Beroemde popsterrenfotograaf Mick Rock is op 72-jarige leeftijd overleden

De Britse fotograaf Mick Rock, bekend om zijn portretten van onder meer David Bowie, Queen en de Sex Pistols, is op 72-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie donderdagavond bekendgemaakt op Twitter. Een doodsoorzaak is niet gemeld.

Rock, geboren in 1948 in Londen, begon met het fotograferen van muzikanten en concerten toen hij nog studeerde aan de University of Cambridge. Hij was misschien het meest bekend om zijn creatieve samenwerking met Bowie, die hij begin jaren 70 ontmoette, toen hij muziekvideo's produceerde en regisseerde voor 'John, I'm Only Dancing', 'The Jean Genie', 'Space Oddity' en 'Life On Mars?'

Rock werd bekend als 'The Man Who Shot The Seventies', maar hij schoot acts in zowel klassieke als hedendaagse tijdperken: Lady Gaga, Madonna, the Yeah Yeah Yeahs, Jane's Addiction, Blondie (Debbie Harry), Syd Barrett, Mötley Crüe, Queens Of The Stone Age, Daft Punk, Miley Cyrus, de Killers, de Black Keys, Alicia Keys, Snoop Dogg en meer.

Rock was ook de hoofdfotograaf van The Rocky Horror Picture Show, Hedwig And The Angry Inch en Shortbus. Hij creëerde ook een aantal beroemde albumhoezen, zoals Joan Jett's I Love Rock 'n' Roll, Iggy Pop And The Stooges' Raw Power, Lou Reed's Transformer en Coney Island Baby en nog velen meer. Meer recent maakte hij de cover van Miley Cyrus' 2020 classic rock-geïnspireerde Plastic Hearts- album.