Duitse geneeskundestudenten beboet voor verzet tegen antivaccinatie protest

De politie in Dresden is een procedure gestart tegen 22 studenten die donderdag probeerden een groep anti-vaccindemonstranten te weerhouden van het demonstreren voor hun universiteitskliniek.

De politie zei dat de coronamaatregelen in de Oost-Duitse stad alleen demonstraties met maximaal 10 mensen toestaan, en dat het aantal tegendemonstranten dat zich voor de kliniek had verzameld, daar overheen ging. De studenten kunnen nu worden veroordeeld tot het betalen van een boete.

Wat gebeurde er tijdens de demonstratie?
De medische studenten kwamen bijeen als reactie op een "protestmars" tegen coronamaatregelen en het mogelijk verplicht stellen van vaccinatie tegen COVID-19. 

De mars, georganiseerd op sociale media, zou starten voor de universiteitskliniek. Veel van de demonstranten verzetten zich tegen de 2G regel voor toegang tot openbare ruimtes.

De studenten vormden een rij voor de kliniek en hielden borden vast met leuzen als 'Saksen, laat je vaccineren'.

Honderden federale politiemensen uit verschillende Duitse staten waren in staat om de "protestmars" grotendeels te op te breken voordat deze van start kon gaan, zij gaven aan de gegevens van meer dan 200 mensen te hebben genoteerd die een boete kunnen krijgen voor het overtreden van de coronaregels.

De video's van het stevig optreden door politie tegen de studenten hebben echter tot verontwaardiging geleid op social media, waarbij velen opmerkten dat de studenten slechter werden behandeld dan de demonstranten tegen de coronarestricties.

Vrijdag zei de politie dat het een 'chaotische' situatie was toen politieagenten alle demonstranten uit de omgeving van de kliniek moesten verwijderen, ongeacht of het studenten of demonstranten waren. Een politiewoordvoerder voegde eraan toe dat de studenten hun protest officieel hadden moeten laten registreren.

De Duitse minister van Volksgezondheid, Karl Lauterbach, sprak zijn steun uit voor de medische studenten en zei dat hij hen "nadrukkelijk steunde".

Hij zei ook dat het "verontrustend" was dat sommigen nu met boetes worden geconfronteerd, maar voegde eraan toe dat hij niet over alle informatie beschikte.

De COVID-19 discussie in Saksen
Met minder dan 62% van de mensen die volledig gevaccineerd zijn tegen COVID-19, heeft Saksen - waar Dresden ligt - de laagste vaccinatiegraad in Duitsland, en een van de hoogste percentages corona-infecties in het hele land. Protesten tegen de coronamaatregelen komen daar regelmatig voor.

De premier van de deelstaat Saksen, Michael Kretschmer, is vaak onder vuur komen te liggen omdat hij coronavirusregels heeft doorgedrukt, en hij heeft zelfs doodsbedreigingen ontvangen. Hij bedankte de studentendemonstranten op Twitter. "Zij ondervinden dagelijks dat de maatregelen tegen het virus niet het probleem zijn, maar het virus zelf", aldus Kretschmer.