Dader ging mee met politie om lijkje van Dean (4) te zoeken in Zeeland

De Belgische politie heeft zondagavond een opsporingsbericht verspreid voor de 34-jarige Dave De Kock en de 4-jarige Dean Verberckmoes.  Ze zijn woensdag 12 januari om 10.30 uur voor het laatst gezien in de Dalstraat in Sint-Niklaas, vlakbij de Nederlandse grens. Het gaat om een vriend des huizes van de ouders die regelmatig op het kind paste.  De Kock rijdt in een grijze Peugeot 206. Zo meldt de Stentor.

Update 18 januari 01.30 uur: De vanmiddag aangehouden 'oppas' is vanavond met de politie naar Zeeland gegaan, waar hij het dode lichaampje van Dean had achtergelaten. Ook een politiehelikopter werd ingezet om een duidelijk beeld van de omgeving te krijgen. Rond 22.00 uur stuitten zij in Vrouwenpolder ter hoogte van werkeiland Neeltje Jans op een levenloos kinderlichaam dat verstopt lag tussen enkele rotsblokken.

Een schouwarts zal het lichaam van het slachtoffer onderzoeken om de doodsoorzaak te achterhalen en de politie heeft de vindplaats afgezet als plaats delict om een sporenonderzoek uit te voeren. 

Dave de Cock werd in 2010 veroordeeld tot tien jaar cel omdat hij zijn toenmalig stiefkindje Miguel (2) gruwelijk had mishandeld waardoor het jongetje uiteindelijk om het leven kwam. De moeder van Dean was hier niet van op de hoogte.

Update 22.50 uur: Zojuist is bekend geworden de vermiste Dean levenloos is aangetroffen op Neeltje Jans in Zeeland.

Update 19.45 uur: Voor de Belgische Dean is een Amber Alert uitgegaan nadat de Nederlandse politie heeft vanmiddag een 34-jarige Belg aangehouden, die samen met het 4-jarige jongetje Dean was verdwenen uit de Belgische plaats Sint Niklaas.

Het signalement van Dean is Lengte 102 cm -Haarkleur bruin -Huidskleur blank - Tijdens zijn verdwijning droeg hij een donkerblauwe jas met rode strepen.

De 34-jarige Belg, die in België wordt gezocht, is maandagmiddag 17 januari omstreeks 14.15 uur in Meerkerk aangehouden.

Na een melding over een verdachte situatie werd hij alleen aangetroffen. Uit verder onderzoek bleek dat de man zijn auto had achterlaten bij een bedrijf in Gorinchem. De auto is daar aangetroffen en veilig gesteld. De vierjarige jongen is echter nog niet gevonden. Het verhoor met de verdachte heeft tot op heden nog niet geleid tot het vaststellen van de verblijfplaats van het kind. Er wordt daarom een Amber Alert verstuurd.

Amber Alert voor Dean (4) Foto vanTwitter
Amber Alert voor Dean (4) Foto van Twitter

Update 15.35 uur: De Nederlandse politie houdt er rekening mee dat De Kock die woensdag 12 januari jl. met een jongen (4) uit Sint Niklaas verdween, mogelijk in het zuiden van ons land verblijft.  Een rechercheteam coördineert samen met de Officier van Justitie in Breda de zoekactie. De politie maakt zich grote zorgen om de gezondheid van het tweetal en doet een dringend verzoek aan de gezochte Belg zich te melden. De gezochte man zou rijden in een grijze Peugeot met het kenteken 2-ACR-250. Het is echter niet uitgesloten dat op de auto inmiddels een andere nummerplaat is aangebracht. Mensen die De Kock zien wordt verzocht niet zelf in te grijpen maar direct 112 te bellen.

Dave de Kock is ongeveer 1m80 lang en normaal gebouwd. Hij heeft groene ogen, kort, donkerblond haar en een baard. Het is niet bekend welke kleding hij droeg op het ogenblik van zijn verdwijning.

Dean  Verberckmoes is ongeveer 1m02 lang en normaal gebouwd. Hij heeft bruine ogen en bruin haar. Op het moment van zijn verdwijning droeg hij een donkerblauwe jas met rode strepen.

“Dean heeft op dinsdag een kleine operatie ondergaan, en ik heb dinsdagnacht de hele nacht thuis voor hem gezorgd”, zegt moeder Elke Verberckmoes. Om medische redenen kon ze woensdag even niet op haar zoontje letten. Ze regelde dat Dean één nachtje bij een van haar vriendinnen in Sint-Gillis-Waas kon logeren: vriendin R. en haar partner Dave De Kock.

“Daar was hij al eerder gaan logeren. Hij kende hen goed, en hij was er graag”, zegt de moeder. “Hij was blij dat hij erheen mocht.”

Eén nachtje
Dat éne nachtje draaide anders uit. “Op donderdag zou mijn vriendin hem normaal naar mijn moeder brengen, de oma van Dean. Maar R. liet donderdag plots weten dat hij nog een dagje bij hen zou blijven. Ze had dat besproken met mijn moeder, beweerde ze. Ik was daar niet over te spreken, maar ik wilde de situatie niet op de spits drijven.”

Het was een leugen, zo bleek later. “Toen ik vrijdagavond bij mijn moeder aankwam, bleek Dean er nog altijd niet te zijn. Ik was in alle staten.”  

Ruzie
Ergens tijdens die week hadden Dave De Kock en zijn vriendin ruzie gekregen. Zij had hem uit de deur gezet: “Vertrek!” “Hij is vrijdagavond vertrokken, en hij heeft Dean meegenomen”, zegt Elke Verberckmoes. Waarom hij dat deed, is onduidelijk. De vriendin durfde dat niet aan haar te vertellen.

Spoorloos
Op zaterdag stapte Elke Verberkmoes naar de politie. Zij had De Kock zaterdag om 14.30 uur nog aan de lijn: “Hij beweerde dat hij in Hasselt was, maar dat hij een lekke band had en dat er een takelwagen op weg was. Dat bleek allemaal gelogen.”

Sindsdien zijn de oppas en de kleuter spoorloos.

Eerdere berichtgeving: