FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 30 november 2021

NFL: Packers stomen door na winst op Rams

Speelweek twaalf in de NFL zit er weer op, er zijn nog vier weken te gaan. Playofftickets zijn nog niet definitief vergeven, maar in de komende wedstrijden kan dat wel gaan gebeuren, bijvoorbeeld voor de Arizona Cardinals en Green Bay Packers.

De Packers kregen dit keer bezoek van de Los Angeles Rams, ook een van de betere ploegen in de ranglijst. Een touchdown van quarterback Aaron Rodgers bracht de Packers op voorsprong, Rams-quarterback Matthew Stafford stelde Van Jefferson vroeg in het tweede kwart in staat een 79-yard touchdown te scoren.

Rodgers bereikte Randall Cobb voor een 7-yard touchdown en Stafford bediende Darrell Henderson over 6 yards, waarna het in het derde kwart vooral Green Bay was dat op dreef kwam. Rodgers vond AJ Dillon en Rasul Douglas scoorde een 33-yard interception return.

De Rams kwamen vroeg in het vierde kwart nog enigszins in de buurt door een 54-yard pass van Stafford op Odell Beckham Jr, waarna Stafford Cooper Kupp bereikte voor de 2-point conversion, maar meer dan een field goal zat er daarna niet meer in: 36-28 voor de Packers, die over twee weken in hun volgende wedstrijd de playoffs veilig kunnen stellen.

Uitslagen NFL week 12
Detroit Lions - Chicago Bears 14-16
Dallas Cowboys - Las Vegas Raiders 33-36 OT
New Orleans Saints - Buffalo Bills 6-31
Cincinnati Bengals - Pittsburgh Steelers 41-10
Indianapolis Colts - Tampa Bay Buccaneers 31-38
Miami Dolphins - Carolina Panthers 33-10
New England Patriots - Tennessee Titans 36-13
New York Giants - Philadelphia Eagles 13-7
Jacksonville Jaguars - Atlanta Facons 14-21
Houston Texans - New York Jets 14-21
Denver Broncos - Los Angeles Chargers 28-13
Green Bay Packers - Los Angeles Rams 36-28
San Francisco 49ers - Minnesota Vikings 34-26
Baltimore Ravens - Cleveland Browns 16-10
Washington Football Team - Seattle Seahawks 17-15

Een blik op de nieuwe map voor Call of Duty Warzone

Activision heeft een nieuwe trailer vrijgegeven, die meer details geeft over de nieuwe map voor Warzone: Caldera. De trailer presenteert de map alsof het een vakantielocatie is.

De trailer toont watervallen, bruggen, stranden en nog veel meer. De map bevat 15 'points of interest' en speelt af in 1944 om in te spelen op Call of Duty Vanguard. De nieuwe map komt voor iedereen op 9 december beschikbaar.

Halo Infinite krijgt launchtrailer

De bèta van de multiplayer van Halo Infinite is nu twee weken te spelen. Volgende week, op 8 december, staat de officiële launch op de planning. Op die datum is ook de campaign voor iedereen speelbaar.

Microsoft en 343 hebben, zoals de traditie vereist, een launchtrailer vrijgegeven voor de game. Deze gaat voornamelijk in op de campaign en wat we daar van mogen verwachten. Je kunt deze hieronder bekijken.

Halo Infinite komt uit op pc, Xbox One en Xbox Series X | S.

Koken met marinekok Bas: Rendang

Ik denk dat dit, in Nederland, het bekendste vleesgerecht is uit de Indonesische keuken en mijn persoonlijke favoriet. Een heerlijk stoofgerecht van rundvlees, kokosmelk en verse kruiden. Eigenlijk nog lekkerder als je het een dag eerder hebt gemaakt, dan zijn de smaken er goed ingetrokken. Hier kan je mij ’s nachts voor wakker maken!

Ingrediënten:
- 1,5 kilo goulashvlees
- 800 ml kokosmelk
- 2 stengels sereh
- 4 blaadjes djeroek poeroet
- 4 blaadjes daon salam
- 2 theelepels korianderzaad
- 2 theelepels komijnzaad
- 8 gepofte kemirienoten
- 4 stukjes koenjit
- stuk gember en laos
- 7 tenen knoflook
- 1 ui
- 2 sjalotjes
- 5 rode pepers
- 75 ml zonnebloemolie

Werkwijze:
1. Zet de koriander en de komijn aan in een droge pan. Doe dit zo’n 2 a 3 minuten.
2. Haal het vlees uit de koelkast.
3. Nu maak je de boemboe. Doe de rode peper (met zaad), slajotjes, ui, knoflook, gember, laos, koenjit, kemirienoten, komijn, koriander en zonnebloemolie in een keukenmachine. Maak hier pasta van.
4. Zet de boemboe aan in een pan, en bak dit voor zo’n 5 minuten.
5. Voeg het vlees toe en bak rondom bruin.
6. Kneus de sereh en voeg dit samen met de daon salam en de djoeroek poeroet toe aan het vlees.
7. Voeg nu 400 ml kokosmelk toe.
8. Laat dit op een laag vuur, zonder deksel, voor zo’n 1,5 uur staan.
9. Vergeet niet af en toe te roeren.
10. Als het vocht is verdampt voeg je nogmaals 400 ml kokoksmelk toe.
11. Dit laat je weer voor 2,5 uur op laag pitje staan.
12. Als het vlees mals is en het vocht is verdampt, verwijder je de kruiden.
13. Serveer de rendang met wat fijn gesneden koriander en seroendeng.

Wil je meer recepten vanuit de Marine proberen. Download dan gratis de PDF: Selamat Makan, het Marine Indonesisch Kookboek met meer dan 1000 recepten. 

Weekupdate COVID-19: 22% meer IC-opnamen, overige meldingen stabiliseren

Afgelopen week stabiliseerde het aantal nieuwe meldingen van het coronavirus SARS-CoV-2. Het aantal patiënten dat werd opgenomen in het ziekenhuis stabiliseerde, maar het aantal intensive care-opnames steeg onverminderd door.

Het aantal nieuwe meldingen van SARS-CoV-2 stabiliseerde deze week (+1%). De week hiervoor was er nog een toename van 39%. Deze stabilisatie is waarschijnlijk een gevolg van de maatregelen die half november ingingen. Het reproductiegetal van 15 november, zakte tot 1,05 (ondergrens 1,04 – bovengrens 1,06). Dit betekent dat 100 mensen die corona hebben samen 105 nieuwe personen besmetten.

Ziekenhuis- en IC-opnames
Op dit moment zijn door Stichting NICE 1.996 nieuwe ziekenhuisopnames patiënten met COVID-19 gemeld voor de afgelopen week. Dat is 2% meer dan in de week ervoor. De IC-afdelingen namen 367 nieuwe patiënten met COVID-19 op, dat is een stijging van 22% vergeleken met voorgaande week.

Een stabilisatie of afname van het aantal nieuwe meldingen van SARS-CoV-2 heeft waarschijnlijk pas na 1-2 weken effect op het aantal opnames in het ziekenhuis en nog later op de IC-opnames. Dit zagen wij ook bij de lockdown in december van 2020. Een week na de daling van het aantal meldingen daalden de ziekenhuisopnames en de week daarna de IC-opnames. Door de lange ligduur van COVID-19 patiënten daalt de bedbezetting later dan het aantal nieuwe opnames.

Testen
Ruim 667.000 mensen lieten zich afgelopen week testen bij de GGDGemeentelijke Gezondheidsdienst (6% meer dan de week ervoor). In die week werden 155.152 positieve testuitslagen gemeld (1% meer dan de week ervoor). Het percentage mensen met een positieve testuitslag daalde in de voorbije week licht van 22,2% naar 21,4%.

In de leeftijdsgroepen 18-29 jaar is een afname van het aantal gemelde positieve testen per 100.000 inwoners zichtbaar. Het aantal besmettingen steeg nog in de leeftijdsgroepen 0-12 en 30 - 49 jaar. In de overige leeftijdsgroepen stabiliseerde het aantal meldingen per 100.000 inwoners.

Kinderen
Ook deze week was het aantal nieuwe meldingen van SARS-CoV-2 bij kinderen onder de 12 jaar het hoogst. Het aantal positieve tests neemt toe met de leeftijd tot 12 jaar. Dat hogere aantal meldingen onder kinderen tot 12 jaar zal deels komen doordat kinderen onder de leeftijd van 12 niet gevaccineerd zijn en zonder beperkingen met elkaar contact hebben. Ook worden kinderen van 7 tot en met 11 jaar vaker getest dan kinderen vanaf 12 jaar. Sinds deze week mogen kinderen met milde neusverkoudheid niet meer naar de basisschool en moeten zij zich laten testen bij de GGD. Hierdoor zullen komende week waarschijnlijk meer besmettingen gevonden worden en zal mogelijk ook het aantal meldingen voor de leeftijdsgroep tot 12 jaar nog verder stijgen.

Omikronvariant
Afgelopen weekend werd bekend dat de omikronvariant ook in Nederland is gevonden bij terugkomende passagiers uit het zuiden van Afrika. Het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu doet extra onderzoek naar de mogelijke verspreiding van deze variant in Nederland.

RIVM COVID-19 weekcijfers 30 november 2021
RIVM COVID-19 weekcijfers 30 november 2021

Verenigde Staten verwijderen FARC van lijst terroristische organisaties

De VS hebben de Colombiaanse FARC ( Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia–Ejército del Pueblo) van de lijst van terroristische organisaties geschrapt.

Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken bekendgemaakt. Sinds het vredesverdrag met de Colombiaanse regering in 2016 is de voormalige guerrillaorganisatie officieel ontbonden en zijn de wapens neergelegd. Het verwijderen van de lijst betekent niet dat misdaden die in het verleden door Farc-aanhangers zijn gepleegd niet langer worden vervolgd.

Colombia leed 52 jaar onder een gewapend conflict tussen de strijdkrachten, linkse guerrillagroepen en rechtse paramilitairen. Na de officiële ontbinding van de FARC gingen veel ex-rebellen uit deze organisatie de politiek in. Critici klagen dat een verregaande amnestie ertoe leidt dat tal van misdrijven niet meer strafbaar zullen zijn.

Rechtsradicale publicist Zemmour doet mee aan Franse presidentsverkiezingen

De rechtsradicale publicist Eric Zemmour heeft zich kandidaat gesteld voor de presidentsverkiezingen 2022 in Frankrijk.

Hij besloot om zich in april als kandidaat te stellen om "Frankrijk te redden", deelde hij mee in een videoboodschap. De 63-jarige wordt al langer beschouwd als een mogelijke uitdager van de zittende president Macron. 

Zemmour verdedigt onder meer de in extreemrechtse ringen wijd verbreide mythe van de "Great Replacement", volgens deze complottheorie zal de Europese bevolking worden vervangen door moslimmigranten en hun nakomelingen. Zemmour is al twee keer veroordeeld voor opruiing van het volk.

De publicist, die afkomstig is uit een Algerijns-Joodse familie, ligt in de peilingen soms voor op de rechts-populistische politica Le Pen. Zijn campagne stagneerde onlangs. Zemmour wordt gesteund door het mediabedrijf van miljardair Vincent Bolloré.

