Boksers Lopez en Kambosos vechten oorlog uit om wereldtitels

Voor de boksliefhebbers kijken we even terug naar het weekeinde, want er werd prima gebokst. De ogen waren vooral gericht op het mekka van de sport, Madison Square Garden in New York, waar meerdere wereldtitels op het spel stonden.

Teofimo Lopez (16-0) - George Kambosos Jr (19-0)
In Madison Square Garden stond hét gevecht van het weekeinde op het programma, met een van de supersterren van de bokssport. Teofimo The Takeover Lopez pakte ruim een jaar geleden de WBA Super, WBO- en The Ring-wereldtitels in het lichtgewicht (-61,2kg) over van niemand minder dan Vasiliy Lomachenko, nadat hij een klein jaar eerder ook al de IBF-wereldtitel pakte.

George Ferocious Kambosos pakte een dik jaar geleden de winst op Lee Selby, waarmee hij bij de IBF de verplichte uitdager werd van Lopez. In januari gaf de IBF de opdracht voor het gevecht, dat in juni dit jaar plaats zou vinden. Vanwege COVID-19-problemen voor de kampioen en allerhande contractuele perikelen werd het meerdere keren uitgesteld, maar zaterdag was het dan zover.

Topfavoriet Lopez klapte er gelijk vol op, maar dat ging iets te enthousiast: met een joekel van een rechter mepte Kambosos hem tegen het canvas. Lopez stond wel gewoon op, maar de toon was gezet voor wat een fenomenale strijd zou worden. Ronde na ronde vochten de twee een heuse oorlog uit, waarbij Kambosos toch wel verrassend lichtjes de overhand leek te hebben.

Vanaf de achtste ronde zat Lopez er weer beter in en in de tiende ronde kreeg hij Kambosos zelfs neer. De twee bleven achter elkaar uitdelen en de beslissing was een spannende: 115-111 voor Kambosos, 114-113 voor Lopez...en 115-112 voor Kambosos, de nieuwe en zeer verrassende IBF, WBO, WBA Super- en The Ring-wereldkampioen in het lichtgewicht, een van dé stunts in de recente boksgeschiedenis.

Azinga Fuzile (15-1) - Kenichi Ogawa (25-1)
In het supervedergewicht (-59,0kg) vocht Ogawa in 2017 tegen Tevin Farmer om de IBF-wereldtitel, wat hem de winst opleverde...tot hij een positief plasje inleverde. Inmiddels verloor Farmer van Joseph Diaz, wiens titel begin dit jaar definitief af werd genomen vanwege zijn overstap naar een zwaardere gewichtsklasse. De titel was weer vacant en Ogawa kreeg een tweede kans.

Zijn opponent was Azinga Fuzile uit Zuid-Afrika, die precies op tijd het land binnen was gekomen om niet door de omicronbeperkingen gehinderd te worden. Ogawa leek aanvankelijk een maatje te groot en mepte Fuzile in de vijfde ronde tegen het canvas, maar verder hield de dapper strijdende Zuid-Afrikaan aardig stand.

In de twaalfde ronde zette hij twee keer zijn knie tegen het canvas, wat telt als een knockdown, maar hij wist het gevecht flink bebloed af te maken. Uiteindelijk was het minder eenzijdig dan men dacht: 114-111 en twee keer 115-110 in Ogawa's voordeel, waarbij de 10-7 laatste ronde dus flink mee had gewogen. De Japanner is daarmee opnieuw de kampioen, nu is het afwachten op het urinemonster.

Brandon Figueroa (22-0) - Stephen Fulton (19-0)
In Las Vegas stonden in het superbantamgewicht (-55,3kg) de WBC- en WBO-wereldtitels op het spel. Fulton verdedigde zijn WBO-titel, Figueroa zette zijn WBC-titel op het spel in een gevecht waarin laatstgenoemde de toon leek te zetten. Fulton counterde echter zeer efficiënt en dat bleek zowaar de doorslag te geven: twee keer 116-112 voor Fulton en 114-114, wwaardoor Fulton een titel toe mocht voegen aan zijn palmares.