FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 20 oktober 2021

Weer wereldtitel teamsprinters

De Nederlandse baanwielrenners zijn Roubaix voor de vierde keer op rij wereldkampioen geworden op de teamsprint. In de finale werd Frankrijk verslagen.

Het trio Roy van den Berg, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland was de hele dag het snelste, maar de overmacht was niet zo groot als eerder dit jaar. In de finale reden de regerend Europees- Wereld- en Olympische kampioenen echter de snelste tijd van de dag. Met  41,979 waren ze ruim een halve seconde sneller dan de Fransen (42,550).

"Dit is een van de zwaarst bevochten titels die we hebben gehaald", was de eerste reactie van starter Van de Berg. "Uiteraard is het de derde dit jaar, ná olympisch en Europees kampioen zijn we ook wereldkampioen. Dus het plaatje voor de teamsprint is helemaal compleet. Maar hij kwam wel uit de grote teen."

Random Pics van de Dag #446

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

50 COVID-19 besmettingen bij clusteruitbraak woonzorgcentrum in Almere

Bij woonzorgcentrum De Kiekendief in Almere Stad is er sprake van clusteruitbraak van COVID-19 waarbij er in totaal 26 bewoners en 24 medewerkers besmet zijn geraakt.

Volgens Zorggroep Almere waren vrijwel alle besmette personen gevaccineerd, maar toch ziek geworden door de besmetting. Van de 50 besmette personen, zijn er 3 opgenomen in het ziekenhuis.

VLB Volkel: demonstranten graven gat en kruipen onder hek door, 8 aanhoudingen

De Koninklijke Marechaussee heeft vanmiddag acht personen aangehouden toen deze onbevoegd militair terrein betraden. Na het graven van een gat onder het hek kropen verschillende demonstranten vliegbasis Volkel op. Zo meldt De Gelderlander.

Aan de andere kant van het hek werden de demonstranten al opgewacht, aangehouden en afgevoerd door de Marechaussee wegens het illegaal betreden van militair terrein. De demonstratie verliep volgens een woordvoerder van de Marechaussee uiterst vreedzaam. De actie was georganiseerd door 'Vrede Scheppen' en was bedoeld als demonstratie tegen kernbommen. De actiegroep vreest dat volgend jaar een nieuwe generatie kernwapens naar Nederland komt. Via het gat wilden ze de startbaan op om "het oefenen met kernbommen te voorkomen". Ook is de actiegroep het niet eens met de inzet van F-16's en andere vliegtuigen, die volgens de demonstranten "tonnen CO2 uitstoten".

F-16 (Foto-Pixabay)
F-16 (Foto-Pixabay)

Gevaccineerden met COVID-19 doorbraak verspreiden minder Sars-Cov-2

Mensen die zijn ingeënt tegen COVID-19 zullen bij een doorbraakinfectie (besmet raken met COVID-19 ondanks C19-vaccinatie) minder Sars-Cov-2 verspreiden dan ongevaccineerden, zo blijkt uit een nieuwe studie, die bijdraagt aan het groeiend bewijs dat vaccins de overdracht van de deltavariant kunnen verminderen.

Britse wetenschappers van de Universiteit van Oxford onderzochten nationale gegevens van bijna 150.000 contacten die werden getraceerd van ruwweg 100.000 initiële COVID-19 gevallen. De steekproeven omvatten zowel mensen die geheel of gedeeltelijk waren gevaccineerd met de vaccins van Pfizer-BioNTech of AstraZeneca, als mensen die niet waren gevaccineerd. De onderzoekers keken vervolgens of de vaccins de verspreiding van het virus beïnvloedden als een persoon een doorbraakinfectie had met ofwel de alfa-variant ofwel de zeer besmettelijke delta-variant.

Beide vaccins verminderden de overdracht van Sars-Cov-2, hoewel ze effectiever waren tegen de alfa-variant dan tegen de delta-variant. Bij besmetting met de deltavariant was de kans op een positieve test na een contact met een COVID-19 patiënt 65 procent kleiner als deze persoon volledig was gevaccineerd met twee doses van het Pfizer-vaccin. De kans op een positieve test bij contact met een COVID-19 patiënt  was 36 procent kleiner als deze persoon volledig was gevaccineerd met Astra-Zeneca.

Het risico op overdracht van Sars-Cov-2 na een doorbraakinfectie was veel hoger als iemand slechts één dosis van een van beide vaccins had gekregen.

De studie is online geplaatst en is nog niet onderworpen aan een peer reviews. Maar wetenschappers die niet bij het onderzoek betrokken waren, zijn van mening dat de conclusies geloofwaardig zijn.

"Het is de kwalitatief beste studie die we tot nu toe hebben over de mate van besmettelijkheid van gevaccineerde mensen na een doorbraakinfectie met delta," zei Dr. Aaron Richterman, een arts infectieziekten aan de Universiteit van Pennsylvania, die niet betrokken was bij het onderzoek.

Susan Butler-Wu, een klinisch microbioloog aan de Universiteit van Zuid-Californië, noemde de studie "goed uitgevoerd", vooral omdat het de overdracht in de praktijk in kaart heeft gebracht, aangezien het de verspreiding onder naaste contacten heeft gevolgd.

Met behulp van de Ct-waarden (cycle threshold) vonden de onderzoekers een vergelijkbaar niveau van virale belasting bij niet-gevaccineerde en gevaccineerde mensen die besmet waren met de deltavariant, zoals door eerdere studies is bevestigd. Toch hebben volledig gevaccineerde mensen minder kans om anderen te besmetten.