Mijnenbestrijdingsvaartuigen krijgen naam havenplaatsen

Vlissingen, Scheveningen, IJmuiden, Harlingen, Delfzijl en Schiedam. Naar deze havenplaatsen worden de 6 nieuwe mijnenbestrijdingsvaartuigen genoemd. Dat schrijft minister Kamp vandaag aan de Kamer. Nederland en België trokken samen op bij de aanschaf van totaal 12 schepen.

Het is gebruikelijk marineschepen de naam te geven van een zeeheld, hemellichaam of bijvoorbeeld een provincie of stad. In dit geval is gekozen voor havenplaatsen die de schepen daadwerkelijk kunnen aandoen. Dat verbindt schip en stad. De 6 Belgische schepen krijgen ook stedennamen.

Startschot bouw
Er was meer nieuws over de mijnenbestrijders. Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim en zijn Belgische evenknie admiraal Michel Hofman legden vandaag namelijk de kiel van het eerste Belgische schip, BNS Oostende.

De kiellegging in de Franse havenstad Concarneau betekent het startschot voor de bouw van de schepen. De vaartuigen worden voorzien van de nieuwste technologieën. Ze krijgen een uitgebreid pakket onbemande oppervlakte- en onderwatersystemen. Denk bijvoorbeeld aan vliegende en varende mijnenvegende drones. Daardoor hoeven de schepen niet meer zelf een gebied in te varen waar mogelijk zeemijnen en andere explosieven liggen.

Naar verwachting vaart het eerste mijnenbestrijdingsvaartuig voor Nederland in 2025 Den Helder binnen.

Intensieve samenwerking
De Belgische en Nederlandse marine werken op vele fronten intensief samen. Er zijn gezamenlijke opleidingen, trainingen en een taakverdeling bij het onderhoud van de schepen. Naast de gezamenlijk aanschaf van mijnenbestrijdingscapaciteit kopen de landen ook samen vrijwel identieke ASW-fregatten bij de Nederlandse industrie. 2 daarvan worden overigens vernoemd naar vrouwen die van grote betekenis waren voor de vrijheid van Nederland. Hiermee willigt minister Kamp een wens van het parlement in.

(beeld: Ministerie van Defensie)

Een op de drie ziekenhuizen schrapt nu alle planbare zorg

In 25 Nederlandse ziekenhuizen, ruim een op de drie, wordt in het geheel geen planbare zorg meer verleend. Onder die noemer vallen bijvoorbeeld knie- en heupoperaties. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van eind vorige week, meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). In de vorige rapportage, die vrijdag verscheen, was de planbare zorg in 12 van de 74 ziekenhuizen helemaal geannuleerd.

De grote toestroom van coronapatiënten veroorzaakt steeds meer druk op de ziekenhuiszorg. Negentien ziekenhuizen zijn niet altijd meer in staat om zogeheten kritieke planbare zorg op tijd te verlenen. Dat is zorg die binnen zes weken zou moeten plaatsvinden om gezondheidsschade te voorkomen. Dat is één ziekenhuis meer dan in het overzicht van vrijdag. Meer hierover bij Skipr.

De Jonge: eind deze week 700.000 boosters en derde prikken gezet

Aan het einde van deze week zullen 700.000 coronaboosters en derde prikken zijn gezet, verwacht zorgminister Hugo de Jonge. Tot dusver zijn er 800.000 prikken overgebracht naar de GGD’en, ziekenhuizen, verpleeghuizen en andere locaties waar deze coronavaccins worden toegediend. Het merendeel daarvan zal eind deze week in een arm zitten.

Een derde prik is soms nodig voor mensen met een ernstige afweerstoornis. Deze prik – en soms zelfs een vierde – hoort dan bij hun basisvaccinatie om goed beschermd te zijn. De afgelopen tijd is al begonnen met het prikken van deze doelgroep. Een booster is voor iedereen bedoeld, als oppepper om de bescherming goed op peil te houden. Alle coronaprikken hebben dezelfde dosis. Zo meldt Skipr.

Melkveesector zet volgende stap in reductie van stikstof

Een breed collectief binnen de melkveesector zet een volgende stap in het reduceren van de uitstoot van stikstof. LTO, NAJK, NZO en de Rabobank geven als partners in de Coalitie Toekomstbestendige Melkveehouderij (CTM) samen met Biohuis/Natuurweide en Netwerk GRONDIG uitwerking aan de managementmaatregelen om de stikstofproblematiek aan te pakken.

Het collectief werkt in afstemming met het ministerie van LNV een doorgerekend pakket aan managementmaatregelen uit, gericht op de toekomst van de melkveehouderij in Nederland. Het gaat om maatregelen op het gebied van voermanagement, mestaanwending en weidegang. Daarnaast is een vierde spoor in ontwikkeling over de biologische systeemlandbouw.

Centraal in de aanpak staat de keuzevrijheid voor de melkveehouder en het ontwikkelen van kennis. De melkveehouder kan zelf de maatregelen nemen die passen bij de specifieke situatie op het bedrijf en daarmee zijn of haar bedrijfsvoering versterken. Ketenpartijen Nevedi, Cumela, BoerenNatuur en Stichting Weidegang ondersteunen en adviseren melkveehouders bij het maken van hun keuzes. Daarvoor worden pilots opgezet. De overheid draagt financieel bij.

Op deze manier willen de betrokken partijen uitvoering geven aan de bestuurlijke afspraak die met LNV is gemaakt om gezamenlijk werk te maken van de vastgestelde sectordoelen om de uitstoot van ammoniak stap voor stap te reduceren. Jaarlijks wordt de gerealiseerde reductie gemonitord. In 2025 worden het proces en de doelstelling geëvalueerd.

Docu 'Prinses Amalia: tiener op weg naar de troon' geeft inkijk in leven van kroonprinses

De Net5-documentaire Prinses Amalia: tiener op weg naar de troon biedt, exact een dag voor haar achttiende verjaardag, een exclusieve inkijk in het leven van onze toekomstige koningin. De special laat openhartige gesprekken zien met personen die Amalia van dichtbij hebben meegemaakt.

Zo komt oud-burgemeester van Wassenaar Jan Hoekema aan het woord over zijn ervaringen met het koninklijk gezin, vertelt LINDA.-verslaggever Sam Hoevenaar over hoe de kroonprinses haar vrije tijd invult en weet entertainmentdeskundige Bart Ettekoven uit persoonlijke ervaring hoe het er in de jaren op de Bloemcampschool aan toeging.

Als vader van een schoolgenoot van prinses Amalia weet Bart Ettekoven hoe de wens van koning Willem-Alexander en koningin Máxima om hun dochters een zo normaal mogelijke jeugd te geven, zich in de praktijk op en rond de Bloemcampschool heeft vervuld. Jan Hoekema vertelt onder andere hoe hij door kringen rondom het hof werd benaderd toen zich een kwestie over prinses Amalia voordeed in zijn gemeente. Patrick van Katwijk is al ruim vijftien jaar royaltyfotograaf en vertelt in de Net5-docu uitgebreid over de momenten dat hij prinses Amalia binnen en buiten de muren van het paleis ontmoette, en ook koningin Máxima’s favoriete modeontwerper Edouard Vermeulen deelt leuke anekdotes over zijn samenwerkingen met Amalia.

Een voormalig persoonsbeveiliger wijdt uit over hoe beperkend opgroeien met 24/7 bewaking is voor een kind. Van een avondje naar de bioscoop tot een kort fietstochtje: Amalia’s beveiligers zijn altijd overal bij. Ook de luxe in en rond het paleis, Amalia’s hobby’s en dat wat ze deelt op sociale media komen aan bod. Hoe ziet haar leven eruit en wat voor koningin kan Nederland straks verwachten?

Prinses Amalia: tiener op weg naar de troon wordt geproduceerd door Sam Hoevenaar, verslaggever Koninklijk Huis bij LINDA. en Stepping Stone Producties.

Uitzending: maandag 6 december om 20.30 uur bij Net5 en op KIJK.nl.

Fundering uit de 13e eeuw gevonden op het Binnenhof

Tijdens het funderingsonderzoek, dat voorafgaat aan de Binnenhofrenovatie, zijn archeologen van de gemeente Den Haag gestuit op funderingen uit de 13e eeuw. Het zijn resten van een nog onbekend gebouw uit de tijd van graaf Floris de Vijfde.

Bouwmaterialen hergebruikt
De muurresten zijn opgebouwd uit zeer grote bakstenen, zogenoemde kloostermoppen. Ze liggen onder de galerij van de Eerste Kamer. Daar is eerder deze maand een zware fundering gevonden van een trapportaal uit vermoedelijk de 15de eeuw. Archeoloog Monique van Veen: ‘Van het Binnenhof bestaat relatief weinig oud kaartmateriaal. We zijn nu dus aan het uitvinden wat precies op welke plek heeft gestaan. Interessant detail is, dat we kunnen aantonen dat er in de late middeleeuwen al bouwmaterialen werden hergebruikt. Steen was toen een kostbaar product. Dat we nu muurwerk uit die vroege bewoningsperiode hebben gevonden maakt dit onderzoek extra bijzonder. Plus natuurlijk het feit dat we hier aan het werk zijn op misschien wel de meest historische plek van Nederland: ons regeringscentrum.’

Behouden
Wouter Berends, technisch manager ondergrondse infrastructuur bij het Rijksvastgoedbedrijf (RVB): ‘Het funderingsonderzoek geeft ons inzicht in of we bestaande funderingen extra moeten verstevigen, om de monumentale panden zo goed mogelijk te behouden. Het is natuurlijk hartstikke leuk als daarbij dit soort vondsten worden gedaan.’

Archeologische resten documenteren
Dit archeologisch onderzoek maakt deel uit van de meerjarige renovatie van het Binnenhof. Met de aannemers die in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf werkzaamheden verrichten, is afgesproken dat tijdens en voorafgaand aan de civieltechnische bodemwerkzaamheden archeologen aanwezig zijn. Zij krijgen daarbij gelegenheid de archeologische resten te documenteren. Op zo’n manier dat de informatie ook voor de toekomst wordt bewaard. Daarbij worden innovatieve technieken gebruikt, zoals een 3D-scan, om muurwerk en andere sporen in kaart te brengen. Aan het einde van het volledige onderzoek wordt al het gedocumenteerde materiaal samengevoegd tot een 3D-animatie die laat zien hoe het Binnenhof eruit heeft gezien in die tijd.

Onderzoek naar brandende 'drugstruck' in woonwijk: celstraffen geŰist

‘Deze mannen hebben hiermee een bijdrage geleverd aan het bestaan en voortbestaan van de criminele drugsindustrie. Het lozen van drugsafval vormt immers een onmisbare schakel in het totale productieproces.’ De officier van justitie was vanmiddag duidelijk over twee verdachten, die volgens het Openbaar Ministerie (OM) betrokken waren bij twee met chemicaliën gevulde vrachtwagens in Eindhoven. Het gebeurde in oktober 2018, pal naast een flat. Ze eiste onvoorwaardelijke gevangenisstraffen.

Die ochtend brandde een van de vrachtwagens helemaal uit aan de Offenbachlaan. Twaalf appartementen moesten worden ontruimd vanwege de brand en de giftige stoffen in de lucht. De avond ervoor werd in de straat ook al een vrachtwagen vol afval gedumpt. Bij dat voertuig lekten chemicaliën in de grond.

