OekraÔne: oorlog voor het einde van het jaar voorbij, staatsgreep Rusland al gaande

In een uiterst optimistische prognose voorspelt het hoofd van de Oekraïense militaire inlichtingendienst dat de oorlog tegen het einde van het jaar zal eindigen met een Russische nederlaag. Uiterlijk half augustus komt er een ommekeer op de fronten, vertelde generaal-majoor Kyrylo Budanov vrijdagavond aan de Britse omroep Sky News. Het keerpunt komt in de tweede helft van augustus, vervolgde Budanov.

De generaal-majoor is er ook van overtuigd dat er bij een nederlaag een wisseling van de Russische leiding zou plaatsvinden. Dit proces is al gestart. Op de vraag of er een staatsgreep aan de gang was, antwoordde hij kortaf "ja". Kremlin-chef Vladimir Poetin was in slechte "geestelijke en fysieke conditie en erg ziek". Hij heeft kanker en andere ziekten. 

Tegen het einde van het jaar zal Oekraïne de controle over al zijn grondgebieden terug hebben gekregen, inclusief het Krim-schiereiland. De functionaris van de geheime dienst weersprak dat de Russische strijdkrachten als sterk zouden moeten worden beschouwd. Dat is een mythe. Ze zijn niet sterk. "Het is gewoon een horde mensen met geweren", zei hij over het Russische leger.