"Transmissie is veel complexer," zei Butler-Wu, wat betekent dat de Ct-waarde slechts een momentopname is en niet het volledige ziekteverloop weergeeft.

Het is waarschijnlijk dat mensen die gevaccineerd zijn het Sars-Cov-2 virus sneller uit het lichaam 'opruimen'. Uit een eerdere studie uit Singapore is gebleken dat, hoewel de niveaus van de 'virale load' aanvankelijk gelijk waren bij degenen die met de deltavariant waren besmet, ongeacht de vaccinatiestatus, de niveaus van het virus tegen dag zeven snel daalden bij degenen die waren gevaccineerd, waardoor het vermogen om ziekte te verspreiden mogelijk afneemt.

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat, ook al zijn de cyclusdrempelwaarden gelijk ongeacht de vaccinatiestatus, mensen die gevaccineerd zijn mogelijk minder besmettelijk virus in hun lichaam hebben, waardoor de overdracht mogelijk wordt beperkt. Richterman wees op een recente voorpublicatie uit China waarin een grote vermindering van de transmissie werd gevonden bij degenen die twee doses C19-vaccin hadden gekregen, vergeleken met de niet-gevaccineerden.

Vaccins hebben de mogelijkheid om overdracht van het virus op twee manieren te voorkomen, zei hij. De eerste is door infectie helemaal te voorkomen. De andere is door de hoeveelheid besmettelijk virus te verminderen mocht iemand toch ziek worden.

"Mensen die gevaccineerd zijn, hebben een immuunsysteem dat veel sneller antilichamen tegen het virus kan maken dan niet-gevaccineerde mensen die een immuunrespons nog moeten opbouwen," zei Richterman.

Bescherming tegen overdracht neemt af
De nieuwe studie toonde echter aan dat de bescherming tegen overdracht na verloop van tijd lijkt af te nemen. Na drie maanden hadden mensen die na vaccinatie met AstraZeneca een doorbraakinfectie hadden opgelopen, evenveel kans om de deltavariant te verspreiden als de niet-gevaccineerden. Hoewel de bescherming tegen overdracht afnam bij mensen die het Pfizer-vaccin hadden gekregen, was er nog steeds een voordeel in vergelijking met mensen die niet waren gevaccineerd.

Aangezien de antilichaamspiegels ook de neiging hebben om na vaccinatie in de loop van de tijd af te nemen, is een vermindering van de bescherming tegen transmissie te verwachten, zei Richterman.

"We weten dat de hoeveelheid antilichamen die in het bloed circuleren na vaccinatie in de loop van de tijd afneemt, al blijft het immuungeheugen krachtig en langdurig werkzaam en in staat om infecties te voorkomen, vooral ernstige infecties," zei hij. "Deze circulerende antilichamen die onmiddellijk beschikbaar zijn spelen waarschijnlijk een rol bij het voorkomen van overdracht bij een doorbraakinfectie, dus ik denk niet dat het verrassend is om enige verminderde bescherming tegen overdracht na verloop van tijd te zien."

Richterman en Butler-Wu waren het erover eens dat als de transmissie in de gemeenschap hoog blijft maskers en testen belangrijk blijven.

"We moeten onze vaccins combineren met andere maatregelen om de hoeveelheid virus waaraan we worden blootgesteld te verminderen door zaken zoals het dragen van een mondkapje en testen," zei Butler-Wu. "Het nemen van additieve maatregelen is erg belangrijk in dit geval." Richterman was het daarmee eens.

"Hoewel er een vaccinatiegraad bereikt kan worden die hoog genoeg is om andere maatregelen zoals het dragen van mondkapjes en afstand houden van elkaar overbodig maken zijn we daar nog lang niet in veel delen van de VS," zei hij.

Man overleden nadat hij voor de tram werd geduwd; drie jongens aangehouden

Maandagavond is een persoon overleden nadat deze door enkele jongens voor een tram was geduwd. Meer hierover bij Regio15.

Het misdrijf vond rond tien voor negen op de Rijswijkse Landingslaan plaats bij de halte Anthony Fokkersingel van tramlijn 19. Volgens hevig geëmotioneerde getuigen is het slachtoffer door een groep jongens voor de tram geduwd.

Politie, twee ambulances, het Mobiel Medisch Team uit Rotterdam, de Officier van Dienst Geneeskundige (OvD-G) en brandweereenheden van meerdere kazernes werden gealarmeerd.

Ambulancepersoneel heeft het slachtoffer nog proberen te redden, maar de verwondingen waren dusdanig dat het slachtoffer ter plaatse is overleden. Over de identiteit van het slachtoffer is nog niets bekend, in eerste instantie werd gedacht aan een oudere man maar het slachtoffer is een 39-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats.

De daders zijn er na hun daad vandoor gegaan. Meerdere eenheden van de politie hebben met onder andere speurhonden in de omgeving gezocht. De drie verdachten hebben zich  maandagavond en dinsdagochtend gemeld op het politiebureau. Het gaat om twee 15-jarige jongens en één 18-jarige jongen, allen uit Den Haag. Deze jongens zijn direct aangehouden en ingesloten. De aangehouden verdachten zitten in beperkingen en mogen alleen contact hebben met hun advocaat.

Veroordeling voor hardleerse pedoseksuele potloodventer (35)

Een 35-jarige man uit Utrecht die meerdere keren zijn penis of een foto daarvan liet zien is veroordeeld tot een (voorwaardelijke) gevangenisstraf en een taakstraf.

