FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 20 november 2021

Boksers Andrade, Martinez en Akhmadaliev behouden wereldtitels

De boksliefhebbers kennen een mooi weekeinde, vrijdagavond begon dat al in het Amerikaanse Manchester in New Hampshire. Daar stonden maar liefst drie titelgevechten op het programma, terwijl zaterdagavond in Las Vegas Terence Crawford en Shawn Porter in de ring stappen.

Dat begon met de Oezbeek Murodjon Akhmadaliev (9-0), die zijn WBA Super- en IBF-wereldtitels in het superbantamgewicht (-55,3kg) voor de tweede keer verdedigde. De Chileense veteraan Jose Velasquez (29-6) vocht dapper en gaf niet op, maar het was niet genoeg: Akhmadaliev won elf van de twaalf ronden en verdedigde zijn titel overtuigend.

Julio Cesar Martinez (18-1) mocht zijn WBC-wereldtitel in het vlieggewicht (-50,8kg) voor de vierde keer verdedigen en had met McWilliams Arroyo (21-4) uit Puerto Rico een ervaren tegenstander in de ring. Arroyo sloeg de Mexicaan in de eerste ronde met een prachtige linkerhoek zowaar tegen het canvas, maar kreeg zelf ook een knockdown te verduren. In de tweede ronde ging Arroyo nog eens neer en na een ongelukkige kopstoot moest hij met een oogblessure opgeven: een no contest als anticlimax.

Al sinds 2018 is de WBO-wereldtitel in het middengewicht (-72,6kg) in handen van Demetrius Andrade (30-0) en vrijdag mocht hij die voor de vijfde keer verdedigen, met de Ier Jason Quigley (19-1) als tegenstander. Dat duurde niet heel lang: Andrade was vier maten sterker en in de tweede ronde maakte de scheidsrechter er een meer dan terecht einde aan om Quigley van verdere klappen te behoeden.

Uitslag AZ - NEC

AZ heeft op de valreep met 1-1 gelijkgespeeld tegen NEC. De Nijmegenaren stonden in Alkmaar lang met 0-1 voor, maar diep in blessuretijd sleepte AZ er alsnog een punt uit.

NEC kwam in de negende minuut op voorsprong nadat de bal voor de voeten van Bruijn kwam. Die twijfelde vervolgens geen moment oog in oog met de Alkmaarse doelman. Na ruim een kwartier voetballen drongen supporters het stadion binnen, nadat ze zich eerder al hoorbaar hadden gemaakt met het afsteken van vuurwerk buiten het stadion. Na een onderbreking kon de wedstrijd weer doorgaan. In de 25e minuut kregen de Alkmaarders een grote kans op de gelijkmaker. Het schot van Pavlidis kwam echter tegen de paal aan. Ook in de rest van de eerste helft hing de 1-1 in de lucht maar de goal viel niet.

Ook in de tweede helft was AZ op zoek naar de gelijkmaker maar het kon nauwelijks een vuist maken. Aan de andere kant leek Okita de 0-2 binnen te schieten, maar het feest gaat niet door omdat hij wordt afgevlagd vanwege buitenspel. In de slotfase zette AZ nog een keer aan om alsnog een punt aan het duel over te houden, maar echte grote kansen waren er niet. In blessuretijd werd het alsnog 1-1. Het was invaller Aboukhlal die raak kopte. 

AZ

1 - 1

N.E.C. Nijmegen

 90+3' Aboukhlal    9' Bruijn
 
 Gele kaart: Martins Indi, (AZ),
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 0
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Vindahl Jensen
Sugawara (Witry/77)
Hatzidiakos (Beukema/83)
Martins Indi
Wijndal
Midtsjö (Evjen/65)
D.de Wit
Clasie
Gudmundsson (Reijnders/64)
Pavlidis (Aboukhlal/83)
Karlsson
  Branderhorst
v.Rooij
Márquez
Odenthal
El Karouani
Barreto (Proper/ 72)
Schöne
Bruijn (Vet/72)
Okita
Akman (Ruiz/64)
Mattsson (Verdonk/83)

Beroemde popsterrenfotograaf Mick Rock is op 72-jarige leeftijd overleden

De Britse fotograaf Mick Rock, bekend om zijn portretten van onder meer David Bowie, Queen en de Sex Pistols, is op 72-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie donderdagavond bekendgemaakt op Twitter. Een doodsoorzaak is niet gemeld.

Rock, geboren in 1948 in Londen, begon met het fotograferen van muzikanten en concerten toen hij nog studeerde aan de University of Cambridge. Hij was misschien het meest bekend om zijn creatieve samenwerking met Bowie, die hij begin jaren 70 ontmoette, toen hij muziekvideo's produceerde en regisseerde voor 'John, I'm Only Dancing', 'The Jean Genie', 'Space Oddity' en 'Life On Mars?'

Rock werd bekend als 'The Man Who Shot The Seventies', maar hij schoot acts in zowel klassieke als hedendaagse tijdperken: Lady Gaga, Madonna, the Yeah Yeah Yeahs, Jane's Addiction, Blondie (Debbie Harry), Syd Barrett, Mötley Crüe, Queens Of The Stone Age, Daft Punk, Miley Cyrus, de Killers, de Black Keys, Alicia Keys, Snoop Dogg en meer.

Rock was ook de hoofdfotograaf van The Rocky Horror Picture Show, Hedwig And The Angry Inch en Shortbus. Hij creëerde ook een aantal beroemde albumhoezen, zoals Joan Jett's I Love Rock 'n' Roll, Iggy Pop And The Stooges' Raw Power, Lou Reed's Transformer en Coney Island Baby en nog velen meer. Meer recent maakte hij de cover van Miley Cyrus' 2020 classic rock-geïnspireerde Plastic Hearts- album.