Opslaglocatie Urk
In het onderzoek dat volgde, kwam een flinke opslaglocatie vol met chemicaliën voor de productie van synthetische drugs in Urk in beeld. Op camerabeelden waren ook de vrachtwagens die later in Eindhoven opdoken te zien, net als twee toen nog onbekende mannen. Later werden ze herkend als de twee die vandaag voor de rechter stonden. Het Eindhovense tweetal van destijds 20 jaar oud werd in februari 2019 opgepakt.

Bewijs
Dat het tweetal samen verantwoordelijk is voor de dumping, lijdt volgens de officier van justitie geen enkele twijfel: ‘Uit de beelden blijkt dat ze samenwerkten en ook uit telefoongegevens blijkt dat ze vaak bij elkaar waren rond het plegen van dit feit. En dat komt allemaal bovenop hun DNA, dat in de lekkende vrachtwagen werd gevonden.’

‘Uiterst gevaarlijke situatie’
‘Een groot drama voor mens en natuur’, zo noemde burgemeester Jorritsma de dumping bij een bezoek aan de wijk. Een van de verdachten woont in de getroffen wijk en dat markeerde de officier van justitie tijdens de zitting: ‘Zelden trof ik een zaak waarin verdachten zich er zo weinig gelegen lieten liggen als hier: in hun eigen straat, in de directe woonomgeving van hun eigen buren en bekenden, plaatsten zij meerdere voertuigen volgeladen met gevaarlijke en explosieve stoffen en maakten zij zo de directe leefomgeving van velen onveilig.’

Kosten
Het zijn omstandigheden die het OM de twee zwaar aanrekent: ‘Ze hebben op geen enkel moment blijk gegeven van enig inzicht in de ernst van hun handelen. Wij kunnen niet anders dan concluderen dan dat zij enkel en nietsontziend handelden vanuit hun eigen belang en vanuit financieel gewin.' Bijkomend nadeel is dat het opruimen van dergelijke afvalstoffen bovendien gepaard gaat met hoge kosten. Kosten van tienduizenden euro’s die wat betreft het OM niet voor rekening komen van de maatschappij, maar van de verdachten, tegen wie daarnaast een gevangenisstraffen werden geëist.

Gevangenisstraffen
Een van de mannen krijgt volgens het OM een gevangenisstraf van vijftien maanden waarvan vijf voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Door een verstandelijke beperking valt de eis van de tweede verdachte iets lager uit: veertien maanden cel, waarvan zes voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.

Celstraf geŰist wegens mishandeling ex-partner

De officier van justitie heeft vandaag een celstraf van 120 dagen geëist tegen een 60-jarige man die ervan wordt verdacht in januari 2019 zijn ex-partner te hebben mishandeld. Twee dagen na de mishandeling is de ex-partner in het ziekenhuis overleden. Omdat niet onomstotelijk kon worden vastgesteld dat de man is overleden als gevolg van handelingen van de verdachte, eiste de officier vrijspraak voor doodslag.

Op 14 januari 2019 kwam er bij de politie een melding binnen dat er in een woning aan de Werengouw in Amsterdam-Noord de hele avond en nacht sprake was van geschreeuw en gegooi. Toen de politie de woning binnenging, zagen ze het slachtoffer met bloed op zijn gezicht in de woonkamer liggen. In een andere kamer trof de politie zijn ex-partner aan. In de woning was sprake van een grote ravage. Het adres was al langer bekend bij de politie: in vijf jaar tijd is de politie tweeëntwintig keer betrokken geweest bij hevige ruzies en huiselijk geweld waarbij vaak drank in het spel was.

Op 13 januari woonde het latere slachtoffer weer tijdelijk bij zijn ex-partner aan de Werengouw. Nadat hij aan het begin van de avond samen met zijn ex was gaan kijken naar een andere woning, volgde er thuis aan de Werengouw een nacht met veel drank, ruzie, vechtpartijen en mishandelingen. Als de politie arriveert wordt het slachtoffer naar het ziekenhuis overgebracht terwijl zijn ex-partner wordt aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de mishandeling en poging doodslag. Twee dagen later, op 16 januari 2019, overlijdt het slachtoffer in het ziekenhuis. De verdachte verklaart zich weinig van de avond te herinneren.

Op zitting heeft de officier vandaag uiteengezet dat bewezen kan worden dat er sprake is geweest van een hevige ruzie tussen de twee mannen en dat het slachtoffer door zijn ex onder meer met een kapstok is geslagen. Maar is het fatale hersenletsel ook door de verdachte aangebracht? Het is niet uit te sluiten dat dat is ontstaan door een ongelukkige val of een gevallen voorwerp, zo valt uit het onderzoek te concluderen. De officier in haar requisitoir: “Alle bewijsmiddelen afwegend, kom ik tot de conclusie dat er, ondanks uitgebreid onderzoek, onvoldoende wettig, maar vooral ook onvoldoende overtuigend bewijs in het dossier is dat het overleden slachtoffer het fatale hersenletsel heeft gekregen door toedoen van verdachte, omdat onvoldoende is komen vast te staan dat verdachte daadwerkelijk met een hard voorwerp op het hoofd van zijn ex-partner heeft geslagen.”

De officier vraagt dan ook vrijspraak voor doodslag en voor het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel met de dood tot gevolg. Ze komt alles afwegende tot een eis van 120 dagen gevangenisstraf waarvan 25 dagen voorwaardelijk voor de mishandeling van het slachtoffer. Omdat de verdachte al 95 dagen in voorarrest heeft gezeten, hoeft hij wat het OM betreft niet terug naar de cel. Als bijzondere voorwaarden eist de officier een meldplicht bij de reclassering en ambulante behandeling.