Ook dreigde de man een medewerker van een hulpinstantie te verkrachten en te doden.

Kinderen en tieners
In het voorjaar en in de zomer van vorig jaar maakte de man zich meerdere keren schuldig aan het plegen van schennis. Hij liet op meerdere momenten en op verschillende plekken zijn penis zien aan tieners en kinderen. Zo was hij in april aanwezig in een leegstaande woning aan de Croeselaan. Daar trok hij de aandacht van een meisje door op het raam te kloppen. Toen zij keek liet hij zijn broek zakken. Ditzelfde deed hij toen het meisje ’s middags met een vriendinnetje terugkwam. In augustus liet hij zijn broek zakken op de galerij van zijn appartementencomplex waar op dat moment meerdere kinderen aan het spelen waren. Daarnaast liet de man in 2019 in de McDonalds in Maarssen een foto van zijn penis zien aan twee meisjes en bedreigde hij in dat jaar een medewerker van een hulpinstantie. In 2017 probeerde de man een foto te maken van een vrouw op het toilet van een bouwmarkt.

Geen bewijs voor zesde feit
De man stond ook terecht voor een zesde feit: een minderjarige getuige laten zijn van seksuele handelingen. Voor dit feit ziet de rechtbank onvoldoende overtuigend bewijs. Dat de man de andere feiten wél gepleegd heeft betekent niet automatisch dat hij ook het zesde feit pleegde.

Strafmaat
De slachtoffers die werden geconfronteerd met het geslachtsdeel van de man waren allemaal kwetsbaar en jong. Hij heeft totaal geen rekening gehouden met wat zijn gedrag betekent voor de kinderen, meisjes en tieners. Daarnaast heeft hij een hulpverlener bedreigd, die juist de taak had om de man en zijn gezin te helpen. Het is niet de eerste keer dat hij de fout in gaat. Hij is eerder veroordeeld voor soortgelijke feiten. Uit onderzoek van een psycholoog bleek toen – vijf jaar geleden – dat de man lijdt aan een stoornis. Van die stoornis is nu nog steeds sprake, waardoor de feiten verminderd aan hem toegerekend kunnen worden. Wel lijkt het erop dat de man op dit moment de juiste hulp krijgt zodat zijn pedoseksuele gevoelens niet de overhand krijgen. Het is óók voor de maatschappij van belang dat dit traject niet wordt doorkruist. De rechtbank veroordeelt de man tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 1 dag en een voorwaardelijke celstraf van 3 maanden met een proeftijd van 3 jaar. Daarnaast moet hij een taakstraf van 100 uur uitvoeren en moet hij zich laten behandelen en meewerken met controles op urine en smartphonegebruik. De straf is conform de eis van de officier van justitie, ondanks dat de rechtbank de man van een van de feiten vrijspreekt. Ook bepaalt de rechtbank dat de man een taakstraf van 120 uur moet uitvoeren omdat hij nog in de proeftijd van een eerder opgelegde straf liep.

Waar komen Loekasjenko's vliegtuigen vandaan om vluchtelingen over te vliegen?

De EU wil sancties opleggen aan de Wit-Russische luchtvaartmaatschappij Belavia omdat deze betrokken is bij het illegaal overbrengen van vluchtelingen. Dit zou ook prominente investeerders zoals LEGO geld gaan kosten.

De EU wil de illegale immigratie via Wit-Rusland een halt toeroepen. Hierover bestaat overeenstemming. "We worden in Europa geconfronteerd met het feit dat Loekasjenko vluchtelingen gebruikt als een instrument om druk uit te oefenen op Europese staten," zei de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas (SPD) tijdens de recente EU-top in Luxemburg. Hij noemt de Wit-Russische heerser Alexander Loekasjenko "niets meer dan het hoofd van een overheidssmokkelbende".

De achtergrond: Loekasjenko heeft in reactie op westerse sancties verklaard dat hij migranten op weg naar de EU niet langer zou tegenhouden. Hij laat vluchtelingen uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika invliegen om ze vervolgens door te sturen naar Polen, Letland of Litouwen. 

Aan deze stroom vluchtelingen zou nu een einde moeten komen. "Wij zijn niet langer bereid lijdzaam toe te zien dat er bedrijven zijn - luchtvaartmaatschappijen - die hier geld aan verdienen," is de Duitse hoofddiplomaat Maas strijdvaardig.

Maas en zijn EU-collega's, met name uit de Baltische staten, doelen op de Wit-Russische nationale luchtvaartmaatschappij Belavia. In de toekomst zullen sancties tegen Belavia worden ingesteld het mag al niet landen in de EU. Indien Belavia daadwerkelijk op de sanctielijst zou worden geplaatst, zouden bedrijven uit de Europese Unie geen zaken meer mogen doen met het Wit-Russische staatsbedrijf.

Dit zou gevolgen hebben voor enkele van de meest discrete en winstgevende ondernemingen in de luchtvaartsector: de grote leasemaatschappijen. Ze zouden hun vliegtuigen uit Minsk moeten terugroepen en de de tot dan toe goede verhuurzaken met Belavia moeten stoppen. Volgens een overzicht van de Zwitserse datadienstverlener CH-Aviation bezit Belavia 18 van haar eigen vliegtuigen. Maar dit zijn voornamelijk kleinere regionale vliegtuigen, jets van Russische fabrikanten zoals Tupolev uit de jaren '70 en de VIP jets voor de regering. De grotere passagiersvliegtuigen die van cruciaal belang zijn voor de luchtvaartmaatschappij - zoals Boeing 737's - worden bijna allemaal geleasd van Westerse maatschappijen.