 

Hooligans verstoren AZ - N.E.C. en Heracles - Fortuna

De Eredivisie-wedstrijd tussen AZ Alkmaar en N.E.C. Nijmegen is vanavond korte tijd stilgelegd nadat hooligans het stadion binnendrongen en het veld op kwamen. Ook stak het tuig vuurwerk af voor het stadion en gooiden ze vuurwerk door de poorten naar binnen. Nadat de zogenaamde supporters het stadion verlieten kon de wedstrijd worden hervat.

Al vroeg in de wedstrijd verzamelde zich een groep hooligans net buiten het hek in een hoek van AFAS Stadion alwaar de onrust begon met het afsteken van vuurwerk. In de zeventiende minuut van de wedstrijd wisten de 'fans' door de hekken heen te breken, het stadion te betreden en het veld op te komen. Scheidsrechter Jeroen Manschot legde daarop direct de wedstrijd stil. Nadat na vijf minuten de rust was wedergekeerd kon de wedstrijd hervat worden.

De voetbalwedstrijden moeten tot minimaal 4 december vanwege de coronamaatregelen zonder publiek gespeeld worden.

Update 21.18 uur:

Ook bij de wedstrijd tussen Heracles en Fortuna Sittard zijn 'fans' met vuurwerk het stadion binnengedrongen.

Teamsprinters naast medailles in Stavanger

Op de tweede dag van de wereldbekerwedstrijden schaatsen in het Noorse Stavanger zijn de Nederlandse vrouwen vierde geworden op de teamsprint. Femke Kok, Marrit Fledderus en Michelle de Jong kwamen met een tijd van 1.29,57 net naast het podium terecht.

De overwinning ging naar de Poolse vrouwen. Canada werd tweede, China derde.

Bij de mannen ging de winst naar China. Nederland, dat de regerend wereldkampioen is en aan de start kwam met de jonkies Westenbroek, Yoro en Snel, zag een goede klassering in het water vallen nadat Yoro ten val kwam.

Uitslag Sparta - FC Twente

FC Twente heeft de uitwedstrijd bij Sparta met 0-1 gewonnen. Lange tijd leek het erop dat er niet gescoord zou worden op Het Kasteel, maar zeven minuten voor tijd maakte Ricky van Wolfswinkel vanuit een strafschop de enige goal van de avond.

Het duel tussen Sparta en Twente was geen spektakelstuk. De kansen waren ook zeer spaarzaam en het leek erop dat het duel op 0-0 zou eindigen. Maar in de slotfase van het duel kreeg Twente een strafschop. In eerste instantie gaf scheidsrechter Edwin van de Graaf niks, maar op aanraden van de VAR legde de scheidsrechter de bal toch op de stip naar een vermeende overtreding op invaller Michel Vlap.

De discutabele penalty werd benut door Van Wolfswinkel, die zijn vijfde competitietreffer maakte van het seizoen. Door de zege van Twente heeft Twente de aansluiting gevonden met de suptop in de eredivisie, terwijl Sparta onderaan in de eredivisie blijft.

Sparta Rotterdam

0 - 1

FC Twente

     83' v.Wolfswinkel (pen)
 
 Gele kaart: Masouras, (Sparta Rotterdam), Vlap, (FC Twente)
 
Stadion: Spartastadion Het Kasteel, Rotterdam
Toeschouwers: 0
Arbiter: v.d.Graaf
 
Opstelling:   Opstelling:
Okoye
Masouras (V.v.Crooy/85)
Vriends
Beugelsdijk
Pinto (Goudmijn/85)
Mijnans (Meijers/ 67)
Abels
Auassar (Osman/85)
Smeets
Thy
Emegha (Engels/74)
  Unnerstall
Troupée
Hilgers (Pleguezuelo/83)
Pröpper
Oosterwolde
Brama
Zerrouki (Vlap/64)
Sadílek
Rots (Cerný/84)
v.Wolfswinkel
Limnios (Cleonise/90 2)

Gommers: bij code zwart zijn de rellen in Rotterdam peanuts, dan politiebescherming zorgpersoneel nodig

Als er in Nederland code zwart wordt bereikt in ziekenhuizen zal zorgpersoneel beschermd moeten gaan worden door de politie of het leger. Die verwachting sprak Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care en OMT-lid, vrijdag uit in het tv-programma Op1. Meer hierover bij de Telegraaf.

De vorige week aangekondigde maatregelen moeten de komende dagen terug te zien zijn in de cijfers volgens Diederik Gommers. “Als we de komende dagen geen verandering zien, dan wordt het spoed-OMT van aankomende woensdag mogelijk naar voren gehaald.” Gommers stoort zich aan het polderen van het kabinet. “Het met de horeca overleggen of ze een uurtje korter of langer open mogen zijn is allemaal geneuzel. Je gaat een infectieziekte bestrijden en dan moet je keihard zijn.”

“Als wij onverhoopt in code zwart terecht komen, dan zijn de rellen die we vrijdagavond in Rotterdam gezien hebben peanuts. Dan krijgen we echt een situatie dat het onveilig wordt. Als de situatie zo wordt dat we bedden tekort komen en keuzes moeten maken: dan moeten we ons personeel gaan beschermen met politie of het leger. De emoties lopen dan gigantisch op”, aldus de intensivist.

Verstappen morgen naar stewards, mogelijk straf

De tweede startplek voor de Grand Prix van Qatar van morgen is nog allerminst zeker voor Max Verstappen. De Nederlander lijkt het laatste stukje van zijn kwalificatierondje vol gas te zijn doorgereden terwijl er 'dubbel geel' gezwaaid werd door problemen aan de wagen Pierre Gasly.

Morgen om 11 uur Nederlandse tijd moet Verstappen zich melden bij de stewards in Qatar. Daarna wordt er besloten of er een straf volgt voor de Nederlander. De zaak lijkt wat ingewikkeld omdat er wel 'gele vlaggen' naast de baan te zien zijn maar op het stuur van de Red Bull is geen melding te zien, terwijl dat normaal gesproken wel het geval zou moeten zijn in het geval van dubbel geel.

