Duitse ziekenhuizen manipuleerden bezettingsgraad IC-bedden

Een rapport van de Duitse Rekenkamer (BRH) heeft een van de grootste schandalen tijdens de coronapandemie in Duitsland onthuld. Duitse ziekenhuizen zouden de bezettingsgraad van hun IC hebben gemanipuleerd, zodat het mogelijk was om financiële steun van de overheid te ontvangen.

De Duitse regering zou al maanden op de hoogte van deze fraude, maar hield het geheim volgens de Duitse nieuwswebsite Bild. Bondskanselier Angela Merkel waarschuwde oktober vorig jaar de Duitse bevolking dat “het gezondheidssysteem binnen enkele weken zijn grenzen zou kunnen bereiken. De Vereniging van IC-artsen (DIVI) heeft zojuist gewezen op de verslechterende situatie”, vertelde Merkel.

De nieuwe wet rond de ziekenhuisfinanciering met als voorwaarde: er gaat enkel geld naar de ziekenhuizen als minder dan 25 procent van de IC-bedden vrij is, trad half november in werking. Bild meldt niet veel later op basis van verschillende bronnen dat het aantal vrije Intensive Care-bedden hoger ligt dan wordt opgegeven door de ziekenhuizen en de alarmerende berichten over een tekort aan IC-bedden dus overdreven zijn.

Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse tegenhanger van het RIVM, neemt in januari contact op met het ministerie van Volksgezondheid. Ze melden te vermoeden “dat sommige ziekenhuizen meer bezette IC-bedden rapporteerden dan in werkelijkheid het geval was”. Dat zou blijken uit “verschillende telefoontjes en talloze e-mails”. De werkelijke situatie kan daardoor niet meer exact ingeschat worden, zo waarschuwt het RKI.

Twee maanden geleden zei Merkel dat “de artsen op IC de ene na de andere oproep tot hulp doen”. Nu vraagt men zich af hoe ernstig de situatie werkelijk was in de Duitse ziekenhuizen, zo schrijft Bild. “Wat wist de kanselier van de gigantische manipulatie die de RKI had gemeld?” Uit een grafiek van BILD (op basis van gegevens uit het DIVI-Intensivregister) blijkt dat op 7 juni 2021 alle ziekenhuizen, behalve in Schleswig-Holstein, minder dan 25 procent van de IC-bedden beschikbaar zouden hebben.

Het ministerie van Volksgezondheid zegt dat het RKI er inderdaad op heeft gewezen dat “de zorg voor een tekort aan IC-bedden niet met gegevens of analyses kon onderbouwd worden”. Ondanks de “concrete informatie” uit de brief van het RKI “waren er geen betrouwbare bevindingen die aantoonden dat het aantal gerapporteerde bezette IC-bedden hoger lag dan in werkelijkheid het geval was”. Ook zegt het ministerie van Volksgezondheid dat het “in het kader van de zorg om de IC-bedden van het RKI direct actie heeft ondernomen om het gebrek aan gegevens op verschillende niveaus tegen te gaan.” De minister van Volksgezondheid “is op de hoogte gebracht van mogelijke tegenstrijdigheden in de rapporten.” Een regeringswoordvoerder van de Kanselarij vertelde echter aan Bild dat het “geen kennis” had van bedrog met de bezettingsgraad op de IC's.