De meeste jets zijn eigendom van Ierse maatschappijen, zoals de beursgenoteerde leasemarktleider AerCap. Volgens CH-Aviation heeft AerCap zes van zijn 966 vliegtuigen in de verhuur aan Loekasjenko's lijn. Gemeten naar de marktwaarde van het vliegtuig, verdient het waarschijnlijk een goede acht miljoen dollar per jaar. Tot de klanten behoren ook Lufthansa's dochtermaatschappij voor vakantievluchten Edelweiss uit Zwitserland, Condor en bijna alle grote luchtvaartmaatschappijen wereldwijd.

Zeven machines - het grootste aantal - worden gehuurd bij Nordic Aviation Capital uit Denemarken, dat buiten de sector nauwelijks bekend is. Het bedrijf, dat gespecialiseerd is in kleinere vliegtuigen tot 100 zitplaatsen, is eigendom van oprichter Martin Møller Nielsen en institutionele investeerders zoals het Singaporese staatsinvesteringsfonds GIC, EQT Partners uit Zweden en het familiebedrijf van Lego-eigenaars Kristiansen. Zij zullen waarschijnlijk ook tot acht miljoen dollar per jaar van Belavia innen.

Amerikaanse bedrijven zoals Air Lease Corp, Deutsche Post-vliegtuigleverancier Altavair en de beursgenoteerde Apollo Investment Corporation zijn ook actief in Minsk. Carpatair, een luchtvaartmaatschappij uit Roemenië vliegt ook voor Wit-Rusland.

Of de bedrijven veel te vrezen hebben, valt echter nog te bezien. Ondanks de stevige woorden heeft de EU nog niet besloten om Belavia rechtstreeks aan te pakken.

En zelfs als dat gaat gebeuren, blijft de vraag wat de precieze regeling behorend bij de sancties zal zijn. De Ierse minister van Buitenlandse Zaken, Simon Coveney, roept bijvoorbeeld luidkeels op tot beëindiging van de vluchten. Maar wijst er ook op dat de industrie een belangrijke economische sector is voor zijn land. Bovendien is het voor de leasemaatschappijen in zijn land "juridisch ingewikkeld" om bestaande contracten te verbreken. Uiteindelijk, zo suggereert Coveney, zou een onderscheid kunnen worden gemaakt tussen nieuwe lease-overeenkomsten, die uiteraard zouden worden verboden, en bestaande, die zouden mogen voortgezet.

Een verbod op de oude lease-contracten zet geen zoden aan de dijk, menen luchtvaartadvocaten als Donal Hanley, hoogleraar vliegtuigfinanciering aan de McGill University van Canada. Belavia zou bijvoorbeeld, met de steun van Loekasjenko, de vliegtuigen naar bevriende landen kunnen laten vliegen, of de vliegtuigen niet teruggeven aan de verhuurders.

Bitcoin haalt nieuw toprecord van $65.600 (56.331 euro)

Na het dieptepunt in afgelopen mei zijn veel cryptocurrencies al weer langere tijd aan een opmars bezig, Bitcoin brak vandaag door zijn vorige all-time high record.

Bitcoin blijft zeer volatiel, maar heeft nu zijn all-time high van $64.895,22 doorbroken, die het bereikte op 14 april 2021. De prijs van de oudste cryptomunt wordt momenteel verhandeld op ongeveer 65.600 dollar ( 56.331 euro), de hoogste in zijn geschiedenis.

In de afgelopen maanden stortte de prijs snel in, onder invloed van verschillende nieuwsberichten. In juli kelderde de prijs tot onder de 29.000 dollar, maar zette daarna de tegenbeweging in en noteert nu een nieuwe recordhoogte.

Analisten gaan er momenteel nog steeds van uit dat de Bitcoin-prijs in de loop van het jaar nog verder zal stijgen. Beleggingen in Bitcoin worden door beleggers echter nog steeds als riskant beschouwd.

Tegen de middag steeg de Bitcoin-prijs tot ongeveer 65.600 dollar (om 15.51 uur), volgens Coinmarketcap, en boekte daarmee een nieuwe recordhoogte. Bitcoin is nog nooit zo duur geweest. In een 24-uurs vergelijking is de oudste cryptocurrency met meer dan vier procent gestegen. De vorige all-time high was 64.895,22 dollar.

Een dag eerder was het eerste aan de bitcoin gekoppelde indexfonds gelanceerd, dat in tegenstelling tot de verwachtingen van sommige analisten de bitcoinprijs een verdere impuls heeft gegeven. Veel experts hadden een kortstondige uitverkoop van bitcoin verwacht vanwege de lancering van de ETF na de rally van de afgelopen weken.

Bitcoin haalt nieuwe recordhoogte (Foto-Pixabay)
Bitcoin haalt nieuwe recordhoogte (Foto-Pixabay)

CD Projekt Red stelt next-gen upgrades Cyberpunk en Witcher 3 uit

Slecht nieuws voor fans van Cyberpunk 2077 en The Witcher 3. In een update maakt CD Projekt Red bekend dat voor beide games de next-gen upgrades zijn uitgesteld.