Het nutteloze feitje van de dag: Enorme NERF gun

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Op talloze verlanglijstjes staan ze, NERF guns maar die zullen vast niet zo groot zijn als die van Michael Pick. De Amerikaanse NERF-fanaat maakte een larger-than-life versie van de Nerf N-Strike Elite Longshot CS-6. Met een lengte van 3 meter en 81 centimeter maakte hij de grootste NERF gun ter wereld. Iets waar vele grote en kleine kinderen alleen maar van kunnen dromen.

Drie verdachten aangehouden voor snelkraak kledingwinkel Oud-Beijerland

Op 4 mei 2021 omstreeks 03:00 uur ’s nachts werd er ingebroken in een kledingzaak in Oud-Beijerland. De vluchtauto van de verdachten werd –na een achtervolging- al snel aangetroffen, maar de mannen waren inmiddels gevlucht en niet meer in beeld. Tot begin deze maand: op 2 november wist de politie drie 22-jarige mannen uit Spijkenisse aan te houden op verdenking van diefstal en inbraak.

Het is middenin de nacht op 4 mei als de politie melding krijgt van een inbraak in kledingzaak Gentlemen Mode in Oud-Beijerland. De melder zag dat een persoon met een bivakmuts op een ruit van het pand insloeg en vervolgens naar binnen is gegaan. Agenten snelden direct op de melding af, maar eenmaal aangekomen, zagen zij een auto, met daarin de verdachten, wegrijden. De achtervolging werd ingezet en eindigde in Rotterdam Zuid. Helaas vluchtten de verdachten te voet uit de auto, en konden zij niet worden aangehouden. De auto met daarin de buit van de verdachten –gestolen kleding- bleven achter. Dit werd in beslag genomen.

Na onderzoek in en om het voertuig trof de politie onder andere drie bivakmutsen, een sloophamer en de gestolen kleding aan. Al het materiaal werd onderzocht op aanwezigheid van DNA. Op de bivakmutsen en op de weggenomen kleding, trof de politie DNA aan. Dit DNA gaf in het politiesysteem hits op het DNA van de drie verdachten. Hierdoor wist de politie de verdachten op 2 november aan te houden. Na meerdere dagen verhoren, is door het Openbaar Ministerie besloten dat er genoeg bewijs is om de drie verdachten te dagvaarden. De verdachten verschijnen begin volgend jaar voor de rechter.

Eén van de verdachten was de eigenaar van de vluchtauto. Nadat het onderzoek in de auto klaar was, is het voertuig verkocht door de staat. De verdachte zal het voertuig niet meer terug krijgen. De eigenaar van de kledingwinkel liep duizenden euro’s schade op. Dit ging om schade ontstaan door kapotte en vies geworden kleding en om schade ontstaan door vernieling aan het pand. De eigenaar heeft dit bedrag vergoed gekregen.

FOK!Kerstprijsvraag: 27 december

Vandaag hebben we weer een FOK!Kerstprijsvraag! Je kunt vandaag kans maken op een Ubisoft Collectables Mira Rainbow Six

Voortbouwend op het succes van hun langlopende tactische shooter-serie, heeft Rainbow Six Siege de dynamiek van de gevechten radicaal verbeterd. De game heeft enorme, vernietigbare omgevingen en een steeds groeiende selectie operators vanuit de hele wereld, elk met unieke wapens, gadgets en vaardigheden.

Enige wat moet je doen is de volgende vraag even beantwoorden. Wat is de volledige naam van Mira uit Rainbow Six?

Neem mij mee naar de prijsvraag! 

Kwart Nederlanders vindt gedichten schrijven vervelendste onderdeel feestdagen

December is dé dichtmaand bij uitstek, maar helaas kan het rijmen en dichten niet iedereen bekoren. Voor maar liefst 25 procent van alle Nederlanders zijn de jaarlijkse sinterklaas- en/of kerstgedichten zelfs het meest vervelende onderdeel van de feestdagen. Dit blijkt uit onderzoek van communicatieadviesbureau Loo van Eck onder 1.084 volwassen Nederlanders, uitgevoerd door Panelwizard. Een kwart van alle ondervraagden vindt dichten zelfs zo vervelend, dat ze de feestdagen voortaan het liefst zonder gedichten vieren.

Opvallend genoeg zijn vooral Utrechters en Brabanders (beiden 34 procent) voorstander van rijmloze feestdagen. “Sinterklaas- en kerstgedichten zijn een fijne manier om op een creatieve wijze uiting te geven aan wat je voor iemand voelt of van iemand vindt”, zegt Martijn Jacobs, directeur van Loo van Eck. “Een goed gedicht schrijven, is echter een kunst. Helaas gaat er niet in ieder persoon een groot poëet schuil. Sterker nog, voor een aanzienlijk gedeelte van de Nederlanders bestaat het schrijven van een gedicht vaak uit zwoegen en zweten.”

Dichtstress
Uit het onderzoek blijkt dat een derde van alle Nederlanders het lastig vindt om een goed gedicht te schrijven. De feestdagen kunnen voor deze groep een nerveuze aangelegenheid zijn; zo stelt maar liefst een kwart van de respondenten dat het schrijven van een goed gedicht hen bovengemiddeld veel stress oplevert. Met 43 procent ervaren Utrechters de meeste dichtstress rondom sinterklaas en kerstmis. “Op tijd beginnen is nog altijd de beste manier om dichtstress te voorkomen”, legt Jacobs uit. “Wij merken dat veel mensen verwachten dat een goed gedicht zichzelf schrijft, terwijl je de meeste winst kunt halen uit de voorbereiding. Begin bijvoorbeeld eens met een brainstorm rondom een onderwerp en kies daaruit een aantal kernwoorden. Zonder een dichtregel te hebben geschreven, staat de outline van het gedicht dan al in grote lijnen. Dat geeft rust en motiveert om er écht mee aan de slag te gaan.”

