Satellietbeelden: lichamen lagen al op straat in Bucha voor vertrek Russen

Volgens Maxar bevestigen Amerikaanse satellietbeelden dat sommige van de lichamen die in de buitenwijk Bucha in Kyiv zijn aangetroffen, daar al lagen voordat de Russische troepen vertrokken. De "high definition"-beelden "bevestigen recente video's en foto's op sociale media waarop lichamen te zien zijn die al weken op straat liggen", aldus een woordvoerder van Maxar Technologies.

Half maart toonden satellietbeelden van een straat in Bucha al verschillende lichamen van vermoedelijke burgers op of bij de weg. Verschillende lichamen werden hier aangetroffen door Oekraïense functionarissen nadat de Russische troepen zich begin april hadden teruggetrokken. Fotografen van persbureau AFP zagen afgelopen zaterdag tijdens een bezoek zo'n twintig lichamen in burger - sommigen met hun handen vastgebonden. Het Russische ministerie van Defensie had de beelden omschreven als "nep". De lichamen zouden er volgens de Russen niet hebben gelegen toen de Russische troepen zich op 30 maart terugtrokken.

De New York Times vergeleek de satellietbeelden met verschillende beelden van Oekraïense functionarissen en internationale media en bevestigde dat sommige lichamen zich al weken voor de Russische terugtrekking in de positie bevonden. De beelden van de lijken hebben veel internationale afschuw veroorzaakt.