Het was de planning dat beide games dit jaar nog de upgrade kregen voor pc, PlayStation 5 en Xbox Series X|S, maar dat zit er niet meer in. De verbeterde versie van Cyberpunk 2077 komt nu in het eerste kwartaal van 2022, terwijl fans van The Witcher 3 zelfs tot het tweede kwartaal van 2022 moeten wachten.

Jammer, maar helaas dus.

Cyberpunk 2077 (Foto: CD Project Red)

God of War in januari naar pc

Sony is al langere tijd bezig met haar games brengen naar pc. Vandaag kondigt het bedrijf de nieuwste game aan, waar pc-gamers binnenkort mee aan de slag kunnen: God of War.

Het betreft dan de game voor PlayStation 4 en niet de oudere PlayStation 2-titel met gelijke naam. De game biedt ondersteuning voor ultra-wide schermen, DLSS en Reflex van Nvidia en draait uiteraard in 60FPS in 4K, mits je pc dat toestaat.

Op 14 januari komt de game naar Steam voor 49,99 euro.

Corendon sponsor schaatsploeg Verweij en Leerdam

Na vijf jaar afwezigheid keert Corendon terug in de schaatswereld. Samen met Worldstream wordt de reisorganisatie sponsor van de ploeg van Koen Verweij en Jutta Leerdam.

Voor Verweij is Corendon geen onbekende. Hij schaatste al eerder voor hen toen hij medio 2014 over kwam van TVM. "Ik heb al eerder de ervaring gehad om Corendon als sponsor te hebben en heb toen een onwijs mooi seizoen gehad. Het is extra mooi dat we de volgende stap kunnen maken en met nog een partner naar een nog hoger niveau kunnen bouwen", zo zei Verweij vandaag tijdens de presentatie van de ploeg in Zandvoort.

Eerste succesvolle plaatsing varkensorgaan bij mens

Chirurgen in New York hebben een primeur: voor het eerst is een varkensnier succesvol in een mens geplaatst, is te lezen op Skipr. De nier van het genetisch gemanipuleerde varken werkte zoals het hoort.

De nier in de hersendode persoon werd 54 uur gevolgd, op de lange termijn zijn de gevolgen nog niet bekend. Ook zal het nog wel even duren voor er een mens volledig functioneert met een dierlijk orgaan; ondanks dat, is het een doorbraak in de medische wereld. “We moeten meer weten over de levensduur van het orgaan”, zegt Dorry Segev, hoogleraar transplantatiechirurgie.

Dit zou kunnen betekenen dat ook andere organen zoals het hart en lever in de toekomst gebruikt kunnen worden. De betrokken medici verwachten dat het donortekort dan aangevuld zou kunnen worden.

De uiteindelijke bevindingen zijn nog niet getoetst door vakgenoten, ook is er nog geen publicatie in medische tijdschriften.

Bedrijven investeerden in 2020 ruim 2 miljard euro in milieu

Nederlandse bedrijven investeerden in 2020 2,1 miljard euro in milieuvoorzieningen, 931 miljoen euro meer dan in 2019. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS over de milieu-investeringen door bedrijven.

In 2020 hebben bedrijven voor 2 140 miljoen euro in het milieu geïnvesteerd. Dat is 931 miljoen euro (77 procent) meer dan in 2019. Van de totale milieu-investeringen door bedrijven is bijna 94 procent (2 010 miljoen euro) besteed aan voorzieningen die tot een betere luchtkwaliteit en een schonere energievoorziening moeten leiden. Het gaat hier om investeringen in bijvoorbeeld luchtfilters, katalysators, windmolens en zonneparken.

Voor een betere waterkwaliteit is 85 miljoen euro uitgegeven in 2020, bijvoorbeeld aan installaties voor het zuiveren van afvalwater. Verder is 32 miljoen euro besteed aan het tegengaan van bodemverontreiniging, 9 miljoen euro aan het beperken van geluidhinder en het voorkomen of beperken van aantasting van natuur en landschap en 4 miljoen euro aan het verwerken van afval.

De milieu-investeringen piekten eerder in de jaren 2015 en 2016. In beide jaren werd toen ongeveer 2 miljard euro geïnvesteerd in het milieu. Net als in 2020 had dit te maken met de afronding van enkele grote projecten. Milieu-investeringen kunnen van jaar tot jaar behoorlijk fluctueren. Dat komt bijvoorbeeld doordat grote projecten, zoals het bouwen van een windmolenpark op zee, in de cijfers meegenomen worden op het moment dat de windmolens in gebruik worden genomen.

Energiebedrijven grootste milieu-investeerders
In 2019, het meest recente jaar met cijfers over milieu-investeringen per bedrijfstak, deden de energiebedrijven veruit de meeste milieu-investeringen, andere grote investeerders waren de chemie, de aardolie- en de voedingsmiddelenindustrie. Samen waren deze vier bedrijfstakken goed voor 85 procent van de totale milieu-investeringen in dat jaar.

Milieu-investeringen steeds groter deel van totale investeringen
Milieu-investeringen maakten 14,4 procent uit van de totale investeringen van bedrijven in 2020. Vanaf 1975 is het milieuaandeel in de investeringen van bedrijven gestegen van minder dan 3 procent tot ruim 14 procent in 2020. De soms sterke fluctuaties in de jaarlijkse milieu-investeringen zijn ook terug te zien in het aandeel van de totale investeringen. Het vijfjaarsgemiddelde van dit milieuaandeel is sinds 1975 toegenomen van 3 procent naar bijna 10 procent in 2020. Vooral vanaf 2012 is het aandeel gegroeid.

