wade is een mijlpaalarrest van het Amerikaanse Hooggerechtshof uit 1973, waarin dit hof een oordeel uitsprak over de toenmalige abortuswetgeving in de Verenigde Staten. Het hof oordeelde dat de meeste wetten die de praktijk van abortus verboden of hiervoor restricties oplegden ongrondwettelijk waren, omdat het hof oordeelde dat het 'recht op abortus' besloten lag in het grondwettelijke 'recht op privacy'. Met dit arrest mochten staten met dergelijke wetgeving deze niet meer handhaven. Het is een van de meest controversiële uitspraken geweest uit de geschiedenis van het Amerikaans Hooggerechtshof.

Jane Roe, een alias voor Norma McCorvey, was een alleenstaande vrouw uit Dallas. Henry Wade was de openbare aanklager van Dallas County. De zaak kwam naar voren in maart 1970 op aansporen van Sarah Weddington, een jonge advocate uit Austin, die van oordeel was dat de toen geldende abortuswetgeving in Texas ongrondwettelijk was in de zin dat ze een aanslag betekende op de privacyrechten van de vrouw. Toen het Hooggerechtshof McCorvey in 1973 gelijk gaf, was ze inmiddels echter reeds bevallen van haar kind, dat afgestaan was aan een kinderloos echtpaar in Dallas. Bij deze adoptie had niemand het nieuwe gezin ingelicht over de band met de nog lopende rechtszaak. Dit kind kwam daar pas achter toen haar werkelijke moeder McCorvey in 1989 verlangde herenigd te worden met haar kinderen.

McCorvey werd in de jaren 1990 een boegbeeld van de pro-life-beweging. De toen 43-jarige McCorvey zou 'tot inkeer gekomen' zijn gekomen na een documentaire over abortus. Ze had naar eigen zeggen 'het licht gezien' en vriendschap gesloten met de evangelische dominee Philip Benham en haar contact met de 40-jarige Connie Gonzales verbroken. Sterker nog, ze deed actief mee in een betoging tegen abortus, euthanasie en het homohuwelijk. In een documentaire, gefilmd kort voor haar overlijden in 2017, verklaarde McCorvey dat ze nog steeds voor abortusrechten was en dat ze de anti-abortusgroepen alleen had gesteund omdat ze ervoor betaald werd.

De uitspraak die het recht op abortus vastlegt, bleef zeer controversieel in de VS. Vooral in de meer conservatieve staten kon men zich hier niet in vinden. Binnen conservatieve groeperingen werd in de daaropvolgende decennia ingezet op een conservatieve meerderheid in het Hooggerechtshof, waardoor Roe v. Wade ongedaan gemaakt zou kunnen worden.

Tijdens het presidentschap van Donald Trump werden drie Hoge Rechters benoemd, waardoor een duidelijke conservatieve meerderheid in het Hooggerechtshof ontstond. In mei 2022 lekten ontwerpadviezen uit van dit Hof, waarin het nationale abortusrecht ongedaan maakt zou worden. De voorgestelde afschaffing van dit recht op abortus zou inhouden dat individuele staten weer op staatsniveau mogen bepalen wat hun wetgeving op het gebied van abortus wordt. In conservatievere staten betekent dit naar verwachting dat de toegang tot veilige abortusmogelijkheden voor vrouwen moeilijker of zelfs onmogelijk wordt, en de begeleiding bij zwangerschappen wegvalt door sluiting van Planned Parenthood klinieken. Het nieuws leidde in Verenigde Staten maar ook daarbuiten tot protesten.

Oekra´ens bataljon bereikt Russische grens bij Charkov

In het gebied rond de stad Charkov (Kharkiv) heeft een Oekraïens bataljon de Russische grens bereikt. De soldaten vierden hun succes met een video waarin zij president Volodymyr Zelenskyy toespraken.

De eenheid is opgerukt naar de grens van de Russische Federatie, zei een van hen in de opname, die het Oekraïense ministerie van Defensie op Facebook plaatste. "Mr President, we hebben ze bereikt. We zijn er."

Andere soldaten toonden het overwinningsteken en staken hun vuisten in de lucht. Russische troepen hadden zich eerder teruggetrokken uit het gebied rond Charkov, de op een na grootste stad van Oekraïne in het oosten van het land. De gouverneur zei dat de stad al dagen geen Russische granaten heeft gezien, maar dat het omliggende gebied nog steeds werd aangevallen.

Zweden gaat in gesprek met Turkije voor toestemming NAVO-lidmaatschap

Zweden wil diplomaten naar Turkije sturen om de bedenkingen over het geplande NAVO-lidmaatschap van Zweden weg te nemen. Dat maakt minister van Defensie Peter Hultqvist bekend. Hultqvist vertelt aan tv-zender SVT dat het doel is om in dialoog duidelijk te maken hoe het probleem kan worden opgelost en wat er werkelijk op het spel staat.

Turkije had bezwaar gemaakt tegen de toetredingsplannen van Zweden en Finland, onder meer verwijzend naar de manier waarop de twee landen omgaan met de Koerdische Arbeiderspartij PKK, die Turkije classificeert als een terroristische organisatie. De regering in Ankara eist ook dat de twee landen hun verbod op de verkoop van bepaalde wapens aan Turkije opheffen

Britse inlichtingendienst: Wit-Rusland gaat Oekra´ense troepen 'bezighouden'

Volgens een inschatting van de Britse geheime diensten zal Wit-Rusland waarschijnlijk strijdkrachten uit Oekraïne gaan 'bezighouden' door troepen te stationeren aan de grens.

Volgens een rapport van het Ministerie van Defensie in Londen wil Minsk special forces, luchtverdediging, artillerie-eenheden en raketwerpers naar oefengebieden in het westen van het land sturen. Dit zal "waarschijnlijk Oekraïense troepen daar aan het werk houden, zodat ze niet kunnen worden ingezet om Donbass te ondersteunen."

In tegenstelling tot aanvankelijke speculaties, zijn Wit-Russische troepen volgens het rapport niet eerder betrokken geweest bij gevechtsoperaties. Het grensgebied werd echter wel gebruikt als startpunt voor Russische opmars naar Kyiv en Tsjernihiv en voor luchtaanvallen.

President Alexander Loekasjenko weegt de balans tussen zijn steun aan Rusland en het vermijden van directe militaire betrokkenheid. Een dergelijke betrokkenheid zou kunnen leiden tot verdere westerse sancties, vergeldingsaanvallen vanuit Oekraïne en ontevredenheid in zijn eigen leger.

Volgens het Wit-Russische staatspersbureau Belta veroorzaken de westerse sancties tegen Wit-Rusland miljarden schade. "Vanwege de sancties wordt bijna alle Wit-Russische export naar de landen van de Europese Unie en Noord-Amerika geblokkeerd", citeerde premier Belta Roman Golovchenko uit een transcript van een interview met de in Dubai gevestigde televisiezender Al-Arabiya. De schade bedraagt "zo'n 16 tot 18 miljard dollar per jaar"

Kremlin: NAVO toetreding Zweden en Finland is 'ernstige fout'

De Russische vice-minister van Buitenlandse Zaken Sergei Ryabkov heeft de toelating van Finland en Zweden tot de NAVO beschreven als een "ernstige fout met verstrekkende gevolgen". Dit zou de militaire spanningen doen toenemen, waarschuwde Ryabkov volgens het Interfax-agentschap.

Een dergelijke stap zou de wereldsituatie radicaal veranderen. In een gesprek met de twee Noordse landen voegde hij eraan toe: "Je moet niet de illusie hebben dat we het maar accepteren." Hij voegde eraan toe: "Het is ons duidelijk dat de veiligheid van Zweden en Finland niet zal worden versterkt door deze beslissing."

President Vladimir Poetin had eerder gesproken over een fout van Helsinki in een telefoongesprek met het Finse staatshoofd, Sauli Niinistö. Er zou geen dreiging zijn vanuit Rusland.

Ketheltunnel (A4) weer open voor verkeer

De Ketheltunnel bij Rotterdam is in beide richtingen afgesloten vanwege personeelstekorten. Dit meldt Rijkswaterstaat op Twitter.

Veiligheid staat voorop volgens Rijkswaterstaat en om die te waarborgen is toezicht in de tunnels essentieel. Er wordt hard gewerkt aan een oplossing. Verkeer in beide richtingen kan omrijden via de A13 en A20.

Update 09:09 uur
De tunnel is zojuist weer vrijgegeven voor het verkeer. Er is iemand gevonden die het toezicht op de tunnel kan houden. 

Sprinter Hoogland geklopt in Nations Cup, Van Schip derde op omnium

In het Canadese Milton is de tweede etappe van de UCI Nations Cup in het baanwielrennen afgerond. Zondagavond stonden de laatste onderdelen op het programma, met net als op de drie eerdere dagen wisselend Nederlands succes.

