Poetin: separatistische gebieden komen nooit meer onder Oekra´ens beheer

De Russische president Vladimir Poetin wil ervoor zorgen dat de door separatisten bezette gebieden in de Donbass van Oekraïne nooit meer onder Oekraïens beheer komen te vallen. Zo beloofde hij dat het hoofd van de zelfverklaarde Volksrepubliek Loehansk, Leonid Passechnik, in een bericht.

Rusland steunt de separatisten in het industriële hart van Oekraïne al jaren en erkende de Donbass-regio's Loehansk en Donetsk als onafhankelijk vóór de invasie. Volgens het bericht van het Kremlin zei Poetin: "Ik ben er zeker van dat we door onze gezamenlijke inspanningen de onafhankelijkheid, soevereiniteit en territoriale integriteit van de Volksrepubliek Loehansk zullen verdedigen."

Van zijn kant zei Pasechnik dat ze nooit terug wilden naar Oekraïense controle, en de meeste inwoners wilden dat het separatistische gebied een deel van Rusland zou worden. Moskou heeft geprobeerd zijn offensief in Oekraïne te rechtvaardigen door onder meer te beweren dat Kyiv van plan was de separatistische gebieden aan te vallen. Rusland zou hebben ingegrepen om de mensen daar te beschermen.