Groene energie (Foto-Pixabay)
Groene energie (Foto-Pixabay)

Het nutteloze feitje van de dag: Reclame wordt wet

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

De reclame met de 'paarse krokodil' is één van de populairste reclames van de laatste decennia. Het bureaucratische Nederland dat de reclame op humorsitische wijze liet zien is natuurlijk ook al jaren een dingetje in politiek Den Haag. Wist je dat er zelfs een wet is ingediend met de naam 'paarse krokodil' naar aanleiding van overbodige regels zoals in de reclame? In 2006 diende staatssecretaris Joop Wijn 'Wijzigingswet belastingwetten ter vermindering van administratieve lasten (Wijzigingsplan «Paarse krokodil»)' in. Zowel de Tweede Kamer als de Senaat stemden in met de wet.

Facebook wil niet langer Facebook heten

Heeft 's werelds grootste sociale netwerk een nieuw imago nodig? Facebook wil zichzelf een andere naam geven, aldus The Verge.

Bedrijfsbaas Mark Zuckerberg is van plan om de nieuwe merknaam te onthullen tijdens de jaarlijkse Connect-conferentie op 28 oktober, schrijft het Amerikaanse techportaal en medianetwerk The Verge, onder verwijzing naar een insider.

Door de wijziging zal Facebook naast Instagram, WhatsApp, Oculus en andere platforms onder één moederbedrijf komen te vallen. Hoe het netwerk in de toekomst gaat heten, werd echter niet bekendgemaakt. En ook Facebook heeft zich tot dusver niet zelf uitgelaten over het onderwerp. Desgevraagd verklaarde Facebook dat zij geen commentaar geeft op geruchten en speculaties.

Social Media ( Foto-Pixabay)
Social Media ( Foto-Pixabay)

Ubisofts nieuwe sportgame Riders Republic week gratis

In de aanloop naar de release van Riders Republic, de nieuwe sportgame van Ubisoft waarin sporten als mountainbiken en skiën centraal staan, mogen geïnteresseerden de game een weekje gratis uitproberen. De gratis periode gaat morgen van start.

Riders Republic is een 'massively multiplayer sport game' over vijf verschillende disciplines: mountainbiken, skiën, snowboarden, wingsuit-vliegen en 'rocket wingsuiting'. Er kunnen in totaal 50 spelers tegelijk tegen elkaar spelen. Ook is er een career mode waarin allerlei mijlpalen behaald dienen te worden om uitgenodigd te worden voor de grootste evenementen. Bekijk de trailer hieronder voor wat gameplaybeelden.

De gratis week eindigt op woensdag 27 oktober, een dag voor de release. Riders Republic komt dan uit voor Xbox One, Xbox Series X, PlayStation 4, PlayStation 5, Windows, Stadia en Amazon Luna. 

Radboud UMC: neem griep- en C19 vaccinatie, draag mondkapje en hou afstand!

De druk op de zorg neemt toe. Gisteren heeft het Radboud UMC te Nijmegen op haar website een duidelijke uitleg gegeven over de huidige situatie in de Nederlandse ziekenhuizen en wat mensen zelf kunnen doen om belasting van de zorg te voorkomen. Hierbij roept ze iedereen op om een griepprik en C19-vaccinatie te halen en gewoon weer een mondkapje te dragen en de anderhalvemeter afstand te respecteren in het dagelijkse leven.

De situatie van nu is heel anders omdat de reguliere zorg gewoon door zou moeten gaan. Gemiddeld kunnen er per COVID-patiënt vijftien reguliere patiënten niet geopereerd worden, in de meeste gevallen gaat dit om hartpatiënten. Dit komt omdat een COVID-patiënt veel langer op de IC ligt. Dit betekent automatisch dat een toename aan COVID-patiënten leidt tot meer uitgestelde zorg voor andere patiënten.

Hieronder het nieuwsbericht van het Radboud UMC:

"De druk op ons ziekenhuis wordt steeds groter, net als bij andere ziekenhuizen in het land. Dit heeft gevolgen voor de operaties, de intensive care (IC) en de verpleegafdelingen. En dat terwijl er in vergelijking met eerdere coronagolven minder COVID-patiënten zijn opgenomen in het Radboudumc (19 oktober: 11 waarvan vier op de IC). Het verschil met die eerdere golven is echter dat de reguliere acute en urgente zorg toen niet doorging en nu wel doorgaat. Bovendien zijn er nu minder zorgverleners beschikbaar. Hierdoor kunnen we niet méér patiënten opnemen.

Beperkte IC-capaciteit
In het voorjaar van 2020, toen de coronapandemie heel Nederland overviel, lagen er op de piek 46 COVID-patiënten tegelijk op de IC. Dit was mogelijk omdat bijna alle overige zorg werd stopgezet en alle zorgverleners bijsprongen op de COVID-afdelingen. Er werd heel veel van hen gevraagd. Bovendien bleven de meeste mensen thuis in lockdown, wat tot minder (verkeers)ongelukken leidde. Zo lukte het om de eerste golf door te komen, en konden er veel meer IC-patiënten worden opgenomen op de bestaande IC en kon de IC hiervoor tijdelijk uitgebreid worden.