Keirin vrouwen
Met de finale in volle gang ging het fout: wereldkampioene Lea Friedrich maakte een zwieper, waardoor de Canadese Lauriane Genest, Yuka Kobayashi uit Japan en de Nederlandse Steffie van der Peet hard onderuit knalden. Kelsey Mitchell schonk Canada de winst, voor Friedrich en Sato, tot de jury anders besloot: Friedrich werd teruggezet naar plek zes, de drie gevallen dames kregen allemaal plek drie toegewezen. Laurine van Riessen finishte als derde in de kleine finale, Hetty van der Wouw ging er in de herkansingen uit.

Individuele sprint mannen
De hele dag toonde Jeffrey Hoogland tekenen van zwakte, hoewel de doorgaans zo dominante olympisch kampioen het wel tot de finale schopte. Daarin was de Australiër Matthew Richardson echter in beide heats simpelweg een maat te groot, dus werd Hoogland voor de verandering tweede. De Brit Jack Carlin klopte Mateusz Rudyk uit Polen in de strijd om plek drie, Sam Ligtlee sneuvelde in de kwartfinales en Tijmen van Loon ging er in de eerste ronde uit.

Omnium mannen
Het slotonderdeel, de puntenkoers, begon met een ruime leiding voor de Brit Ethan Hayter, die de scratch en afvalkoers won en tweede werd in de tempokoers. Jan Willem van Schip volgde op plek twee, voor de Amerikaan Gavin Hoover en de Duitser Tim Torn Teutenberg. Hayter kwam geen moment in gevaar en pakte overtuigend de winst, Hoover wipte over Van Schip naar plek twee. De Nederlander werd nog wel derde, voor Teutenberg en Vincent Hoppezak, die van de negende plek op wist te klimmen.

Koppelkoers vrouwen
Vanaf het begin waren Elisa Balsamo en Chiara Consonni dominant: het Italiaanse duo won de eerste drie sprints en verdedigde de eerste plek daarna met verve. Zij pakten de winst, voor Alexandra Manly/Chloe Moran uit Australië en Mia Griffin/Alice Sharpe voor Ierland.

FOK! Wat een weer!: actie in de tent?

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goeiedag!

Komt er dan eindelijk weer eens wat ruring in de tent? Ja en nee. Bepaalde delen van ons land maken morgen zeker kans op een paar stevige onweersbuien. Andere delen van het land zijn daar helaas van uitgesloten en dat zal daar ongetwijfeld tot geklaag en gezeur leiden, met als aanvoerder.... juist. Dan weet u al welk landsgedeelte zeker is uitgesloten.  

In de warme lucht die gister ook ons land heeft bereikt is een frontensysteem ontstaan. Daarop ontwikkelde zich boven Frankrijk al een aantal felle donderbuien. Dit hele gebeuren trekt geleidelijk in noordelijke richting, alleen de timing is gewoon volkomen fout. De huidige buien zullen in de loop van de avond en nacht grotendeels gaan uitsterven. Dat komt omdat de energie van de zon er dan uiteraard niet is. Ook is het geen goed georganiseerd koufront en dat speelt ook zeker mee. En al was dat wel zo geweest, ook dan heeft het westen meestal de minste kans. 

De restanten van de buien zorgen er voor dat in de loop van de nacht de bewolking gaat toenemen. Aan het einde van de nacht zou er in de zuidwestelijke helft misschien nog een buitje kunnen vallen als gevolg van de onstabiliteit op middelbare hoogte.

En dan trekt vandaag dat systeem over ons land. Ik zei het al, de hele westelijke helft hoeft nergens op te rekenen, omdat de wind daar dan al snel draait naar het westen en ook toeneemt. Dit zorgt voor een aanmerkelijke stabilisatie van de atmosfeer, dus buien kunnen dan helaas niet gevormd worden. 

Zodra de temperatuur gaat oplopen komt er dan ook weer meer energie beschikbaar en tevens zal de zeewind in het binnenland ook duidelijk minder zijn. Uiteindelijk denk ik dat er zich in de hele oostelijke helft van het land wel een paar stevige onweersbuien kunnen ontstaan. Toch sluit ik ook niet helemaal uit dat het feest pas in Duitsland echt losbarst.

De temperaturen liggen in het binnenland uiteraard het hoogst met maxima tussen de 23 en 27 graden. In het westen zal het opmerkelijk genoeg ook niet meteen sterk afkoelen en waarschijnlijk blijft het daar dan ook nét boven de 20 graden. Dit hangt wel af van eventuele laaghangende bewolking die zich mogelijk kan vormen. 

