Brussel likt zijn wonden, 70 aanhoudingen, 15 gewonden en veel schade na massale demo

Een Europese manifestatie tegen de coronamaatregelen is vanmorgen om 11 uur van start gegaan in Brussel, met “vreedzame intenties”. Duitse, Franse, Nederlandse, Amerikaanse, Poolse en Roemeense vlaggen duiken op in de grote menigte die door de Brusselse straten wandelt. De organisator Europeans for United pleit voor een breed maatschappelijk debat over de coronamaatregelen.

Update 20.30 uur: Tegen 18.00 uur keerde de rust terug en om 18.30 uur konden de schoonmaakploegen beginnen met puin te ruimen. De politie heeft bij de rellen tijdens de coronabetoging een 70-tal mensen opgepakt. 15 mensen, onder wie 3 agenten, raakten gewond tijdens de rellen. In totaal waren er zo'n 50.000 mensen op de coronabetoging aanwezig. De demonstratie begon rustig, maar tijdens verschillende toespraken begon een groep van enkele honderden aan het rellen en vernielen. De 400 à 500 relschoppers stichtten ook brandjes en gooiden met boomstronken, parkeermeters en veel meer. Door de vernielingen liepen heel wat gebouwen in de Europese wijk liepen aanzienlijke schade op. Ramen sneuvelden en de klinkers en stenen op de stoep raakten beschadigd.

Hieronder wat opvallende tweets, deze zijn niet op juistheid geverifieerd. 

Eerdere berichtgeving:
Even na 14.00 uur werd de sfeer een stuk grimmiger en gingen gemaskerde demonstranten de confrontatie aan met de politie, die daarop traangas inzette. Er is heel wat schade aangericht door demonstranten aan het gebouw van de European External Action Service van de Europese Unie.

Tegen 15.00 uur heeft de politie twee waterkanonnen ingezet om de relschoppers te 'verplaatsen' het Jubelpark in. Veel demonstranten roepen 'liberté'. De rellen blijven voortduren in het Jubelpark, de politie heeft het zwaar te verduren.

Volgens het KRONCRV programma Pointer is de demonstratie opgezet door een internationaal netwerk van antivaxers om hun standpunt te promoten. Al weken is initiatiefnemer Europeans United bezig om deze demonstratie te organiseren, er zijn veel oproepen gedaan op diverse social media en flyers gedrukt om deelnemers naar Brussel te lokken. Influencers binnen de coronabeweging worden ingezet om zoveel mogelijk mensen naar de demonstratie te krijgen. De antivaxxerij is voornamelijk een megaverdienmodel van enkele grote, voornamelijk Amerikaanse complotfabrieken. Kennedy jr, Joseph Mercola, de Bollingertjes, Sherri Tenpenny etc. Ook wel bekend als de 'Disinformation Dozen'. Volgens dit rapport: 'zijn zij verantwoordelijk voor 65% van alle desinformatie over covid19 en vaccins op Twitter en Facebook'.