Tsunami waarschuwing in Stille Oceaan door uitbraak onderzeese vulkaan Tonga

De onderwatervulkaan Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai veroorzaakt bange uren in de Stille Zuidzee, autoriteiten waarschuwen voor een tsunami nadat de vulkaan tot uitbarsting is gekomen. De koning van Tonga heeft uit voorzorg zijn paleis verlaten. Volgens de eerste berichten hebben de golven echter geen ernstige schade aangericht.

De uitbarsting van een onderzeese vulkaan bij het eiland Tonga heeft geleid tot tsunamiwaarschuwingen in grote delen van de Stille Oceaan. Plaatselijke media meldden dat vloedgolven eigendommen op het hoofdeiland Tongatapu onder water hebben gezet na de uitbarsting. Het regende as en de telefoonlijnen waren buiten gebruik.

De omvang van de schade is nog onduidelijk. Volgens berichten in de media is Tonga's koning Tupou VI uit het koninklijk paleis in de hoofdstad Nuku'alofa geëvacueerd en in veiligheid gebracht. Volgens de Australische Meteorologische Autoriteit werd in de stad een 1,2 meter hoge golf waargenomen. Autoriteiten in andere landen in de Stille Oceaan gaven ook tsunamiwaarschuwingen af, waaronder Fiji, Samoa en Nieuw-Zeeland. De inwoners werden gewaarschuwd om weg te blijven uit de kustgebieden. Een tv-verslaggever uit Fiji plaatste een video op Twitter waarop te zien is hoe kleinere vloedgolven het land raken en mensen zich in hun auto's in veiligheid proberen te brengen.

De vulkaan is al een tijdje onrustig
Voor Amerikaans Samoa heeft de Amerikaanse Nationale Oceanische Administratie (NOAA) de tsunamiwaarschuwing inmiddels opgeheven. Op basis van de beschikbare gegevens werd aangenomen dat het tsunamigevaar geweken was, maar dat er nog wel schommelingen in het zeewaterniveau konden optreden, aldus de mededeling.

De vulkaan barstte vrijdag uit en spuwde as, stoom en gas tot 20 kilometer ver de lucht in. Volgens de plaatselijke autoriteiten werden de dag voordien slechts kleine tsunamigolven van maximaal 30 centimeter geregistreerd. Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai is sinds december af en toe actief geweest. De vulkaan ligt ongeveer 30 kilometer ten zuidoosten van het eiland Fonuafo'ou (ook bekend als Falcon Island), dat tot Tonga behoort.