Nu, oktober 2021, ligt de IC vol maar is de situatie heel anders. Op de IC zijn nu maar 26 bedden beschikbaar door tekort aan zorgpersoneel. In 22 van deze bedden liggen niet-COVID-patiënten; deze patiënten hebben bijvoorbeeld een ernstig ongeluk gehad of hebben een geplande, complexe operatie ondergaan, die soms al eerder is uitgesteld. Het tekort aan IC-verpleegkundigen komt door onder meer een hoog ziekteverzuim. En waar in eerdere golven verpleegkundigen van andere afdelingen bijsprongen op de IC, kan dat nu niet. Ook onder hen is er sprake van een verhoogd ziekteverzuim, en op hun eigen afdelingen wordt er momenteel veel uitgestelde zorg ingehaald.

Opnieuw veel zorg uitgesteld
Gemiddeld kunnen er per COVID-patiënt vijftien reguliere patiënten niet geopereerd worden, in de meeste gevallen gaat het om hartpatiënten. Dit komt omdat een COVID-patiënt veel langer op de IC ligt. Dit betekent automatisch dat een toename aan COVID-patiënten leidt tot meer uitgestelde zorg voor andere patiënten. De wachtlijst, waar nu ca. 650 Radboudumc-patiënten op staan die wachten op uitgestelde zorg, zal langer worden. Dit geldt ook voor de verpleegafdelingen: er zijn minder bedden beschikbaar voor reguliere patiënten, waardoor opnames worden uitgesteld.

Ook griepseizoen voor de deur
De druk neemt dus toe, en ook de prognoses van het RIVM voorspellen een najaar en winter met meer COVID-besmettingen. Daarnaast is de verwachting dat er een zwaar griepseizoen volgt. Afgelopen winter is de griep nagenoeg weggebleven door de coronamaatregelen. Hierdoor hebben mensen minder weerstand opgebouwd tegen de griep. Dit kan leiden tot een flinke toename aan grieppatiënten in de ziekenhuizen.

Wat kunt u zelf doen?
Ook u kunt helpen de komende winter het besmettingsrisico op corona en griep zo klein mogelijk te houden. Allereerst door de inmiddels bekende basismaatregelen te gebruiken: 1,5 meter afstand, mondneusmaskers, thuiswerken waar mogelijk, handen wassen, ventileren. In de patiëntenzorggebouwen van het Radboudumc gelden deze basismaatregelen overigens nog steeds.

Daarnaast is het van groot belang om thuis te blijven bij klachten en altijd te laten testen bij de GGD, ook als je een negatieve zelftest hebt.
En ten derde: haal een vaccinatie, tegen griep als je daarvoor uitgenodigd wordt én tegen corona. Vaccineren helpt echt! De meeste van de patiënten die nu bij ons zijn opgenomen met COVID zijn niet gevaccineerd."


Neem maatregelen tegen COVID-19 en griep ( foto-Pixabay)
Neem maatregelen tegen COVID-19 en griep ( foto-Pixabay)

Rusland vraagt Taliban om inclusieve regering in Afghanistan te vormen

Rusland organiseerde woensdag besprekingen met hooggeplaatste vertegenwoordigers van de Taliban en andere groeperingen over Afghanistan, een diplomatieke ontmoeting die de invloed van Moskou benadrukt.

Bij de opening van de besprekingen benadrukte de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov dat "de vorming van een werkelijk inclusieve regering die de belangen van niet alleen alle etnische groepen maar ook alle politieke krachten van het land volledig weerspiegelt" noodzakelijk is om een stabiele vrede in Afghanistan te bereiken.

Rusland heeft zich jarenlang ingespannen om contacten te leggen met de Taliban, ook al heeft het de organisatie in 2003 als terroristisch aangemerkt en dit nooit veranderd heeft. Contacten met terroristische groeperingen zijn volgens de Russische wet strafbaar, maar het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft op vragen over de schijnbare tegenstrijdigheid geantwoord dat de uitwisselingen met de Taliban van essentieel belang zijn om Afghanistan tot stabilisatie te brengen.

De Sovjet-Unie voerde in Afghanistan een tien jaar durende oorlog die eindigde met de terugtrekking van de troepen in 1989. De laatste jaren heeft Moskou een sterke comeback gemaakt als invloedrijke machtsmakelaar in de internationale besprekingen over Afghanistan, door vertegenwoordigers van de Taliban en leden van andere fracties te ontvangen voor bilaterale en multilaterale bijeenkomsten.

In tegenstelling tot vele andere landen heeft Rusland zijn ambassade in Kaboel niet ontruimd en de Russische ambassadeur heeft regelmatig contact gehad met de Taliban nadat deze in augustus de Afghaanse hoofdstad hebben ingenomen.

Lavrov prees in zijn openingstoespraak op de conferentie de Taliban voor hun inspanningen om de situatie in het land te stabiliseren en de werking van de staatsstructuren te garanderen.

Vorige week merkte de Russische president Vladimir Poetin op dat er geen haast mag worden gemaakt met het officieel erkennen van de Taliban als de nieuwe leiders van Afghanistan, maar benadrukte hij de noodzaak in gesprek te gaan met de Taliban.

Tegelijkertijd wees hij op de dreiging door de Islamitische Staat en andere militanten in Noord-Afghanistan, en merkte hij op dat de drugshandel vanuit Afghanistan een probleem zal blijven.

Rusland heeft toegezegd zijn voormalige Sovjet-bondgenoten in Centraal-Azië militaire bijstand te verlenen om de dreigingen het hoofd te helpen bieden, en heeft een reeks gezamenlijke oefeningen gehouden in Oezbekistan en Tadzjikistan, die buurlanden zijn van Afghanistan.