Dichten uitbesteden
Een andere manier om dichtstress te voorkomen, is door het dichtwerk uit te besteden. Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst 21 procent van de respondenten weleens familie of vrienden heeft gevraagd een gedicht voor hen te schrijven. Opvallend genoeg doen mannen dit vaker dan vrouwen. Ondanks alle stress en bijbehorend ongemak vindt nog altijd één op de drie respondenten dichten een belangrijk onderdeel van de feestdagen. Jacobs: “Een sinterklaas- of kerstgedicht is pas leuk als je voelt dat de schrijver zijn best heeft gedaan voor jou. Doordat het gedicht écht over jou gaat, een tikkie origineel is - en het liefst ook nog grappig. Doe iedereen een plezier en blijf weg bij de gedichtengenerators, daarmee doe je de ontvanger- en bovenal jezelf tekort.”

Basketballers kunnen ItaliŰ net niet verrassen in WK-kwalificatie

De Nederlandse basketbalploeg is er in de kwalificatie voor het wereldkampioenschap van 2023, dat wordt gespeeld in drie Aziatische landen, net niet in geslaagd voor een verrassing te zorgen: in Milaan was Italië net iets te sterk.

De ploeg van bondscoach Maurizio Buscaglia verloor vrijdag thuis nog verrassend edoch nipt van IJsland, waarna Italië beduidend sterker leek - de ploeg haalde in augustus immers nog de kwartfinales op de Olympische Spelen, uiteraard wel met een behoorlijk ander team.

De Italianen leken in het tweede kwart weg te lopen en sloegen een gat van dertien punten, maar daar bleef het wel bij. Shane Hammink raakte drie driepunters in het laatste kwart om Nederland terug te brengen tot 60-62, Oranje kwam zelfs op een voorsprong.

In de slotminuten herpakte Italië zich een beetje, terwijl Nederland vooral weer fouten maakte. Dat bleek de ploeg fataal: 73-75 werd de eindstand. Op 24 en 27 februari speelt Nederland de volgende twee wedstrijden, uit en thuis tegen Rusland.

FOK! Wat een weer: prima stemweer voor de Top 2000

herfstbanner

Goeiedag!  

Het is prima weer om te stemmen op de Top 2000. Naast het weer is muziek ook een enorme passie. Ik kijk er dan ook altijd reikhalzend naar uit om weer te mogen stemmen. Ik heb tot nu toe alle 23 edities mee gedaan. 

Wat valt er zoal op in mijn lijstje? Voor de allereerste keer is The Alan Parsons Project eruit gevallen. Dat deed ik met een heel bedroefd hart. Feit is gewoon dat er maar 4 nummers in staan. Alle vier heb ik ze al meerdere keren gehad, dus dit jaar een keertje niet. Sowieso heb ik er géén Queen in gezet, want die redden het zonder mijn stem ook wel met een nummertje of 35. 

Mijn nieuwste nummer komt uit 2004 en dat is 'Bedshaped' van Keane. Bruce Springsteen met ' Nothing Man' sluit de zero's af. Ook de 90's zijn niet bepaald nadrukkelijk aanwezig. Het oudste nummer komt uit 1957 en is van The Everly Brothers. Verder zien we Chicago opduiken met 25 Or 6 To 4. Uiteraard Fleetwood Mac. Het ene jaar doe ik de Peter Green periode, terwijl ik het andere jaar de Buckingham/Nicks doe. ( Ik ga overigens ook naar het solo-concert van Lindsey in mei) Dit jaar koos ik voor 'Landslide' uit 1975. Stevie Nicks heb ik er ook solo ingezet.

Verder zien we o.a  Shirley Bassey, Janis Joplin, Mike & The Mechanics, Stevie Wonder en zo nog veel meer moois.  

Vergeleken met vorig jaar zijn o.a The Weeknd, Coldplay en Suzan en Freek afgevallen..... enfin, zo kunnen we nog een uur door ouwehoeren.  

Het weer was natuurlijk fris de afgelopen dagen. Vanaf gisteravond tot aan het einde van de middag trokken er behoorlijk wat buien over de kustprovincies. Dat waren behoorlijk actieve buien met onweer en hagel. Zodoende kwam het op diverse plekken tot ongelukken. 

Overdag namen de buien in activiteit af, maar droog werd het niet. Inmiddels is er zeker in Noord-Holland de afgelopen maand alweer tussen de 100 en 120 mm gevallen. Op diverse andere plaatsen scheen vandaaag de zon, en soms zelfs flink ook. 

Een nieuw gebied met bewolking komt alweer op ons af. Vannacht trekt deze dan het land in en daar hoort ook regen bij. Eventuele mist in het oosten lost dan snel op. 

Morgenochtend regent het overal. Lokaal valt er zo'n 10 mm. In het noorden gaat het als eerste wat droger worden en in de middag is dat ook in het midden het geval. Het zuiden blijft nog lang last houden van druilerig weer. Het kwik ligt rond de 9 graden. De westelijke wind neemt eerst even af, om vervolgens weer toe te nemen naar krachtig en dat is windkracht 6. Ik denk niet dat we heel veel zon te zien gaan krijgen. 

Kortom, ideaal weer om eens lekker te gaan zitten voor een mooi stemlijstje voor de Top 2000.

Succes.  


Kassel en omgeving (Foto: Vriend van qltel)
Het zonnetje scheen in de prachtige omgeving van Kassel. ( Foto: vriend van qltel)
 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Boksers Lopez en Kambosos vechten oorlog uit om wereldtitels

Voor de boksliefhebbers kijken we even terug naar het weekeinde, want er werd prima gebokst. De ogen waren vooral gericht op het mekka van de sport, Madison Square Garden in New York, waar meerdere wereldtitels op het spel stonden.