Als Verstappen schuldig wordt bevonden dan levert hem dat waarschijnlijk een gridstraf van 3 of 5 plaatsen op, daarnaast kan hij strafpunten op zijn licentie bijgeschreven krijgen. Mocht de Nederlander een gridstraf krijgen dan zullen de Mercedessen vanaf de eerste startrij vertrekken.

Uitslag PSV - Vitesse

PSV heeft zojuist eenvoudig van Vitesse gewonnen. In Eindhoven werd het 2-0.

Het eerste gevaar kwam van Vitesse. Ramalho onderschat de snelheid van Openda die over de linkerflank oprukt. Drommel bracht echter redding en voorkwam een vroege achterstand voor PSV. Een paar minuten later was PSV voor het eerst gevaarlijk. Doan schoot na een aardige combinatie met Götze laag in maar Schubert kon de bal zonder problemen keren. De thuisploeg kwam in de negentiende minuut op voorsprong. Na slordig balverlies van Vitesse schoot Sangaré de bal in het doel van de Arnhemmers. PSV leek de wedstrijd vervolgens aardig onder controle te hebben, al was het Vitesse dat op countermogelijkheden loerde. In de 29e minuut was het Armindo Bruma die PSV op 2-0 bracht. Op aangeven van Vinicius knalde Bruma de bal in de rechterbovenhoek.

Vitesse zorgde voor meer dreiging aan het begin van de tweede helft. Toch was het PSV dat bijna op 3-0 kwam. Götze draait naar binnen en schoot de bal vervolgens op de paal. Het spel van de Eindhovenaren werd wel minder, maar vooralsnog kon Vitesse niet voor grote kansen zorgen. In de slotfase probeerden de Arnhemmers het PSV nog lastig te maken, maar gescoord werd er niet. Aan de andere kant werd een doelpunt van invaller Romero afgekeurd omdat Götze buitenspel stond.

PSV

2 - 0

Vitesse

 19' Sangaré
 30' Bruma
   
 
 Gele kaart: , Openda, Wittek, (Vitesse)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 00
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Drommel
Mwene
Ramalho
Boscagli
Mauro Júnior
Doan (Pröpper/90)
Gutiérrez
Götze
Sangaré
Bruma (Vertessen/74)
Vinícius (Romero/85)
  Schubert
Doekhi
Bazoer (Yapi/ 80)
Rasmussen
Dasa (Darfalou/80)
Bero
Tronstad
Wittek
Frederiksen (Huisman/ 46)
Buitink (v.Moos/46)
Openda

De dollars lagen even voor het oprapen in Californië

Een snelweg in Californië lag bezaaid met biljetten van twintig dollar, waardoor een verkeerschaos ontstond door mensen die uit hun auto stapten om geld van de weg op te rapen.Duizenden dollars aan contant geld vielen uit een geldtransportwagen van Brinks in de buurt van Carlsbad. Mensen  sprongen op van vreugde toen ze het geld oppakten, net alsof ze de loterij hadden gewonnen. Maar de vreugde was van korte duur, de politie greep in.

Het geld is van een bank, zegt Curtis Martin van de California Highway Patrol Police Department. Hij riep automobilisten op om de verzamelde biljetten terug te geven aan de politie.

Twee mensen werden ter plaatse gearresteerd met het geld dat ze hadden verzameld en de FBI bestudeert video's van het incident om anderen op te sporen.

Schaatser Van der Poel klasse apart op 10km

Nils van der Poel heeft bij de wereldbekerwedstrijden in Stavanger de 10.000 meter gewonnen. De Zweed, die vorige week in Polen al de sterkste was op de 5.000 meter, deed dat in een nieuw sensationeel baanrecord van 12.38,92. Het oude baanrecord stond op naam van Sven Kramer en was 12.50,97.

Op gepaste afstand werd Jorrit Bergsma tweede in 12.56,08. De Nederlandse Canadees Ted-Jan Bloemen werd derde in 13.00,23. Patrick Roest stelde teleur. Hij werd achtste in 13.15,08.

Eerder vandaag werd de 10.000 meter in de B groep gewonnen door Ryosuke Tsuchiya. De Japanner kwam tot 13.03,65.

Oostenrijk protesteert massaal tegen lockdown en verplichte C19-vaccinatie

In Oostenrijk protesteerden tienduizenden tegen de naderende aanscherping van de coronamaatregelen. In Wenen namen volgens de politie zo'n 35.000 mensen deel aan demonstraties tegen de lockdown en de verplichte C19-vaccinatie in februari 2022. Er zijn enige aanhoudingen verricht door de politie.

De protestmars legde 's middags grote delen van het verkeer in het centrum van Wenen lam. "De stemming is verhit", zegt een politiewoordvoerder. Er waren meerdere arrestaties. Sommige deelnemers gooiden flessen naar de politieagenten volgens waarnemingen in de media.

De deelnemers bekritiseerden de lockdown die maandag in werking treedt en de Corona-vaccinatieplicht die vanaf 2022 zal gelden, als dwangmaatregelen. "Vrijheid" werd keer op keer gescandeerd. Veel demonstranten droegen geen FFP2-maskers en overtraden dus de Oostenrijkse voorschriften. De politie heeft 1300 agenten ingezet. Onder meer de rechtse FPÖ had tot de protesten opgeroepen. Haar leider Herbert Kickl, die zelf momenteel COVID-19 heeft, sprak zich uit in een videoboodschap. Daarin riep hij op tot een zo breed mogelijk verzet. Hij had eerder al scherpe kritiek geuit op de strategie van de regering en gesproken van een 'dictatuur' in Oostenrijk.

Volgens informatie van het Oostenrijkse persbureau APA mengden bekende neonazi's en andere extreemrechtse personen zich onder de demonstranten. De Oostenrijkse regering heeft vanaf maandag voor iedereen een lockdown afgekondigd vanwege de massale vierde coronagolf. Hoewel de lockdown voor degenen die zijn ingeënt of hersteld naar verwachting op 13 december zullen eindigen, heeft de lockdown voor degenen die niet zijn gevaccineerd nog geen einddatum.

Vaccinatiecijfers zijn al verviervoudigd
Daarnaast voert Oostenrijk als eerste land in de EU in februari 2022 een verplichte coronavaccinatie in. De vaccinatiegraad ligt nu rond de 66 procent. De bereidheid om zich te laten vaccineren is de afgelopen weken flink toegenomen. De vaccinatiecijfers zijn verviervoudigd ten opzichte van de zomer. Redenen hiervoor zijn de 3G-regel op de werkvloer en de 2G-regel, die niet-gevaccineerde mensen uitsluit van grote delen van het openbare leven.

Zaterdag zijn in Oostenrijk binnen 24 uur weer ruim 15.000 nieuwe coronabesmettingen geteld. De situatie in de klinieken bleef echter grotendeels stabiel, in ieder geval op zaterdag.

Met het oog op de naderende lockdown maakten veel mensen van de gelegenheid gebruik om te gaan winkelen. De stadscentra en de winkelcentra werden goed bezocht. Vanaf 22 november mogen mensen in Oostenrijk hun huis alleen nog verlaten om dwingende redenen. Alle culturele en recreatieve voorzieningen evenals de bars sluiten. Het is de vierde lockdown in Oostenrijk.

F1: Hamilton pakt pole in Qatar, Verstappen tweede

Lewis Hamilton heeft de poleposition gepakt voor de Formule 1 Grand Prix van Qatar. De Brit snelde met zijn Mercedes naar een tijd van 1.20,827 waarmee hij ruim vier tienden sneller was dan titelrivaal Max Verstappen. Valtteri Bottas kwam tot de derde tijd, voor de verrassende Pierre Gasly die overigens nog wel zijn voorvleugel verloor.

In het eerste deel van de kwalificatie vielen er weinig verrassingen te noteren. Helemaal achteraan eindigde Nikita Mazepin die een zeer lastig weekend heeft met een chassis- en motorwissel en nog maar elf rondjes op de teller. De Rus gaf ruim twee seconden toe op teamgenoot Mick Schumacher. Richting het einde werden de tijden sneller en sneller en waren coureurs als Charles Leclerc en Sergio Perez genoodzaakt om een tweede run te maken om door te gaan. Het was stuivertje wisselen waarbij Kimi Räikkönen, Nicholas Latifi en Antonio Giovinazzi uiteindelijk uit konden stappen.

De meeste coureurs reden in Q2 op de mediums naar buiten. Niet voor iedereen pakte dit goed uit, onder meer omdat de AlphaTauri's en de Alpines op het zachte rubber een flinke snelheid aan de dag legden. Het noopten Perez en Leclerc om een tweede run op zacht te doen, maar zij kwamen verrassend genoeg tekort om door te mogen. Dit gold ook voor Lance Stroll, Daniel Ricciardo en George Russell.

In het laatste deel liet Hamilton gelijk al zien dat hij de poleposition wilde pakken. De Brit reed een 1.21,2 en was hiermee twee tiende sneller dan Verstappen en Bottas. Gasly verraste met de vierde tijd. In de laatste minuten ging Hamilton als eerste aan en haalde nog eens vier tiende van zijn snelste tijd af.

Daarachter verloor Gasly zijn voorvleugel en liep een lekke band op. Door de gele vlag die kort gezwaaid werd konden de rijders achter hem niet meer de tijd verbeteren, behalve Verstappen die hier geen last van had, maar toch vier tiende tekort kwam op de snelste man van de dag. Bottas moest genoegen nemen met plek drie, voor Gasly, Fernando Alonso, Lando Norris, Carlos Sainz, Yuki Tsunoda, Esteban Ocon en Sebastian Vettel.

Amsterdam: afgelaste demonstratie tegen C19-maatregelen toch doorgegaan

Op de Dam in Amsterdam wordt vanmiddag gedemonstreerd tegen de maatregelen tegen het coronavirus. Het gaat dan met name om de invoering van 2G, waarbij alleen gevaccineerden of genezen mensen een toegangsbewijs krijgen, zo melden onze collega's van AT5.

Het gaat om een "world wide rally". De organisatie verwacht rond de 10.000 deelnemers. Er wordt ook tegen onder meer de verplichte sluitingstijd van 20.00 uur voor de horeca en tegen de mondkapjesplicht geprotesteerd.

De demonstratie begint om 14.00 uur en duurt drie uur. Er is de afgelopen maanden al meerdere keren gedemonstreerd op de Dam tegen de coronamaatregelen.

Update 17.00 uur: Ondanks dat de demonstratie tegen de coronamaatregelen vanmorgen werd afgelast, zijn er duizenden demonstranten naar de stad gekomen. De stoet begon op de Dam en verplaatste zich rond half drie richting het Centraal Station.

Rond 14.00 uur, het tijdstip dat de oorspronkelijke demonstratie zou beginnen, was het al behoorlijk druk op de Dam. Er waren matrixborden neergezet waarop stond dat de demonstratie was geannuleerd.

De demonstranten leken in eerste instantie naar het Westerpark te lopen, maar uiteindelijk liep de groep via onder meer de Rozengracht terug naar de Dam. Verschillende bussen en trams reden door de protestmars om.

De politie hield de situatie samen met de organisatie van het protest in de gaten. De mars lijkt zonder grote ongeregeldheden te zijn verlopen.

Update 09:50 uur
Onze collega's van AT5 melden dat het protest is afgelast door de organisatie van WWD Nederland. De situatie in Rotterdam gisteravond heeft er volgens de organisatie van de demonstratie toe geleid dat de veiligheid van demonstranten vandaag niet kan worden gegarandeerd.

"Onze demonstratie stond ook in het teken van World Childrens Day, het voelt op dit moment niet goed. De veiligheid van demonstranten staat voorop." De gemeente bevestigt de annulering van de demonstratie.

Mede-organisator Michel Reijinga is het niet eens met de beslissing die is gemaakt. "Er zullen nog steeds veel mensen naar Amsterdam komen vanmiddag." Reijinga is mede-organisator vanuit actiegroep Nederland in Verzet. Ook Slofstra verwacht dat het bericht niet bij alle demonstranten aankomen. "Vanuit WWD staan we vanmiddag op de Dam om iedereen die toch komt te verzoeken om terug naar huis te gaan."

Shorttrackster Schulting wint 1.500m, diskwalificatie Roes

Bij de derde wereldbekerwedstrijden shorttrack van dit seizoen heeft Suzanne Schulting vanmiddag de 1.500 meter gewonnen. De Nederlandse won de finale in Debrecen van kop af aan. Het is voor Schulting haar vijftiende WB-zege.

In de laatste twee ronden moest Schulting er alles aan doen om de Koreaanse vrouwen Lee Yu-bin (leidster in de WB-stand) en Choi Min-jeong achter zich te houden. Daarin slaagde Schulting.

Door haar zege vandaag klimt Schulting in de stand om de wereldbeker van de derde naar de tweede plek. Tijdens de eerste 1.500 meter in Peking kwam Schulting ten val in de series. In Nagoya was ze vervolgens weer de beste.

Update 15:55 uur

Bij de mannen slaagde Sven Roes er niet in om een medaille te pakken. Hij werd vierde in de finale op de 1.500 meter maar werd na afloop gediskwalificeerd omdat hij Shaolin Sandor Liu had gehinderd. De winst ging naar de Chinees Ren Ziwei die de Canadees Pascal Dion voor wist te blijven.

Dubreuil snelt naar winst op 500m

Laurent Dubreuil heeft op de tweede dag van de wereldbekerwedstrijden schaatsen in het Noorse Stavanger de 500 meter voor mannen op zijn naam geschreven. De regerend wereldkampioen schaatste naar een winnende tijd van 34.57.

De Rus Artem Arefyev werd tweede met 34,60. De relatief onbekende Pool Marek Kania zorgde voor een verrassing door met 34,65 (een nieuw persoonlijk record) het brons op te eisen.

De Nederlandse mannen konden net als vorig weekend geen rol van betekenis spelen. Kai Verbij bleef als enige van de vier met 34.98 onder de 35 seconden en werd daarmee achtste. Dai Dai Ntab (35,06) werd dertiende en Hein Otterspeer (35,08) veertiende. Merijn Scheperkamp (35,24) eindigde als achttiende.

Vanmorgen werd de 500 meter in de B groep gewonnen door Bjørn Magnussen. De Noor klokte een tijd van 34,92.

Jackson wederom de snelste op 500m, bijrol Nederlandse vrouwen

Op de tweede dag van de wereldbekerwedstrijden schaatsen in het Noorse Stavanger heeft Erin Jackson de 500 meter voor vrouwen gewonnen. De Amerikaanse, die vorig weekend in Polen beide 500 meters won, was nu met 37,60 de beste.

Nao Kodaira werd met 37,70 tweede. De Poolse Kaja Ziomek was de verrassing op plek drie in 37,74.

De Nederlandse vrouwen speelden een bijrol. Jutta Leerdam (38,06) was met plaats zeven de beste van de vier. Femke Kok (38,37) werd twaalfde. Michelle de Jong (38,48) en Marrit Fledderus (38,73) eindigden als respectievelijk vijftiende en negentiende.

In de B groep werd de 500 meter gewonnen door de Koreaanse Min Sun Kim die in 38,12 over de meet kwam.

Mercedesduo is Verstappen de baas in laatste training Qatar

Op het Losail International Circuit in Qatar is de derde en laatste vrije training voor de Grand Prix van Qatar verreden. Zaterdag om 15.00 uur Nederlandse tijd gaat de kwalificatie van start voor de op twee na laatste race van het jaar.

Nog voor we goed en wel bezig waren zorgde Nikita Mazepin al voor een rode vlag, of beter gezegd, zijn auto deed dat: de Haas gaf er na een meter of tien de brui aan. De Mercedescoureurs waren de eerste toppers die de baan betraden, Lewis Hamilton was iets sneller dan Valtteri Bottas.

Max Verstappen kwam na een klein half uur als laatste de baan op en reed op de softs en met een klapperende DRS de snelste tijd. Hamilton dook er echter weer onderdoor, Bottas bleek ook een stuk te snel voor de Nederlandse WK-leider. Verstappen's achtervleugel werd ondertussen onder handen genomen en hij verbeterde zich aan het eind nog wel, uiteindelijk goed voor plek drie, achter Bottas en Hamilton.

De uitslag van de derde training is hier te vinden.

Het nutteloze feitje van de dag: Een sterke Nederlandse uitvinding

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Velen onder ons zullen vast weleens in het gips gezet zijn na een botbreuk, maar wist je dat dat een Nederlandse uitvinding is? In 1851 bedacht militair geneeskundige Antonius Mathijsen dat een verband doordrenkt met gipspoeder en water binnen enkele minuten uithardt en zo een goede stabilisatie van de botbreuk bewerkstelligt. Over zijn uitvinding schreef hij 'Nieuwe wijze van aanwending van het gips-verband bij beenbreuken. Eene bijdrage tot de militaire chirurgie'. Mathijsen ontving diverse onderscheidingen voor zijn uitvinding.

Antonius Mathijsen (WikiCommons/http://www.voca.org/component/content/article/157)
Antonius Mathijsen (WikiCommons/http://www.voca.org/component/content/article/157)

President Biden teleurgesteld na vrijspraak Kyle Rittenhouse, roept op tot kalmte

De Amerikaanse president Biden heeft zijn onbegrip geuit over de vrijspraak van de schutter uit Kenosha.

Biden gaf in een verklaring op Twitter aan dat het vonnis hem en veel Amerikanen gevoelens van woede en bezorgdheid bezorgde. Maar stelde dat het belangrijk is om de beslissing van de jury te accepteren. Hij drong er bij de burgers op aan om hun protest vreedzaam te laten verlopen. Direct na de uitspraak waren er eerste demonstraties in Kenosha in de Amerikaanse staat Wisconsin.

De 18-jarige Rittenhouse schoot vorig jaar twee mensen neer tijdens antiracismeprotesten. Hij ontkende de schoten niet, maar benadrukte dat hij handelde uit zelfverdediging. De protesten in Kenosha braken uit nadat de Afro-Amerikaan Jacob Blake meerdere keren in de rug werd geschoten tijdens een politie-operatie.

Zie ook: Kyle Rittenhouse onschuldig bevonden voor dodelijke schietpartij bij Kenosha-rellen

VS: Kamala Harris als eerste vrouw even waarnemend president

Vrijdag beleefden de Verenigde Staten een historisch moment. Terwijl president Joe Biden onder narcose werd gebracht voor een colonscopie controle, nam vice-president Kamala Harris enkele uren de presidentiële teugels over.

Het moment maakte haar de eerste vrouw met presidentiële macht in de geschiedenis van de VS.

Kort nadat de procedure om 11.35 uur (16.35 UTC) was afgelopen, was Biden "in een goed humeur" en "hervatte hij zijn taken", zei perswoordvoerder Jen Psaki.

Het Witte Huis gaf aan dat een korte machtsoverdracht van de president naar de vice-president voor het laatst had plaatsgevonden in 2007.

Rotterdam likt zijn wonden na 2G-rellen: 7 gewonden, meer dan 20 aanhoudingen

Op de Coolsingel in Rotterdam zijn vrijdagavond grote groepen bij elkaar gekomen voor een protestactie tegen het 2G-beleid. De demonstranten hebben spandoeken bij zich en er wordt veel zwaar vuurwerk afgestoken.

De sfeer sloeg na een half uurtje demonstreren volledig om: verlaten politiewagens werden geplunderd en vernield. De NS meldt dat er in opdracht van de politie geen treinen meer van en naar Rotterdam mogen rijden. Er zouden waarschuwingsschoten zijn gelost door de politie. Meer hierover bij het AD.

Update 11.00 uur: Gisteravond zijn bij de rellen in Rotterdam zeven mensen gewond geraakt en minstens 20 aanhoudingen verricht. Op social media gaan geruchten dat er een dode is gevallen echter is niet bij de politie bekend of dit gerucht op waarheid berust. In de Tweede Kamer is met woede en afschuw gereageerd op de rellen. Demissionair minister van Justitie Ferd Grapperhaus verwacht dat er de komende dagen en weken nog meer aanhoudingen zullen worden verricht, op de daders zal snelrecht worden toegepast. De Rijksrecherche doet onderzoek naar het vuurwapengebruik door de politie, zodat duidelijk wordt wat er precies is gebeurd.

Update 20 november 00.22: Het is nog steeds onrustig in Rotterdam en de politie heeft zijn handen nog steeds vol aan relschoppers. Inmiddels is duidelijk geworden dat één coronademonstrant in de borst is geschoten door de politie, hij is door de ME achter de linies geplaatst en naar het ziekenhuis gebracht. Alle gemeentelijke parkeergarages in de binnenstad zijn afgesloten. Nu er minder mensen op straat zijn, wordt de aangerichte schade steeds duidelijker.

Update 23.15 uur: Er zijn een aantal charges uitgevoerd waardoor grote groepen demonstranten uit elkaar zijn gedreven. Er is een noodbevel afgegeven tot 4.30 uur, mensen moeten vertrekken uit het centrum. De politie heeft ook gericht geschoten vanavond waardoor er mensen gewond zijn geraakt, het is niet bekend hoeveel gewonden er zijn. Langzaam wordt er puin geruimd, maar de rust is nog niet teruggekeerd.

Update 22.05 uur: Het is nog steeds chaos in Rotterdam, het waterkanon is ingezet en een politiehelicopter  cirkelt boven het centrum van Rotterdam. De RET heeft een aantal metrostations gesloten vanwege de rellen.

 

Update  21.30 uur: Er lijkt iemand geraakt te zijn door de waarschuwingsschoten.

 Berichtgeving 21.25 uur:

FOK! Wat een weer: nog altijd saai

herfstbanner

Het weer, het is maar saai. 

Wel vond er een behoorlijke warmtestijging plaats, waar het eerder deze week rond de 5 graden was, was het deze ochtend 10 graden. Maar echt zon heb ik niet gezien. Mijn collega Stephan5 had wel mazzel en was verrast, hij zag de zon en het was zeer aangenaam. 

Droog bleef het niet overal, het noordoosten en zuiden kregen iets neerslag. Het blijft bewolkt en ook morgen is er weer kans op motregen. Het houdt niet op. Als we wat verder kijken zien we lagere temperaturen, na het weekend is de maximumtemperatuur 5 graden. 

Maar dat is nog ver weg. Maar nu weet je wel wat er zal gaan komen! 

Tot een volgende keer  


Waar Pukeko in Noord Holland de zon zag, zag ik enkel het grijze.  (Foto: Pukeko)
Waar Pukeko in Noord Holland de zon zag, zag ik enkel het grijze. (Foto: Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Intensivering van maatregelen tegen voetbalgeweld

Voetbalgeweld en overlast in en rond stadions worden harder aangepakt. Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft vrijdag met de KNVB, directeuren van de clubs, burgemeesters met betaald voetbalclubs in hun gemeente, de politie en het Openbaar Ministerie (OM) hierover afspraken gemaakt. "De afgelopen periode waarin ondanks corona tijdelijk weer publiek bij het voetbal mogelijk was, zagen we een onacceptabele explosie van rellen en geweld. Het heeft niets met de sport te maken."

,,De norm is sportief voetbal. In stadions horen alleen de echte supporters en is geen ruimte voor misdragingen. Daarom is een gerichte aanpak met lik-op-stuk nodig van drie verschillende groepen die de boel verzieken: de raddraaiers met spreekkoren en bier gooien, een opkomende groep relschoppers met meer gewelddadige jongeren en de categorie die zich schuldig maakt aan zwaar crimineel gedrag, extreem geweld en bijvoorbeeld bedreiging van Feyenoord-bestuurder Mark Koevermans.’’ aldus minister Grapperhaus.

Minister Grapperhaus heeft samen met politie en het OM aangegeven dat vanuit justitie de strafrechtelijke aanpak wordt opgevoerd als het gaat om de zwaarste categorie in het voetbalgeweld. Dit is een groep ver buiten het stadion en wordt via het strafrecht aangepakt. Ook wordt samengewerkt om betaald voetbalclubs weerbaarder te maken tegen agressie, intimidatie en bedreigingen naar het voorbeeld PersVeilig en Weerbaar Bestuur, waarin journalisten en lokale bestuurders al extra ondersteuning krijgen.

Om alle soorten gedragingen goed aan te pakken is inzet van alle betrokken partijen nodig: vanuit de clubs zelf, bestuurlijk en strafrechtelijk. Dit spreken de betrokken partners af in convenant. Bij de afspraken staat centraal dat dit in goede afstemming gebeurt in de zogeheten vierhoek van burgemeester, OM, politie en betaald voetbalclub .

Persoonsgerichte aanpak
Persoonsgerichte aanpak wordt geïntensiveerd met daarnaast een groepsgerichte benadering. De recente gebeurtenissen laten zien dat steviger moet worden doorgepakt. Naar aanleiding van een reeks incidenten presenteerde de KNVB in oktober al een dwingender kader met (deels bestaande) afspraken. Deze gaan onder meer over het stilleggen van wedstrijden bij kwetsende spreekkoren en het op het veld gooien van voorwerpen. Bij zulke gedragingen worden personen bij de KNVB aangemeld voor een landelijk stadionverbod. Voor alle uitsupporters is een uitkaartverplichting ingesteld.

Lik-op-stuk
Geweld en agressie worden niet getolereerd. Dat betekent een duidelijke lik-op-stuk aanpak. Clubs gaan stadionverboden strakker handhaven. Sinds de start van dit voetbalseizoen zijn ook al meer straffen uitgedeeld dan in afgelopen seizoenen. De clubs, gemeenten en politie zullen ook zoveel mogelijk de schade in het stadion, aan straatmeubilair en bijvoorbeeld politiebusjes verhalen op de geweldplegers en vernielers.

Voor een persoonsgerichte en lik-op-stuk aanpak, is het ook van cruciaal belang om daders te identificeren. Kwalitatief goede camera’s in en rond het stadion leveren een belangrijke bijdrage aan identificatie en vervolging. Omdat gebleken is dat de beelden soms kwalitatief onvoldoende zijn, zijn in sommige gemeenten/stadions kwalitatief betere camera’s nodig.

De gemeenten, KNVB, clubs en de politie werken de komende periode ook een handelingskader uit om naast stadionverboden meer te werken met een meldplicht en een Top X-aanpak voor notoire ordeverstoorders en gewelddadige personen. Het ministerie van Justitie en Veiligheid werkt op dit moment aan een app voor smartphones, waarmee een meldplichtige kan aantonen dat hij op bepaalde tijdstippen – zoals rond een voetbalwedstrijd – niet in een bepaald gebied is. De verwachting is dat begin 2022 voor het eerst met deze app op de smartphone in een pilot gewerkt kan worden.

Wedstrijdvoorbereiding
De KNVB eist van betaald voetbalclubs een veiligheidsverklaring om aan de competitie deel te nemen. Aanvullend gaat de KNVB minimumeisen introduceren in haar licentiesysteem met betrekking tot de veiligheidscoördinatoren en Supporters Liaison Officers (SLO’s). Ook moet de club voor elke voetbalwedstrijd met publiek in de vierhoek groen licht krijgen of en op welke wijze er gespeeld kan worden, met of zonder (uit)publiek bijvoorbeeld. Deze wedstrijdvoorbereiding moet weer flink worden aangescherpt door de vierhoeken. Burgemeesters gaan hiervoor gezamenlijk een stappenplan opstellen voor wanneer vergunningsvoorwaarden niet worden nageleefd.

Monitoren en evalueren
Rond iedere wedstrijd wordt gemonitord hoe deze is verlopen. Telkens zal worden vastgesteld in hoeverre alle veiligheidspunten goed zijn nageleefd en ook is opgetreden, zoals afgesproken. Hierbij gaat het niet alleen om geweld en rellen, maar ook om onacceptabel gedrag als discriminatie en ongewenste spreekkoren. Als een club zich niet aan de afspraken houdt, zal dit gevolgen moeten hebben voor de volgende wedstrijd. Of deze door kan gaan, of de politie nog capaciteit kan vrijmaken en of er (uit)publiek bij aanwezig kan zijn.

De Regiegroep Voetbal en Veiligheid zal de intensivering van de maatregelen dit voetbalseizoen evalueren. Daarnaast wordt door het Auditteam Voetbal en Veiligheid nog een verdiepend fenomeenonderzoek gedaan naar de achtergrond van de toename van incidenten de afgelopen periode. De verwachting is dat dit onderzoek in het voorjaar van 2022 is afgerond.

Kritieke weken voor asielopvang en huisvesting vergunninghouders

Nog voor het einde van dit jaar zijn er fors extra opvangplekken bij het COA nodig. De 1200 reguliere opvangplekken die voor het nieuwe jaar nodig zijn, worden verdeeld over verschillende provincies. Daarnaast moet voor het eind van het dit jaar de achterstand van de taakstelling met 1500 worden teruggebracht. Dat hebben minister Ollongren en staatssecretaris Broekers-Knol donderdag met de Landelijke Regietafel Migratie en Integratie (LRT) afgesproken.

Huidige situatie blijft zorgwekkend
Door de verhoogde instroom van asielzoekers en achterblijvende uitstroom van vergunninghouders naar woningen blijft de bezetting op de COA-locaties toenemen. Er is de afgelopen periode al hard gewerkt door provincies en gemeenten om extra (nood)opvangplekken te realiseren. Veel van deze plekken zijn echter tijdelijk. Hierdoor zijn er snel nieuwe opvangplekken nodig, niet alleen voor de reguliere opvang maar ook voor bijzondere doelgroepen zoals alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv’s) en sobere opvanglocaties.

Verdeling van de opgave
De 1200 opvangplekken die nodig zijn voor het nieuwe jaar, waarvan 600 voor 1 december, worden verdeeld over verschillende provincies. Daarbij wordt rekening gehouden met prestaties die al geleverd worden. Ook zijn er met spoed speciale opvangplekken nodig voor bijzondere doelgroepen. Zo wordt voor amv’s nog dringend gezocht naar 10 opvanglocaties met ieder 50 plekken. Daarnaast worden nog 2 locaties gezocht met elk 50 plekken voor sobere opvang van asielzoekers uit veilige landen van herkomst. Voogdij-instelling Nidos heeft nog voor de eerste helft van 2022 853 kleinschalige opvangplekken nodig.

Versnelling huisvesting vergunninghouders
De meest effectieve manier om de druk op de COA-opvang te verlichten is om vergunninghouders te huisvesten. Als vergunninghouders in de opvang verblijven, kunnen zij niet beginnen aan hun integratie. Ook blijven zo bedden bezet voor de mensen die nu asiel aanvragen. Daarom is aan de LRT afgesproken dat vóór het eind van dit jaar de achterstand van de taakstelling met 1500 wordt teruggebracht, bovenop het volbrengen van taakstelling van dit half jaar. Daarnaast is afgesproken de volledige achterstand in te lopen voor medio 2022.

Vooruitblik 2022
De verwachting is nu dat het COA in het jaar 2022 ongeveer 42.000 opvangplekken nodig heeft. Als het niet lukt om de achterstand van de taakstelling terug te brengen, dan kan dit aantal veel hoger komen te liggen.

Factcheck: dagelijks 600.000 dieren op tafel

Dagelijks eten we in Nederland zeker 600.000 dieren, bevestigt de Reclame Code Commissie (RCC). Eerder onthulde Wakker Dier dit aantal in een radiospot, die hieronder te zien is. Dit leidde tot ongeloof en een klacht van een luisteraar, waarna de reclamewaakhond zich boog over de achterliggende berekening. “Het is inderdaad een ongelofelijk en bizar getal. Als het aan ons ligt, moet dit flink omlaag,” zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Wakker Dier berekende het aantal dieren aan de hand van de vleesconsumptie in 2019 en het gewicht van verschillende diersoorten. Hieruit bleek dat we in Nederland per dag 614.000 kippen, 18.000 varkens en 2 .000 koeien eten. De uitspraak van de RCC bevestigt dat het genoemde aantal eerder een onderschatting dan een overschatting betreft.

Elke dag telt
Met haar radiospot inspireerde Wakker Dier consumenten om op Eet Geen Dierendag eens iets anders te eten. Hilhorst: “We eten in Nederland elke dag bizar veel dieren. Dus elke dag dat we dat niet doen telt.” Dit jaar deden naar schatting 3,8 miljoen mensen mee met Eet Geen Dierendag.

Van Amsterdam tot Brussel
Het gigantische aantal dieren is bijna niet voor te stellen. Daarom maakt Wakker Dier het in haar radiospot concreet. Stel dat je alle koeien, varkens en kippen die op één dag worden gegeten, achter elkaar zou zetten. Dan ontstaat een rij zo lang als de afstand van Amsterdam naar Brussel.

De volledige uitspraak van de Reclame Code Commissie leest u hier.

Verstappen en Bottas bovenaan, Gasly maakt indruk

De eerste twee vrije trainingen voor de Grand Prix van Qatar in de Formule 1 hebben vrijdag de snelste tijd opgeleverd voor Valtteri Bottas. Op het Losail International Circuit, waar na jaren aan MotoGP-races ook eindelijk de F1 is neergestreken, was de Fin in de tweede training het snelst.

In training één was het Max Verstappen die de toon zette. De Nederlandse WK-leider noteerde op de zachte banden de snelste tijd, die hij over had genomen van Bottas. AlphaTauri-rijder Pierre Gasly maakte indruk door Bottas nog net voor te blijven en de tweede tijd te noteren, Verstappen's concurrent Lewis Hamilton werd vierde, teamgenoot Sergio Perez achtste.

In de tweede training gaf Verstappen vroeg het tempo aan op de mediumbanden, maar het Mercedesduo Bottas en Hamilton kwam er onderdoor. Nadat Bottas zijn snelste tijd op softs kwijtraakte wegens track limits ging de Fin nog een klap harder en noteerde hij de toptijd van de dag. Gasly maakte weer indruk en reed opnieuw de tweede tijd, Verstappen was goed voor P3, voor Hamilton.

De uitslag van de eerste vrije training is hier te vinden, die van training twee staat hier.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.