Chaotische F3-race Imola prooi voor Stanek

De jongelingen in de Formule 3 hebben hun raceweekeinde op het circuit van Imola zondagochtend afgesloten met de hoofdrace. Dat zorgde op de halfnatte baan voor flink wat chaotische taferelen en uiteindelijk een prima vermakelijke race.

Zane Maloney zorgde voor de eerste Barbadiaanse poleposition ooit en had Roman Stanek naast zich, met Jak Crawford en Gregoire Saucy op rij twee en Oliver Bearman met Victor Martins op de derde rij. Niet iedereen vertrok op dezelfde banden en op de intermediates schoten Caio Collet, Franco Colapinto en Alexander Smolyar respectievelijk acht, tien en twaalf posities naar voren: zij vormden na amper anderhalve ronde de top-3.

Reece Ushijima en Brad Benavides kwamen in het achterveld met elkaar in de clinch, waardoor de safety car in actie kwam. Collet kwam gelijk naar binnen voor een setje slicks, net als Colapinto en Smolyar, waardoor Maloney en Stanek weer naar de eerste posities gingen, gevolgd door Bearman.

Josep Maria Marti was ondertussen geweldig bezig: hij was gestart als 24e, reed op zijn intermediates naar voren en werkte zich bij de herstart op naar de tweede plek, kort daarop gevolgd door een succesvolle aanval op Maloney's leidende positie. Teamgenoot Hunter Yeany kende een vergelijkbare opmars en zag op de derde plek, achter Maloney en voor diens teamgenoot Stanek.

Een ronde of twee na de herstart leek het punt bereikt te zijn waarop de intermediates eraan gingen: Maloney ging rap voorbij Marti en gelijk nadat de ietwat herstelde Benavides zijn auto in de bandenstapel parkeerde kwamen Marti én Yeany binnen voor slicks - de safety car betrad ondertussen de baan.

Na inmiddels nog altijd maar tien ronden konden we weer door, met Maloney, Stanek, Bearman en Crawford op kop. Dat was althans de bedoeling, maar helemaal lekker pakte dat niet uit: bij het opkomen van het rechte stuk draaide leider Maloney het gras op, de Barbadiaan was gezien. Bearman nam ondertussen de leiding over van Stanek, Crawford en Saucy volgden.

Nadat Maloney's auto weg was gesleept kon er echt weer geracet worden, Bearman kwam als leider immers wél de laatste bocht door. Bearman sloeg even een gaatje, maar Stanek kwam terug en in de slotronden ontstond zo een heerlijk gevecht tussen de twee. Met twee ronden te gaan kon Trident-coureur Stanek zich dan voorbij Bearman knokken, terwijl Crawford zag hoe Saucy en Isack Hadjar achter hem duelleerden om plek vier.

Crawford kon PREMA-teamgenoot Bearman al snel aanvallen en nam de tweede plek over in de laatste ronde. In de allerlaatste bocht van de race deed Saucy nog een poging bij Bearman, maar die tikte hem in de rondte: Hadjar ging er voorbij en werd achter Stanek en Crawford derde, Bearman finishte als vierde en een woeste Saucy finishte niet.