Teofimo Lopez (16-0) - George Kambosos Jr (19-0)
In Madison Square Garden stond hét gevecht van het weekeinde op het programma, met een van de supersterren van de bokssport. Teofimo The Takeover Lopez pakte ruim een jaar geleden de WBA Super, WBO- en The Ring-wereldtitels in het lichtgewicht (-61,2kg) over van niemand minder dan Vasiliy Lomachenko, nadat hij een klein jaar eerder ook al de IBF-wereldtitel pakte.

George Ferocious Kambosos pakte een dik jaar geleden de winst op Lee Selby, waarmee hij bij de IBF de verplichte uitdager werd van Lopez. In januari gaf de IBF de opdracht voor het gevecht, dat in juni dit jaar plaats zou vinden. Vanwege COVID-19-problemen voor de kampioen en allerhande contractuele perikelen werd het meerdere keren uitgesteld, maar zaterdag was het dan zover.

Topfavoriet Lopez klapte er gelijk vol op, maar dat ging iets te enthousiast: met een joekel van een rechter mepte Kambosos hem tegen het canvas. Lopez stond wel gewoon op, maar de toon was gezet voor wat een fenomenale strijd zou worden. Ronde na ronde vochten de twee een heuse oorlog uit, waarbij Kambosos toch wel verrassend lichtjes de overhand leek te hebben.

Vanaf de achtste ronde zat Lopez er weer beter in en in de tiende ronde kreeg hij Kambosos zelfs neer. De twee bleven achter elkaar uitdelen en de beslissing was een spannende: 115-111 voor Kambosos, 114-113 voor Lopez...en 115-112 voor Kambosos, de nieuwe en zeer verrassende IBF, WBO, WBA Super- en The Ring-wereldkampioen in het lichtgewicht, een van dé stunts in de recente boksgeschiedenis.

Azinga Fuzile (15-1) - Kenichi Ogawa (25-1)
In het supervedergewicht (-59,0kg) vocht Ogawa in 2017 tegen Tevin Farmer om de IBF-wereldtitel, wat hem de winst opleverde...tot hij een positief plasje inleverde. Inmiddels verloor Farmer van Joseph Diaz, wiens titel begin dit jaar definitief af werd genomen vanwege zijn overstap naar een zwaardere gewichtsklasse. De titel was weer vacant en Ogawa kreeg een tweede kans.

Zijn opponent was Azinga Fuzile uit Zuid-Afrika, die precies op tijd het land binnen was gekomen om niet door de omicronbeperkingen gehinderd te worden. Ogawa leek aanvankelijk een maatje te groot en mepte Fuzile in de vijfde ronde tegen het canvas, maar verder hield de dapper strijdende Zuid-Afrikaan aardig stand.

In de twaalfde ronde zette hij twee keer zijn knie tegen het canvas, wat telt als een knockdown, maar hij wist het gevecht flink bebloed af te maken. Uiteindelijk was het minder eenzijdig dan men dacht: 114-111 en twee keer 115-110 in Ogawa's voordeel, waarbij de 10-7 laatste ronde dus flink mee had gewogen. De Japanner is daarmee opnieuw de kampioen, nu is het afwachten op het urinemonster.

Brandon Figueroa (22-0) - Stephen Fulton (19-0)
In Las Vegas stonden in het superbantamgewicht (-55,3kg) de WBC- en WBO-wereldtitels op het spel. Fulton verdedigde zijn WBO-titel, Figueroa zette zijn WBC-titel op het spel in een gevecht waarin laatstgenoemde de toon leek te zetten. Fulton counterde echter zeer efficiënt en dat bleek zowaar de doorslag te geven: twee keer 116-112 voor Fulton en 114-114, wwaardoor Fulton een titel toe mocht voegen aan zijn palmares.

FOK! Wat een weer: winterse buien

herfstbanner

Vandaag is het wisselend bewolkt met vooral in de ochtend veel buien, soms met hagel of natte sneeuw. Mogelijk dat het hierdoor kortdurend glad wordt. In de middag wordt het van het noorden uit droger en breekt de zon vaker door. De middagtemperatuur ligt rond 5°C en de west- tot noordwestenwind is zwak tot matig, aan de kust krachtig en eerst mogelijk af en toe hard, 7 Bft. Langs de kust is er in buien kans op windstoten rond 75 km/u. In de loop van de avond daalt de temperatuur in de oostelijke helft van het land al snel tot rond of net onder het vriespunt, het kan dan lokaal glad worden door bevriezing van natte weggedeelten.

Komende nacht zijn er landinwaarts eerst flinke opklaringen. In het noordelijk kustgebied is er nog een enkele bui. In het zuidoosten en oosten vormen zich mistbanken. De minima liggen tussen 3°C aan de westkust en -3°C in het oosten en zuidoosten. Met uitzondering van de westelijke kustprovincies kan het door bevriezing van natte weggedeelten glad zijn. De wind draait van west naar zuidwest en is eerst zwak tot matig, aan de kust later (vrij)krachtig

Vrijdag overdag neemt de bewolking van het westen uit toe en in de (na)middag gaat het van het westen uit af en toe regenen. In het oosten kan ook wat natte sneeuw vallen. Met maxima van ongeveer 4 °C is het kil. De zuid- tot zuidwestenwind is matig, aan de kust krachtig en in het noordwestelijk kustgebied in de middag mogelijk hard, 7 Bft. (Bron: KNMI)


Kassel en omgeving (Foto: Vriend van qltel)
Het zonnetje scheen in de prachtige omgeving van Kassel. ( Foto: vriend van qltel)
 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1053
special
Random Pics van de Dag #1052
review
PokÚmon Scarlet & Violet: The Teal Mask
review
Gord
special
Random Pics van de Dag #1051
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.