Een andere grootscheepse militaire oefening in Tadzjikistan, waarbij 5.000 manschappen, meer dan 700 militaire voertuigen en gevechtsvliegtuigen betrokken zijn, is deze week van start gegaan.

Minstens 1115 uit huisgeplaatste kinderen bij gedupeerde ouders toeslagenaffaire

De afgelopen jaren zijn  er 1115 kinderen uit huis geplaatst van door de toeslagenaffaire gedupeerde ouders. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het gaat om de periode van 2015 tot 2020. Zo meldt RTL Nieuws

Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft het CBS gevraagd om dit onderzoek uit te voeren. Het onderzoek beperkt zich tot de jaren 2015 tot en met 2020, omdat in 2015 de nieuwe Jeugdwet in werking trad. Maar de toeslagenaffaire speelde al ver voor die periode dus waarschijnlijk gaat het in werkelijkheid om een groter aantal uit huis geplaatste kinderen.

Het is niet duidelijk op te maken uit de cijfers van het CBS of de uithuisplaatsingen ook een direct gevolg zijn van de toeslagenaffaire zijn geweest. "Het gaat nu puur om kinderen die uit het huis zijn geplaatst bij slachtoffers van de toeslagenaffaire. We weten niet of dat voor of na onenigheid met de Belastingdienst is geweest", zegt een woordvoerder van het CBS. "Daarvoor zou aanvullend onderzoek nodig zijn, en zo'n verzoek ligt er nu niet."

Ter Apel kan komst asielzoekers niet meer aan: 'Het gaat echt fout'

Het COA kan het aantal asielzoekers dat naar Ter Apel komt niet meer aan. Dat zegt burgemeester Jaap Velema, die de noodklok luidt. "Ik constateer dat het COA de situatie niet meer onder controle heeft." Meer hierover bij het AD.

"Het aantal mensen dat in de nachtopvang verblijft, groeide gisteravond tot 750", zegt Velema. In die opvang is plek voor maximaal 275 personen: als er meer mensen verblijven zijn er grote zorgen over de mogelijke verspreiding van virussen.

Van Dissel verwacht geen nieuwe lockdown in de winter

OMT-voorzitter Jaap van Dissel verwacht, ondanks oplopende besmettingscijfers, dat lockdown-maatregelen zoals winkel- of schoolsluiting of een avondklok komende winter niet nodig zijn. Hij wijst daarbij op de hoge vaccinatiegraad onder de Nederlandse bevolking, ruim 85 procent heeft een eerste prik gehad. "Dus we zitten in een principieel andere situatie dan vorig jaar. Toen hadden we geen vaccins. Dus in alle realiteit zie ik geen aanleiding om zulke ingrijpende maatregelen te adviseren", aldus Van Dissel in een interview met het AD.

De OMT-voorzitter vindt het moeilijk aan te geven of we ons zorgen moeten maken nu zowel het aantal ziekenhuisopnames als het aantal coronabesmettingen oploopt. "Dat is lastiger in te schatten dan vorig jaar en het hangt van een aantal dingen af", aldus Van Dissel tegen de krant. "Eerst was de relatie tussen besmettingen en ziekenhuisopnames duidelijker. Maar door de hoge vaccinatiegraad is die verhouding nu anders. Veel van de besmettingen zien we nu bijvoorbeeld onder jongeren, dus dat is relatief gunstig voor het aantal ziekenhuisopnames. Maar het hangt ook af van de snelheid van verspreiding in niet gevaccineerde groepen en regio’s waar minder mensen ingeënt zijn." Lees verder op Skipr.nl.

Getuigen gezocht overval Abcoude

Een nog onbekende man overviel zaterdagavond 16 oktober een supermarkt aan de Amsterdamsestraat in Abcoude. De politie start een onderzoek en is daarbij op zoek naar getuigen.

Omstreeks 21.05 uur werden medewerkers van de betreffende supermarkt opgeschrikt door een hard geluid. Een man sloeg met een voorhamer een gat in de ruit van een nooddeur, opende die en betrad daarop de net afgesloten winkel. Hij gaf daarbij enkele medewerkers aan dat hij geld moest hebben. Enkele medewerksters voelden zich genoodzaakt daaraan te voldoen en gaven de man geld mee. Hij stopte dat in een grote tas en verliet daarop de winkel. Hij vertrok daarbij op een scooter, die vermoedelijk door een andere man werd bestuurd. Ondanks een massale zoekactie van alle beschikbare eenheden, kon de overvaller niet meer getraceerd worden.

Van de man is een beperkt signalement beschikbaar: man, in het zwart gekleed. Hij droeg een capuchon en een mondmasker. Van zijn scooter is alleen bekend dat deze wit van kleur was.

Back 4 Blood

De timing van Back 4 Blood is misschien niet de beste, zo voor de launch van Call of Duty en Battlefield, maar dat gaat voor mij de pret niet drukken. Niets is leuker dan met een paar vrienden zombies afslachten en hopen dat je het overleeft tot aan de saferoom of humvee. Dat heeft zijn spirituele voorganger Left 4 Dead wel bewezen. Ontwikkelaar Turtle Rock heeft dan ook niet zijn best gedaan om de inhoud te veranderen, maar de game naar het jaar 2021 te transporteren. Dat had van mij, achteraf, niet gehoeven. 

 

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #134 (not very sfw!)
special
Weekend gifdump #97
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #134
special
FOK! Zien en doen: Maritiem Museum Rotterdam
special
AI Picture Gallery #59
special
Random Pics van de Dag #797
©FOK.nl e.a.