De kans op windstoten en hagel bij buien zijn aanwezig, doch niet op uitgebreide schaal. Verder staat er aan zee een vrij krachtige westenwind.

Niks dus voor hier. Nieuwe kansen zijn er waarschijnlijk pas op vrijdag. Genoeg gelegenheid voor de modellen om ook dit weer om zeep te helpen.  

Tot ziens!  

Nabij Naarden (Foto: DJMO)
In de schaduw was het goed toeven. Dit onder toezicht van een bok. (Foto: DJMO)


 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Ravage na explosie aan Hoofdweg in Amsterdam

Bij een explosie aan de Hoofdweg in Amsterdam vannacht is veel schade ontstaan. Vermoedelijk is er (zwaar) vuurwerk gebruikt. 

Er zouden meerdere panden beschadigd zijn. De forensisch opsporing doet onderzoek naar de toedracht van het incident. 

18- tot 35-jarigen bewogen minder in 2021

In 2021 voldeed bijna de helft van de Nederlanders van 4 jaar of ouder aan de Beweegrichtlijnen. Dit is evenveel als in 2017, toen de Beweegrichtlijnen werden ingevoerd. Meer kinderen van 4 tot 12 jaar en mensen van 75 jaar of ouder zijn voldoende gaan bewegen. Volwassenen tussen de 18 en 35 jaar bewogen echter in 2021 minder dan in de voorgaande jaren. Dit blijkt uit de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor 2021 van het CBS, in samenwerking met het RIVM. In dit onderzoek beantwoordden mensen diverse vragen over beweeggedrag en sport.

Van de Nederlandse bevolking van 4 jaar of ouder voldeed 47 procent in 2021 aan de Beweegrichtlijnen. 52 procent voldeed aan het onderdeel matig intensieve inspanningen, zoals fietsen, hardlopen en zwemmen. Dit is iets minder dan in 2019 en 2020, maar evenveel als in 2017 en 2018. Daarnaast voldeed 84 procent aan het onderdeel bot- en spierversterkende activiteiten, zoals bijvoorbeeld bij atletiek, voetbal en dansen.

Meer 4- tot 12-jarigen bewogen voldoende
In 2021 voldeed 62 procent van de kinderen van 4 tot 12 jaar aan de Beweegrichtlijnen. Dat is vrijwel evenveel als in 2020. Het aandeel kinderen dat voldeed aan de Beweegrichtlijnen lag in 2020 en 2021 hoger dan in 2017-2019. Kinderen van 4 tot 12 jaar zijn meer gaan buitenspelen en wandelden vaker naar school.
Van de jongeren van 12 tot 18 jaar voldeed 36 procent in 2021 aan de Beweegrichtlijnen. Dit was vrijwel gelijk aan de voorgaande jaren (2017-2019). In 2019 en 2020 voldeden meer jongeren aan de Beweegrichtlijnen dan in 2017 en 2018.

Volwassenen van 18 tot 35 jaar zijn minder gaan fietsen
In 2021 voldeden minder 18- tot 65-jarigen (48 procent) aan de Beweegrichtlijnen dan in de periode van 2018 tot en met 2020 (50 procent tot 56 procent). In 2020 was het percentage het hoogst met 56 procent. De daling kan vooral worden toegeschreven aan de 18- tot 35-jarigen: van deze leeftijdsgroep voldeed in 2021 50 procent aan de Beweegrichtlijnen, tegen 54 procent in 2017 en 2018. Zij zijn minder gaan fietsen naar werk en in hun vrije tijd. Volwassenen van 35 tot 50 jaar en van 50 tot 65 jaar bewogen ongeveer evenveel als in de afgelopen jaren, in 2020 iets meer.

75-plussers zijn meer gaan bewegen
75-plussers voldeden het minst vaak aan de Beweegrichtlijn, maar dit aandeel nam wel toe: van 27 procent in 2017 naar 33 procent in 2021. Zij zijn verschillende activiteiten meer gaan doen, met name wandelen in hun vrije tijd. Van de 65- tot 75 jarigen voldeed 49 procent aan de Beweegrichtlijnen, dit is nagenoeg gelijk gebleven. In 2018 (44 procent) was dit wel lager dan in 2021.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #660
special
Weekend gifdump #74
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #111
special
VrijMiBabes #111 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #659
special
Chasner maakt plaat met Afrojack: "Het ulitieme festivalgevoel"
©FOK.nl e.a.