Nieuwe Duitse regering: Olaf Scholz volgt Angela Merkel op

Duitsland krijgt voor het eerst sinds 2005 een nieuwe bondskanselier. De nieuwe kanselier Scholz heeft zijn ambtseed afgelegd in de Bondsdag. Olaf Scholz is de negende kanselier van de Bondsrepubliek Duitsland. De SPD-politicus kreeg 395 van de 707 in een geheime stemming uitgebrachte stemmen in de Bondsdag.  303 parlementsleden stemden tegen; zes parlementsleden onthielden zich van stemming. Voor de zogenaamde kanseliersmeerderheid waren 369 stemmen nodig.

De 63-jarige Scholz is de vierde SPD-kanselier na Willy Brandt, Helmut Schmidt en Gerhard Schröder. De CDU heeft tot nu toe ook vier kanseliers gehad, Konrad Adenauer, Ludwig Erhard, Kurt Georg Kiesinger en Helmut Kohl, en de eerste vrouwelijke kanselier in de afgelopen 16 jaar, Angela Merkel. Zij volgde de stemming vanaf de tribune van het parlement en kreeg een staande ovatie nadat zij was verwelkomd door Bundestag-voorzitter Bärbel Bas.

De benoeming van de federale ministers van de nieuwe regering bestaande uit de SPD, de Groenen en de FDP is gepland voor de namiddag. Verwacht wordt dat Scholz daarna door zijn voorganger Merkel op de kanselarij zal worden overgedragen.

In de nieuwe regering heeft de SPD zeven ministers: Wolfgang Schmidt (hoofd van het kabinet van de Bondskanselier), Karl Lauterbach (Volksgezondheid), Hubertus Heil (Arbeid en Sociale Zaken), Nancy Faeser (Binnenlandse Zaken), Christine Lambrecht (Defensie), Klara Geywitz (Bouw) en Svenja Schulze (Ontwikkeling).

Voor de Grünen zullen Annalena Baerbock (Buitenlandse Zaken), Robert Habeck (Economie en Klimaatbescherming), Anne Spiegel (Gezin), Steffi Lemke (Milieu) en Cem Özdemir (Landbouw) tot het kabinet toetreden. Habeck is ook vice-kanselier. De FDP-kabinetsleden zijn Christian Lindner (Financiën), Volker Wissing (Vervoer), Marco Buschmann (Justitie) en Bettina Stark-Watzinger (Onderwijs).