Debat mondkapjesdeal: Hugo overleeft motie van wantrouwen, mag aanblijven

Minister Hugo de Jonge (CDA) ligt zwaar onder vuur in het Kamerdebat over zijn bemoeienis met de aanloop naar de mondkapjesdeal met Sywert van Lienden. Oppositiepartijen keuren de ‘CDA-vriendjespolitiek’ af. Lees meer bij het AD.

Update 22.45 uur: Hugo de Jonge mag aanblijven als minister na een zeer zwaar debat over de Sywert van Lienden -deal. Een flink deel van de Tweede Kamer vindt dat de CDA’er moet opstappen na zijn bemoeienis met de mondkapjes-bestelling, maar de coalitie blijft De Jonge steunen: "De Kamer is niet eerlijk, niet tijdig en niet volledig geïnformeerd".

De PvdA diende samen met PVV, SP, GL, PvdD, FVD, Denk, BBB en BVNL een motie van wantrouwen in, maar die haalde geen meerderheid. Die werd ook gesteund door Volt-leider Laurens Dassen, een verdeeld JA21 en Kamerlid Pieter Omtzigt. De motie kreeg 52 stemmen voor, 72 tegen. Ook een motie van afkeuring kreeg geen meerderheid.

Update 19.25 uur: Hugo de Jonge heeft zojuist in de Tweede Kamer zijn 'oprechte excuses' aangeboden vanwege het niet volledig informeren over het contact dat hij had met ondernemer Sywert van Lienden in de mondkapjesdeal. Hij blijft erbij dat hij niet betrokken is geweest bij de deal zelf. De Jonge vecht nog altijd voor zijn politieke leven.

Update 17.30 uur: De WhatsAppberichten over de mondkapjesdeal met Sywert van Lienden zijn vrijgegeven na aandringen van minister Hugo de Jonge zelf, nadat onrust was ontstaan over zijn rol hierin. Dat zegt minister Conny Helder, verantwoordelijk voor Langdurige Zorg. De oppositie, die al lang om meer informatie over de deal vraagt, noemt dit 'problematisch'.

“De stukken zijn naar de Kamer gekomen omdat minister De Jonge mij een brief heeft gestuurd omdat hij zijn rol op dit moment wil toelichten”, zegt Helder in het debat. “Daarbij zijn deze apps en mails meegestuurd als onderliggende informatie.” Ze had de informatie zelf liever toegezonden op het moment dat Deloitte een onderzoek hiernaar had afgerond. Zo meldt Skipr

Het debat is momenteel geschorst en gaat rond 20.45 uur verder met de inbreng van Hugo de Jonge persoonlijk. 

De coalitiepartijen lijken De Jonge vooralsnog te steunen. Zo wil D66 eerst een extern onderzoek naar De Jonges actieve bemiddeling tussen Van Lienden en de overheidsinkopers afwachten.

Enkele oppositiepartijen overwegen wel een motie van wantrouwen in te dienen, de fracties van GroenLinks en PvdA sluiten steun voor die motie niet uit.

Volg het debat over de mondkapjesdeal hier live: