Radboud UMC: neem griep- en C19 vaccinatie, draag mondkapje en hou afstand!

De druk op de zorg neemt toe. Gisteren heeft het Radboud UMC te Nijmegen op haar website een duidelijke uitleg gegeven over de huidige situatie in de Nederlandse ziekenhuizen en wat mensen zelf kunnen doen om belasting van de zorg te voorkomen. Hierbij roept ze iedereen op om een griepprik en C19-vaccinatie te halen en gewoon weer een mondkapje te dragen en de anderhalvemeter afstand te respecteren in het dagelijkse leven.

De situatie van nu is heel anders omdat de reguliere zorg gewoon door zou moeten gaan. Gemiddeld kunnen er per COVID-patiënt vijftien reguliere patiënten niet geopereerd worden, in de meeste gevallen gaat dit om hartpatiënten. Dit komt omdat een COVID-patiënt veel langer op de IC ligt. Dit betekent automatisch dat een toename aan COVID-patiënten leidt tot meer uitgestelde zorg voor andere patiënten.

Hieronder het nieuwsbericht van het Radboud UMC:

"De druk op ons ziekenhuis wordt steeds groter, net als bij andere ziekenhuizen in het land. Dit heeft gevolgen voor de operaties, de intensive care (IC) en de verpleegafdelingen. En dat terwijl er in vergelijking met eerdere coronagolven minder COVID-patiënten zijn opgenomen in het Radboudumc (19 oktober: 11 waarvan vier op de IC). Het verschil met die eerdere golven is echter dat de reguliere acute en urgente zorg toen niet doorging en nu wel doorgaat. Bovendien zijn er nu minder zorgverleners beschikbaar. Hierdoor kunnen we niet méér patiënten opnemen.

Beperkte IC-capaciteit
In het voorjaar van 2020, toen de coronapandemie heel Nederland overviel, lagen er op de piek 46 COVID-patiënten tegelijk op de IC. Dit was mogelijk omdat bijna alle overige zorg werd stopgezet en alle zorgverleners bijsprongen op de COVID-afdelingen. Er werd heel veel van hen gevraagd. Bovendien bleven de meeste mensen thuis in lockdown, wat tot minder (verkeers)ongelukken leidde. Zo lukte het om de eerste golf door te komen, en konden er veel meer IC-patiënten worden opgenomen op de bestaande IC en kon de IC hiervoor tijdelijk uitgebreid worden.

Nu, oktober 2021, ligt de IC vol maar is de situatie heel anders. Op de IC zijn nu maar 26 bedden beschikbaar door tekort aan zorgpersoneel. In 22 van deze bedden liggen niet-COVID-patiënten; deze patiënten hebben bijvoorbeeld een ernstig ongeluk gehad of hebben een geplande, complexe operatie ondergaan, die soms al eerder is uitgesteld. Het tekort aan IC-verpleegkundigen komt door onder meer een hoog ziekteverzuim. En waar in eerdere golven verpleegkundigen van andere afdelingen bijsprongen op de IC, kan dat nu niet. Ook onder hen is er sprake van een verhoogd ziekteverzuim, en op hun eigen afdelingen wordt er momenteel veel uitgestelde zorg ingehaald.

Opnieuw veel zorg uitgesteld
Gemiddeld kunnen er per COVID-patiënt vijftien reguliere patiënten niet geopereerd worden, in de meeste gevallen gaat het om hartpatiënten. Dit komt omdat een COVID-patiënt veel langer op de IC ligt. Dit betekent automatisch dat een toename aan COVID-patiënten leidt tot meer uitgestelde zorg voor andere patiënten. De wachtlijst, waar nu ca. 650 Radboudumc-patiënten op staan die wachten op uitgestelde zorg, zal langer worden. Dit geldt ook voor de verpleegafdelingen: er zijn minder bedden beschikbaar voor reguliere patiënten, waardoor opnames worden uitgesteld.

Ook griepseizoen voor de deur
De druk neemt dus toe, en ook de prognoses van het RIVM voorspellen een najaar en winter met meer COVID-besmettingen. Daarnaast is de verwachting dat er een zwaar griepseizoen volgt. Afgelopen winter is de griep nagenoeg weggebleven door de coronamaatregelen. Hierdoor hebben mensen minder weerstand opgebouwd tegen de griep. Dit kan leiden tot een flinke toename aan grieppatiënten in de ziekenhuizen.

Wat kunt u zelf doen?
Ook u kunt helpen de komende winter het besmettingsrisico op corona en griep zo klein mogelijk te houden. Allereerst door de inmiddels bekende basismaatregelen te gebruiken: 1,5 meter afstand, mondneusmaskers, thuiswerken waar mogelijk, handen wassen, ventileren. In de patiëntenzorggebouwen van het Radboudumc gelden deze basismaatregelen overigens nog steeds.

Daarnaast is het van groot belang om thuis te blijven bij klachten en altijd te laten testen bij de GGD, ook als je een negatieve zelftest hebt.
En ten derde: haal een vaccinatie, tegen griep als je daarvoor uitgenodigd wordt én tegen corona. Vaccineren helpt echt! De meeste van de patiënten die nu bij ons zijn opgenomen met COVID zijn niet gevaccineerd."


Neem maatregelen tegen COVID-19 en griep ( foto-Pixabay)
Neem maatregelen tegen COVID-19 en griep ( foto-Pixabay)